Ishrana Kako se zdravo hraniti?

Kako se zdravo hraniti?

-

Zdrava hrana je onda kada je sva hrana koja se u toku dana unosi u organizam tako kombinirana da organizam dobije sve što mu je potrebno za normalno funkcioniranje. Zato se zdravom hranom smatra ona prehrana kojom se u organizam unosi optimalna količina bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vitamina, minerala i vode.

Stoga je važno napomenuti da hamburgeri, pizze, hot-dog i slične vrste hrane nisu nezdrave te se mogu konzumirati, ali se mora voditi računa o tome da se ne konzumiraju često te da se kombiniraju s drugim vrstama namirnica kojima će se postići optimalan dnevni unos nutritivnih sastojaka nužnih organizmu.

- Google oglasi -

Šta je zdrava hrana i kako da pazimo na prehranu? Važno je zdravo se hraniti zato da bi naš organizam mogao rasti i pravilno se razvijati. Pravilna prehrana utječe na naše zdravlje, na sposobnost učenja i na naš vanjski izgled. Šta sadrži hrana? Hrana sadrži niz sastojaka različitog kemijskog sastava koji imaju različite uloge u organizmu.

Kako se zdravo hraniti

 • Bjelančevine su potrebne za izgradnju i održavanje mišića, krvi, kože, kosti i ostalih tkiva i organa u tijelu.
 • Ugljikohidrati su potrebni prije svega kao izvor energije.
 • Masti osim kao izvor energije služe i kao skladište energije te za izgradnju nekih vrsta tkiva.
 • Vitamini i minerali su neophodni za pravilan rad i funkcioniranje organizma.

Za zdrav organizam važna je uravnotežena prehrana sastavljena od raznovrsnih namirnica. Treba znati da niti jedna namirnica ne sadrži sve sastojke hrane posebno ne sve minerale i vitamine.

Zdrava hrana sta jesti

Uvijek pojedi doručak – to je najvažniji obrok. Doručak bogat ugljikohidratima pa ćete osigurati energiju za početak radnog dana. Ne valja preskakati glavne obroke. Rasporedite obroke kroz dan u 3 glavna i 2 ili više međuobroka.

- Google oglasi -

Pazite što jedete između obroka. Ako osjećate glad između glavnih obroka umjesto grickalica, čokolade, kolača ili keksa pojedite sendvič, svježe ili sušeno voće ili povrće.

Jedite proizvode bogate ugljikohidratima (rižu, žitarice,krumpir, integralnu tjesteninu ili kruh). Ugljikohidrati su važan izvor energije i najmanje 50% svakodnevne energije koju unosimo u naš organizam putem hrane treba biti iz navedenih namirnica. Birajte namirnice od punog zrna žitarice koji sadrže i prehrambena vlakna, minerale i vitamine.

Jedite dosta povrća i voća. Voće i povrće su namirnice koje sadrže velike količine vitamina i minerala te prehrambenih vlakana. Pojedite uz svaki obrok neko voće ili povrće.

Pijte dovoljno mlijeka i jedite mliječne proizvode (jogurt, vrhnje ili sir). Mliječni proizvodi važni su jer sadrže kalcij potreban za izgradnju i očuvanje kostiju.

Meso, perad, riba, jaja i mahunarke su zdrave namirnice koje osiguravaju dovoljan unos bjelančevina, željeza i vitamina, važnih za rast i razvoj vašeg organizma.

Nemojte pretjerivati s masti. Odaberite manje masnu hranu. Iako su važan izvor energije, povećan unos masti u organizam može štetno utjecati na zdravlje.

Pazite na količinu slastica i zašećerenih napitaka koje unosite u organizam.

Umjereno solite hranu. Unos velikih količina soli u naš organizam povećava rizik za razvoj nekih kroničnih bolesti.

Pijte dovoljno tekućine (najmanje 5 čaša vode dnevno). Više od 50 % tjelesne težine čini voda. Unesite u svoj organizam dovoljno tekućine, osobito kod visokih temperatura okoline ili kod pojačane tjelesne aktivnosti.

Zdrava hrana i mršavljenje

Održavajte tjelesnu aktivnost. Osim zdrave hrane za vaše je zdravlje važna i svakodnevna tjelesna aktivnost. Možete se redovito baviti nekim sportom (nogometom, plivanjem i slično), ali i otići u školu pješice ili biciklom, ići stepenicama umjesto da koristite dizalo.

Uravnotežena prehrana i redovita tjelesna aktivnost omogućit će vam da održite tjelesnu težinu primjerenu vašoj dobi, da se osjećate dobro, da imate dovoljno energije za učenje i svakodnevne aktivnosti.

Zdravi recept

Muffini bez šečera, brašna i masti a jednako mekani i ukusni. Jako brzi i zdravi za doručak ili kao dessert! Za pripremu zdravog recepta potrebni su vam sljedeči sastojci.

 • 400 gr. Muesli / Zobenih pahuljica
 • 350 ml. Jogurta
 • 150 gr. Grožđica
 • Jabuka
 • Prašak za pecivo
 • 1 kaš. Cimeta
 • 1 kaš. Lanenovog sjemena

Priprema

Stavite grožđice i 300 gr. mueslia u blender i izmišljajte dok postane kao brašnu. Dodajte ostatak mueslia i sve ostale sastojke osim jogurta i jabuke i izmiješajte. Dodajte izrendanu jabuku i jogurt i ostavite 15 min. da odstoji.
Rasporedite smijesu u kalupe za muffine i pecite 30 min. na 180 C, ili dok ne budu suhi iznutra.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Par savjeta kako se riješiti drhtanja tijela, nogu i ruku

Prirodni lijekovi za tremor, par odličnih savjeta kako se uz pomoć prirode možete riješiti drhtanja tijela, nogu...

Dinja zaustavlja rast ćelija raka i štiti zdravlje očiju

Dinja kao lijek zaustavlja rast ćelija raka i liječi dijabetes. Dinja je ljetna namirnica u čijem prekrasnom...

Suhe smokve su jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Suho voće je veoma korisno za naš organizam, ali su suhe smokve na vrhu ljestvice zdravih namirnica....

Jabukovo sirće najstariji napitak za mršavljenje i zdrav život

Jabučni ocat, jedan je od najpopularnijih alternativnih zdravstvenih lijekova danas u upotrebi. Jabučni ocat je korišten od...

Čaj od kamilice pomaže kod želučanih smetnji, grčeva, proljeva, nesanice…

U ljekovitost kamilice svako od nas se zasigurno uvjerio bezbroj puta. Bilo da nas boli stomak, imamo...

Nevjerovatna ljekovita svojstva kurkume

Ljekovita svojstva kurkume su priznata od strane kineske i ayurvedske medicine više stotina godina. Kurkuma je sastojak...

Preporučeno

Par savjeta kako se riješiti drhtanja tijela, nogu i ruku

Prirodni lijekovi za tremor, par odličnih savjeta...

Dinja zaustavlja rast ćelija raka i štiti zdravlje očiju

Dinja kao lijek zaustavlja rast ćelija raka...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas