IshranaIzbjegavajte ove opasne namirnice

Izbjegavajte ove opasne namirnice

-

hot dogVeć je i vama puna kapa informacija o tome što je dobro a što loše za vaš organizam. Ipak, treba se barem upoznati sa nekim činjenicama i na osnovu osobnog razuma možda donijeti ispravnu odluku. U daljnjem tekstu ćemo vam ukazati na neke namirnice i njihova dokazana loša svojstva.

Bijeli kruh – Iznenađujuće, ali nije baš prikladan za vaš organizam

Suvremenom preradom pšenice brašno gubi gotovo sve vitamine, vlakna i druge važne hranjive sastojke koje naš organizam traži. Takvo brašno kada dođe u naše tijelo postaje smetnja za probavni sistem koji ne zna kako da ga pravilno probavi, što za sobom vuče i mnoge druge zdravstvene probleme.

- Google oglasi -

Usto, rafinirano bijelo brašno izbijeljeno je kloridom i tretirano bromidom, a te su kemikalije povezane s bolestima štitnjače i oštećenjima nekih drugih organa.

Izbjegavajte smrznutu hranu

Većina konvencionalno pripremljene smrznute hrane sadrži razne konzervanse, hidrogenizirana ulja, prerađenu sol i druge umjetne sastojke.

Pritom ne treba zaboraviti da su ta jela već prethodno kuhana te su izgubila gotovo sve hranjive sastojke, od kojih neće ostati ništa nakon što ih ‘dokrajčimo’ kod kuće u mikrovalnoj pećnici. Zato se takva pakiranja (uz tek malobrojne iznimke) i nazivaju ‘zamrznuta bolest’ te bismo ih trebali svakako izbjegavati.

- Google oglasi -

Suhomesnati proizvodi nisu najbolji izbor

Ako pričamo o nezdravoj hrani tu trebamo spomenuti i suhomesnate proizvode.

Trebate dobro razmisliti prije nego posegnete za kakvom salamom, kobasicom ili hrenovkom, jer se u tim namirnicama nalaze nitrati, nitriti i drugi kemijski konzervansi koji su povezani sa srčanim i kancerogenim oboljenjima. Ako baš patite na takvu hranu, prije upotrebe provjerite njezine sastojke.

Kokice iz mikrovalne pećnice nisu zdrave

Izgledaju bezazlene, no pucketave kokice iz mikrovalne pećnice, u kojima uživate dok gledate uzbudljivi film, zapravo su štetne za organizam. Najčešće je to genetski modificirani kukuruz začinjen prerađenom soli i raznim kemikalijama, aditivima i pojačivačima okusa.

Povrh svega, kokice iz mikrovalne sadrže i kemijski sastojak diacetil koji štetno djeluje na pluća i uzrokuje razne druge bolesti. Ipak, kokice mogu biti i zdrava namirnica – odaberite sjeme iz organskog uzgoja i ispecite ga u loncu koristeći zdravije sastojke poput kokosovog ulja i himalajske soli.

Takozvani dijetalni proizvodi

Današnje tržište preplavljeno je brojnim takozvanim dijetalnim proizvodima koji sadrže umjetna sladila poput aspartama ili sukraloze, a koji su povezani s neurološkim oštećenjima, probavnim problemima i endokrinim poremećajima. Treba biti svjestan da je ‘dijetalni’ tek promidžbeni slogan za prodati nezdrave namirnice ljudima koji ‘drže’ do svog izgleda.

Također, mnogi takvi proizvodi sadrže razne kemijske spojeve koji nadomještaju masnoće i druge prirodne sastojke uklonjene kako bi se smanjila kalorijska vrijednost proizvoda. Radije odaberite cjelovite i prirodne namirnice, čak i ako imaju više masnoća, jer ukoliko su uzgojene prirodnim putem one će doprinijeti vašem zdravlju.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Uz ove savjete povećajte volumen kose

Dok žene koje imaju prirodno bujniju kosu čine sve kako bi umanjile volumen, druge pak priželjkuju da im je...

Zašto je zdravo svaki dan popiti pivo

Brojne studije pokazuju da je umjereno ispijanje alkoholnih pića zdravo. Ukoliko je vaš izbor najčešće pivo, evo nekoliko razloga...

Ljubitelji kafe, evo koliko kafa možete popiti bez da ugrozite svoje zdravlje

Kafa je jedan od najpoznatijih napitaka koji ljudi piju svakodnevno u velikim količinama, pa se postavlja pitanje koliko kafa...

Evo kako koristiti pivo za zdravu, meku i sjajnu kosu

Pivo je omiljeno alkoholno piće koje možda svi vežemo uz zabavu s prijateljima, i blistave uspomene u vrućim ljetnim...
- Google oglasi -

Devet simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

Endometrioza je bolest u kojoj je endometrij (tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice) prisutan izvan maternice. Endometrioza se najčešće javlja...

Ljetovanje i menstruacija – Da li je pametno plivati tokom onih dana?

Uplatili ste ljetovanje još zimus, spremate se na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja ali,...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Kantarion

Nazivi biljke Familija: GuttiferaeNarodni: KantarionLatinski: Hypericum perforatumLjekarski: Herba hypericiEngleski: St....

Islandski lišaj prirodni antibiotik koji čisti i jača pluća

Iako se često naziva mahovinom, islandski lišaj nije mahovina,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas