ZdravljeBolestiHashimoto bolest štitne žlijezde - Simptomi - Dijagnoza -...

Hashimoto bolest štitne žlijezde – Simptomi – Dijagnoza – Liječenje – Ishrana

-

Hashimotov sindrom je bolest o kojoj se u posljednje vrijeme nažalost sve više govori. Naime, hashimoto je autoimuna bolest štitnjače u kojem se imunološki sistem okreće protiv vlastitih tkiva tijela. Kod osoba s hashimotom, imunološki sistem napada štitnjaču. To može dovesti do hipotireoze, stanja u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona za potrebe tijela. Prema istraživanjima danas svaka peta žena ima ovaj sindrom i najčešće se javlja između 30 i 50 godina.

Štitnjača proizvodi hormone koji kontroliraju metabolizam, a smještena u prednjem dijelu vašeg vrata. To uključuje broj otkucaja srca i brzinu kojom vaše tijelo troši kalorije iz hrane koju jedete. To je bolest koja se ne može izliječiti, ali se njezini simptomi mogu efikasno ublažiti.

- Google oglasi -

Pravi uzrok nastanka Hashimotove bolesti još uvijek nije poznat. Smatra se kako kombinacija genetske predispozicije i nekog vanjskog okidača (najčešće nekog velikog stresa) može potaknuti razvoj bolesti. Na početku većina žena ne primijeti prve simptome bolesti.

>>Neka vaša štitnjača bude zdrava uz upotrebu joda

>>Regulišite rad štitnjače uz ovaj napitak

>>Šta ne smijete jesti ako imate hashimoto bolest

Hashimoto bolest simptomi

- Google oglasi -

Ipak najčešći simptomi koji se vremenom jave su sljedeći:

  • poremećaj menstrualnog ciklusa
  • dobivanje na težini
  • umor i iscrpljenost
  • preosjetljivost na hladnoću
  • pojačan gubitak kose
  • nesanica
  • depresija
  • poteškoća sa začećem…

Dijagnoza bolesti

Da bi vam bio dijagnosticiran Hashimotov sindrom važne su specifične krvne pretrage, ali i klinički pregled, osobna i obiteljska anamneza te ultrazvučni nalaz. Iz krvi se određuju hormoni štitnjače. Također, nalaz karakterističan za Hashimotov sindrom je prisutnost antitijela štitnjače. Važno je napraviti i ultrazvučni pregled štitnjače kojim se gleda količina i izgled tkiva štitnjače te eventualna prisutnost čvorova.

Hashimoto bolesti liječenje

Terapija bolesti temelji se na uzimanju hormona štitnjače u obliku lijeka, a liječenje najčešće traje doživotno. S obzirom da štitnjača u ovoj bolesti ne radi kako bi trebala, a organizmu trebaju njezini hormoni za normalno funkcionisanje, ti hormoni se uzimaju u sintetičkom obliku.

U nekih pacijenata, naročito ako se bolest slučajno otkrila u početnom stadiju kada je koncentracija hormona još uvijek normalna, neće biti potrebna terapija. Takve će pacijente liječnik redovno pratiti kako bi se na vrijeme otkrio napredak bolesti i tek tada uvelo potrebno liječenje.

Hashimoto bolest ishrana

Posljednja istraživanja na temu utjecaja prehrane na pojavu autoimunih bolesti dokazuju da gluten ima značajnu ulogu u nastanku autoimunih bolesti pa tako i Hashimota.

Osim toga štitna žlijezda je posebno osjetljiva na nedostatak selena jer selenoproteini, proteini u čiju se strukturu ugrađuje selen, imaju vrlo važnu ulogu u biosintezi i aktivnosti hormona štitne žlijezde. Ipak, značajnija istraživanja o utjecaju prehrane na bolest se još uvijek čekaju.

Ako imate ovaj sindrom ono što možete učiniti jeste da živite opuštenije i sa što manje stresa. Ako ga ne možete spriječiti, možete barem pronaći načine koji će vam pomoći da se sa istim nosite. To je za nekog meditacija, za nekog tjelovježba, šetnja… Otkrijte svoj recept i pokušajte uprkos bolesti kreirati što kvalitetniju svakodnevicu.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Prirodni lijekovi za liječenje heliko bakterije u crijevima

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je poznata po tome jer se smatra glavnim uzročnikom čireva na želucu i dvanaestopalačnom crijevu,...

Koje su zdravstvene prednosti lješnjaka?

Lješnjak je egzotično voće smeđe boje sa stabla lješnjaka. Pripada skupini orašastih plodova. Od davnina, lješnjak se koristi kao...

Uzroci koji mogu izazvati bol u potkoljenicama nogu

Potkoljenica se sastoji od dvije potkoljenične kosti: debele i čvrste goljenične kosti, i tanke lisne kosti, te brojnih mišića,...

3 recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Volite zobene pahuljice? Priprema zobenih pahuljica je veoma jednostavna i treba da isprobajte ova 3 recepta! Zobene pahuljice su idealna...
- Google oglasi -

Saznajte istinu: Debljamo li se od soli?

Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i...

Oprez! ‘Tihi’ simptomi dijabetesa koje ne smijete ignorisati

Dijabetes se događa kada vaše tijelo nije u stanju preuzeti šećer (glukozu) u svoje stanice i koristiti ga za...

Ovo morate pročitati

5 namirnica koje će ubrzati vaš metabolizam

Kako poboljšati metabolizam i smršaviti to je pitanje koje se svakodnevo postavlja?...

Ljekovitost i upotreba divljeg kestena

Za liječenje se divlji kesten počeo koristiti razmjerno kasno....
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas