Jedenje jabuke korisno je protiv prehlade, evo i zašto

-

Svake bi godine trebali pojesti 30-40 kilograma jabuka, kažu nutricionisti, što znači barem jednu ili dvije dnevno. Jedenje jabuke korisno je protiv prehlade, zatvora ili proljeva ali one također olakšavaju i potiču varenje te su zato dobra dijetalna hrana.

Jabuka se naziva i rajskim voćem, a takav je naziv i zaslužila zbog brojnih pozitivnih učinaka koje ima za naše zdravlje. S obzirom na to da je bogata vlaknima jabuka će vas duže držati sitima iako ima tek oko 95 kalorija.

- Google oglasi -

U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži i minerale kalij (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.

Jabuke protiv prehlade

Jabuke su jedno od voća koje može doprinijeti općem zdravlju, uključujući podršku i jačanje imuniteta. Iako iste jabuke neće izravno liječiti prehladu, one su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima koji podržavaju opće zdravlje.

Sadrže vitamine poput vitamina C, koji ima ulogu u jačanju imunološkog sistema i pomaže u borbi protiv infekcija.

Šta je dobro za prehladu i zacepljen nos

- Google oglasi -

Treba ih jesti zimi jer jačaju imunološki sistem organizma, ali i ljeti, jer nadoknađuju izgubljenu tečnost. Sprječavaju taloženje masnoća u jetri i djeluju antikancerogeno.

Ako je jabuka sama u želucu, brzo se svari. No ako se jede s drugom hranom, posebno masnom i bogatom bjelančevinama, variće se i nekoliko sati. Zato se preporučuje da se pojede pola sata prije obroka ili nekoliko sati poslije.

U organizmu djeluje bazno i tako pomaže uravnoteženju kiselo-bazne reakcije, tj. pomaže čišćenju organizma. Dokazano je i da smanjuje nivo lošega kolesterola zbog visokog nivoa tanina. Za crvenu boju kore antocijanidini, koji štite organizam od upala, pa su crvene jabuke zdravije od zelenih.

Nemojte bacati koru od kruške i jabuke – pročitajte zašto?

Ako već imate prehladu, osim konzumacije jabuke, preporučuje se odmaranje, unos dovoljno tečnosti, konzumacija drugog voća i povrća bogatih vitaminima i mineralima, kao i korištenje drugih mjera za olakšanje simptoma, poput tople pileće supice, meda, čaja i odmora.

Šta će se desiti ako uvedete jedenje jabuka navečer?

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Da li se baka ovih dana kreće nešto sporije?

Usporavanje hoda može da bude sasvim normalan dio starenja,...

Dijetalni proizvodi koji debljaju

Kada žele smršati, većina osoba najprije posegne za dijetalnim...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

kamagra 100 mg

afilta 20 mg

combo 100 mg

degra 100 mg

flynta 20 mg

hardcis 20 mg

jeligra 100 mg fiyat

lex 20 mg fiyat

lifta 20 mg fiyat

orcafil 20 mg

priligy 30 mg

sildegra

sinegra 100 mg

vigrande 100 mg

cialis fiyat

cialis nedir