Kako da se riješite proljeva

0
1241

proljevIako je često bezopasan i nestaje sam od sebe nakon nekoliko dana, pijte dosta tečnosti, izbjegavajte mliječne proizvode, masnu i slatku hranu…

Proljev je simptom bolesti, a najčešće ga uzrokuju virusi, bakterije, paraziti i pokvarena hrana. Često je bezopasan i nestaje sam od sebe nakon nekoliko dana.

Djeci i starijima ili bolesnim osobama proljev može, kroz masovno gubljenje tečnosti i soli iz organizma, da nanese teške smetnje u organizmu. proljev se dijagnosticira ukoliko je stolica česta, vodena ili retka. Ukoliko traje duže, radi se o hroničnom proljevu.

Uzroci proljeva

Osim spomenutih, postoji još niz njegovih uzročnika, a među kojima su stresne situacije i nervoza, problem probave, alergije ili loše podnošenje namirnica poput laktoze i šećera. proljev možete da dobijete i od određenih lijekova. Ljekara posjetite ukoliko: proljev traje više od pet dana, ako je stolica krvava ili jako tamna, kod pojave visoke temperature, kod nesvjestice, slabosti i umora, kod dehidracije, kod jakog proljeva nakon putovanja.

Kako zaustaviti proljev

Prvenstveno je bitno da pijete dovoljno tečnosti kako biste izbjegli dehidraciju, izbjegavajte mliječne proizvode jer su oni teški za probavu. Izbjegavajte masnu i slatku hranu, umjesto toga jedite dvopek, banane, pirinač i slane štapiće. Najvažnije je da nadoknadite tečnost i soli koji su izgubljeni proljevom. Najčešće proljev prođe sam od sebe nakon nekoliko dana, a ako se to ne dogodi reagujte brzo i posjetite ljekara.