Jagode, soda bikarbona i narančina kora za bijele zube

1
236

zubiBez obzira da li pušite, pijete kavu ili naprosto želite da izbijelite zube, postoji nekoliko načina da to učinite kod kuće. A evo i kako:

1. Izbjeljivanje „Bakinom metodom”

Ovaj način izbjeljivanja je poznat od davnina, a mnogi se kunu da i djeluje. Pomiješajte jednu kašičicu sode bikarbone, malo soli i nekoliko kapi jabukovog sirćeta. Mješavina bi trebalo malo da zapjenuša i spremni ste za četkanje zuba. Nakon toga, zube iščetkajte običnom pastom za zube. Ovom metodom zube smijete da izbjeljujete najviše jednom nedjeljno.

2. Izbjeljivanje pomoću jagoda

Ovo je i nas iznenadilo, ali ko god je isprobao ovu tehniku, bio je zadovoljan. Trljajte jagodu cijelu ili zgnječenu po zubima i vaši će zubi biti bjelji. Jagode čine čuda zbog enzima koji sadrže. Taj enzim izbjeljuje zube i čisti zubne naslage. Zbog visokog procenta šećera u jagodama, preporučuje se da nakon korištenja jagoda zube operete običnom pastom za zube.

3. Izbjeljivanje pomoću peroksida i sode bikarbone

Jeftin i jednostavan način izbjeljivanja zuba je da usta s vremena na vrijeme isperete s tropostotnim vodikovim peroksidom (hidrogenom). Ili izmiješajte kašičicu soda bikarbone s kašičicom hidrogena i vode. Ovim istrljajte zube. Ovdje je trik hidrogen. Mnoge zubne paste i skoro sva sredstva za izbjeljivanje zuba sadrže vodik peroksid i dosad je najuspješnije izbjeljivanje zubi postignuto pomoću njega. Jedini je problem što se s hidrogenom mora da se postupa veoma oprezno. Ne smijete da ga progutate, a ako se to slučajno i dogodi, morate odmah popiti barem jednu čašu vode kako bi se razrijedio. Ova metoda izbjeljivanja može da se koristi samo jednom nedjeljno.

4. Izbjeljivanje pomoću narančine kore

Unutrašnja strana kore (bijela) sadrži sastojke koji izbjeljuju zube. Zato samo uzmite koru i protrljajte po zubima i vratite im prirodni sjaj. Neki ljudi isto čine i s korom limuna. Metoda je još uspješnija ako na koru stavite malo soli, pa time zajedno istrljate. Nakon postupka operite zube običnom pastom za zube.

5. Izbjeljivanje jabukovim sirćetom

I jabukovo sirće pomaže pri izbjeljivanju zuba. Ali i sa sirćetom je važno biti pažljiv jer kiselina nagriza zubnu gleđ. Ali ako ga koristite pravilno, razrijeđenog vodom, ovo postaje jednostavan i zdrav način izbjeljivanja zuba.

Kašičica sirćeta pomiješana s pola čaše vode postaje izvrsna tečnost za ispiranje usta. Mješavina je dovoljno slaba i neće oštetiti zubnu gleđ, a opet dovoljno jaka da zube očisti od štetnih naslaga. Koristeći ovu mješavinu svakog dana primijetit ćete da vam zubi postaju belji.