ZdravljeBolestiHashimoto bolest štitne žlijezde - Simptomi - Dijagnoza -...

Hashimoto bolest štitne žlijezde – Simptomi – Dijagnoza – Liječenje – Ishrana

-

Hashimotov sindrom je bolest o kojoj se u posljednje vrijeme nažalost sve više govori. Naime, hashimoto je autoimuna bolest štitnjače u kojem se imunološki sistem okreće protiv vlastitih tkiva tijela. Kod osoba s hashimotom, imunološki sistem napada štitnjaču. To može dovesti do hipotireoze, stanja u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona za potrebe tijela. Prema istraživanjima danas svaka peta žena ima ovaj sindrom i najčešće se javlja između 30 i 50 godina.

Štitnjača proizvodi hormone koji kontroliraju metabolizam, a smještena u prednjem dijelu vašeg vrata. To uključuje broj otkucaja srca i brzinu kojom vaše tijelo troši kalorije iz hrane koju jedete. To je bolest koja se ne može izliječiti, ali se njezini simptomi mogu efikasno ublažiti.

- Google oglasi -

Pravi uzrok nastanka Hashimotove bolesti još uvijek nije poznat. Smatra se kako kombinacija genetske predispozicije i nekog vanjskog okidača (najčešće nekog velikog stresa) može potaknuti razvoj bolesti. Na početku većina žena ne primijeti prve simptome bolesti.

>>Neka vaša štitnjača bude zdrava uz upotrebu joda

>>Regulišite rad štitnjače uz ovaj napitak

Hashimoto bolest simptomi

Ipak najčešći simptomi koji se vremenom jave su sljedeći:

  • poremećaj menstrualnog ciklusa
  • dobivanje na težini
  • umor i iscrpljenost
  • preosjetljivost na hladnoću
  • pojačan gubitak kose
  • nesanica
  • depresija
  • poteškoća sa začećem…
- Google oglasi -

Dijagnoza bolesti

Da bi vam bio dijagnosticiran Hashimotov sindrom važne su specifične krvne pretrage, ali i klinički pregled, osobna i obiteljska anamneza te ultrazvučni nalaz. Iz krvi se određuju hormoni štitnjače. Također, nalaz karakterističan za Hashimotov sindrom je prisutnost antitijela štitnjače. Važno je napraviti i ultrazvučni pregled štitnjače kojim se gleda količina i izgled tkiva štitnjače te eventualna prisutnost čvorova.

Hashimoto bolesti liječenje

Terapija bolesti temelji se na uzimanju hormona štitnjače u obliku lijeka, a liječenje najčešće traje doživotno. S obzirom da štitnjača u ovoj bolesti ne radi kako bi trebala, a organizmu trebaju njezini hormoni za normalno funkcionisanje, ti hormoni se uzimaju u sintetičkom obliku.

U nekih pacijenata, naročito ako se bolest slučajno otkrila u početnom stadiju kada je koncentracija hormona još uvijek normalna, neće biti potrebna terapija. Takve će pacijente liječnik redovno pratiti kako bi se na vrijeme otkrio napredak bolesti i tek tada uvelo potrebno liječenje.

Hashimoto bolest ishrana

Posljednja istraživanja na temu utjecaja prehrane na pojavu autoimunih bolesti dokazuju da gluten ima značajnu ulogu u nastanku autoimunih bolesti pa tako i Hashimota.

Osim toga štitna žlijezda je posebno osjetljiva na nedostatak selena jer selenoproteini, proteini u čiju se strukturu ugrađuje selen, imaju vrlo važnu ulogu u biosintezi i aktivnosti hormona štitne žlijezde. Ipak, značajnija istraživanja o utjecaju prehrane na bolest se još uvijek čekaju.

Ako imate ovaj sindrom ono što možete učiniti jeste da živite opuštenije i sa što manje stresa. Ako ga ne možete spriječiti, možete barem pronaći načine koji će vam pomoći da se sa istim nosite. To je za nekog meditacija, za nekog tjelovježba, šetnja… Otkrijte svoj recept i pokušajte uprkos bolesti kreirati što kvalitetniju svakodnevicu.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog...

5 razloga da već danas pojedete šaku borovnica

Borovnice se po svojim nutritivnim svojstvima često uspoređuju s goji i acai bobicama. Ipak, često su nam borovnice dostupnije...
- Google oglasi -

Za zdravlje zglobova i protiv osteoporoze koristite ljusku od jaja i limun

Bolovi i ukočenost u tijelu su veoma neprijatne pojave, a prate ih mnogobrojni znaci, koji otežavaju kretanje i izvršavanje...

Biljka troskot veoma efikasan prirodni lijek koji okrepljuje organizam

Raste uz vodu, u jarugama i na vlažnom tlu. Biljka troskot (lat. Polygonum aviculare) veoma je efikasan lijek protiv...

Ovo morate pročitati

Recept za liječenje upale maternice i kanala

Nasijeći i natući 500 grama svježeg korijena koprive, staviti...

Šoljica zdravlja: Jeste li znali da je čaj od majčine dušice pun željeza?

Majčina dušica, bogata eteričnim uljima, mineralima, korisnim fenolima i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas