Kako komorač pomaže pri mršavljenju?

26
19766

komoračKomorač, poznata vrtna biljka, ponajprije se smatra dobrim sredstvom za gubljenje težine i za jačanje očiju. Godine 1657. William Coles napisao je: “Sjemenje, lišće i korijen komorača često upotrebljavaju u pićima i napicima oni koji su se udebljali kako bi izliječili svoj nedostatak lakoće i postali suši i vitkiji.” John Evelyn spominje da seljakinje od njega prave juhe i čajeve da bi smršavile.

Smatra se da su Grci dobro poznavali ta svojstva komorača jer su tu biljku zvali “marathron”, što dolazi od “mariano”, a to znači “mršaviti”.

Kako mršaviti uz pomoć čaja od komorača?

Neka žena je pričala kako je smanjila težinu s 95 na 63 kilograma kao rezultat višemjesečne konzumacije čaja od komoračeva sjemenja. “Stalno sam pila 4 šalice toga čaja na dan”, rekla je, “jednu za doručak, jednu u radnoj pauzi, jednu prije ručka i jednu prije spavanja. Nisam bila na strogoj dijeti, ali malo sam smanjila konzumiranje škrobi, masnoća i šećera. Ne samo da sam izgubila kilograme, nego sam i poboljšala svoje zdravlje. Nikad nisam čula da je komorač dobar i za oči, ali nakon što sam ga pila dva i pol mjeseca, primijetila sam da je moj vrlo stari problem (jaka svjetlost zadavala mi je bol u očima) nestao.”

Napomena: komorač je član iste porodice kao i peršin i bogat je vitaminom A.

Način uporabe komorača pri mršavljenju

Dodajte 4 kavene žličice komoračeva sjemenja u jednu litru vrele vode i kuhajte 5 minuta na laganoj vatrici. Maknite s vatre, poklopite i pustite tako 15 minuta, a tada procijedite. Uzimajte jednu šalicu tri ili četiri puta dnevno. Ako to želite, ponovno ugrijte čaj.

Vrijednost komoračeva sjemenja u prahu

Jedna druga žena pripovijedala je da je postigla dobre rezultate s komoračevim sjemenjem u prahu. Kaže da je stavila prah u kapsule i uzimala po dvije, četiri puta dnevno. “Imala sam težak problem debljine”, kaže ona, “i mnogo puta sam bila na dijeti. Izgubila bih nekoliko kilograma, a nakon dva ili tri tjedna više nisam gubila nijedan kilogram, premda sam strogo poštovala dijelu. Uvijek sam dolazila do točke kada bi mi volja popustila i ponovno sam počinjala jesti bilo što.

Jednoga dana, prijateljica mi je predložila da iskušam prah od komoračeva lišća. Ne znam kako on djeluje na druge, ali za mene je učinio čuda. Kada sam otišla na dijetu uzimajući taj želirani prah, težina mi se počela pravilno smanjivati, bez razdoblja u kojima bi se kilogrami vraćali. Nakon nekog vremena vratila sam se na svoju normalnu težinu i tvrdim da mogu slobodno jesti, a da ne dobijem kilograme, dok god uzimam prah od komoračeva lišća. Štoviše, napominjem da je komorač čudesno dobar i za moju probavu.