ZdravljeTrudnice & BebeKako starosna dob žene utiču na plodnost i trudnoću?

Kako starosna dob žene utiču na plodnost i trudnoću?

-

Uvaženo je mišljenje da trudnoća nakon 35-te godine života može povećati rizik od zdravstvenih komplikacija kod žene i djeteta, da li je to tačno?

Začeće samo po sebi predstavlja određenu vrstu rizika i izazova, bilo da do njega dođe u najboljim reproduktivnim godinama ili kasnije.

- Google oglasi -

U današnje vrijeme, veliki broj žena rađa djecu kasnije, nego što je to bio slučaj do prije nekoliko desetljeća, što zbog životnih okolnosti oba partnera, što zbog njihove želje da kasnije dobiju dijete.

Vodeći medicinski časopis “British Medical Journal” objavio je studiju u kojoj se navodi da je uočeno povećanje broja pobačaja kod prvorotki starijih od 30 godina. U studiji se dalje ističe da već nakon 42-ge godine života više od pola trudnoća završi spontanim pobačajem.

Međutim, ima i dobrih vijesti, postoje brojna medicinska istraživanja koja pokazuju da djeca malo starijih roditelja imaju “prednost” kada se radi o kvalitetnom vremenu koje provode s mamom i tatom. Jednostavno rečeno, stariji roditelji imaju u prosjeku više vremena i mogućnosti da se posvete djeci, nego mlađi roditelji, koji su nerijetko razapeti između zamornih poslova i organizacije prodičnog života.

Liječnici uvijek ističu da je najvažnije da kada odlučite zatrudnjeti, obavite sve relevantne liječničke preglede, redovna kontrola trudnoće i pridržavate se liječničkih savjeta.

- Google oglasi -

Ženama starijim od 35 godina preporučuje se amniocenteza, kao i ekspertski ultra zvuk. Uz redovitu kontrolu i zdrav odnos prema životu, trudnoća može biti iznesena normalno, bez obzira na godine.

- Google oglasi -

7 KOMENTARI

  1. gdjo huremovic, sasvim se slazem po pitanju ishrane i toga, ali nije to bilo tako davno, verujte da je i onda bilo automobila, Novi Sad je bio veliki, a moja baka je odavde. istina je, ishrana jeste bila zdravija, ali ipak mislim da je psiha ta koja je presudna za sve. u s vakom slucaju, postujem vase misljenje.

  2. Ne bih se slozila sa vama.Nekad su zene bile zdravije i jele su zdraviju hranu,udisale zdrav zrak,nisu imale stresova kao danas itd,itd.

  3. iskreno, imam 34 god., i mislim da je sve to oko radjanja u kasnijim godima strasno prenaduvano uz pracenje svih mogucih medija. moja baka ima 85 god, i rekla mi je da su zene u njeno doba radjale od 17 do gubljernja menstruacije, tj dolaska menopauze, a da nisu ni znale sta je to ultra-zvuk isl. slazem se sa gdjom Matej da je danas eksperimentisanje precenjewno, i da se zapravo vrsi oroman psiholoski presing na psihu zena da ce zakasniti sa radjanjem, i da to i zapravo dovodi do problema sa zacecem, A NE GODINE. I TACKA. sigurna sam u to da zene bez zdravstvenih problema bilo koje vrste, zdrave i jake, mogu da zacnu i da rode zdravo dete do svoje menopauze. TO JE JEDINI PRIRODNI ZAKON, a ostalo su samo nagadjanja, i medicinska eksperimentisanja od kojih ima puuuuno vise stete nego koristi. zene, opustite se, medicina vise gresi nego sto je tacna. pozz svima.

  4. Iako amniocinteza u velikom procentu slucajeva moze izazvati gubljenje trudnoce? Ali to nije vazno, vazno je nastaviti eksperiment…

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

10 korisnih savjeta za održavanje dobrog zdravlja

Ukoliko želite poboljšati svoje zdravlje, nije vam potreban veliki trud, nego pridržavanje jednostavnih, ali veoma korisnih savjeta. Uz ove...

Cikla kao prirodni lijek izuzetno je važna za zdravlje

Cikla je poznata namirnica kao lijek za mnoge bolesti još od davnih vremena, i izuzetno je važna za zdravlje....

Ovo je 10 zdravstvenih prednosti jaja od prepelice

Jaja od prepelice su super hrana i prilično su dostupna većini ljudi, međutim, njihova ljekovitost i brojne prednosti za...

Crna rotkva i med su ljekovita kombinacija protiv kašlja – Recept

Ako su vaše grlo i pluća osjetljivi te vas stalno napada kašalj ili bronhitis prije nego posegnete za farmaceutskim...
- Google oglasi -

5 kućnih lijekova za ublažavanje menstrualnih bolova

Bol se može se javiti u više oblika kao sijevajuća bol ili grčevi u donjem dijelu trbuha koji se...

Šafran kao lijek – 5 impresivnih zdravstvenih prednosti šafrana koje niste znali

Korištenje šafrana potječe do starog egipatskog i rimskog doba kada se koristio u medicini da bi tek kasnije postao...

Ovo morate pročitati

Boravak na moru čuda čini za naše zdravlje – More liječi sve boljke

Pored toga što predstavlja veliko uživanje, more ima pozitivno...

Ljekoviti sastojci češnjaka – Zašto je dobar češnjak

Bez sumnje, češnjak ljekovitost ima veliku koja je odavno...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas