Kako liječiti gastritis?

3
2964

lijekoviPrvo je važno ustanoviti o kojem obliku gastritisa se radi. Prepoznajemo akutni ili kronični gastritis u pogoršanju i kronični gastritis van pogoršanja.

U slučaju kroničnog gastritisa u pogoršanju doći će do jakih bolova i problema da ćete sami morati da odete liječniku i zatražite pomoć. Javit će se bolovi u gornjem dijelu trbuha, mučnina, povraćanje te nadutost trbuha. Bolovi su jaki a po opisu budu slični na bol kod srčanog udara ili gastroezofagealne refluksne bolesti. U svakom slučaju, da budete sigurni u razlog postojanja bolova javite se ljekaru.

U slučaju kroničnog gastritisa van pogoršanja dolazi do stalnih smetnji prilikom uzimanja hrane ili nakon dužeg perioda neunošenja hrane. Javlja se bol, mučnina, nadimanje, a ponekad i povraćanje.

Osobe koje pate od kroničnog gastritisa vremenom se nauče da izbjegavaju faktore koji pogoršavaju simptome bolesti, ako što su stres, neki lijekovi, određena vrsta hrane i prejedanje odnosno gladovanje.

Također, oni nauče da jedu polako, manje obroke u više navrata. Uzimaju hranu koja im prija, a to su uglavnom jogurt, mladi sir, kuhana mrkva, kuhani krumpir i slično. Žličica ulja, pavlake i mladog kajmaka može ublažiti tegobe. Mast naime smanjuje kontrakcije želuca, pa tako i bolove. Važno je da mast koju uzimate ne bude pržena, jer takva mast može dodatno nadražiti sluznicu u želucu. Svježe voće i povrće ne prija ljudima koji pate od gastritisa, a glavni razlog je celuloza koja nadražuje sluznicu koja je već pod upalom. Kao zamjena voću i povrću možete praviti svježe sokove od voća i povrća, te tako u organizam unositi vitamine koji su uvijek dobrodošli za vaše zdravlje.

Općenito kod gastritisa treba paziti da se jede dinstana i kuhana hrana, a prženu izbjegavati u što većoj mjeri. Također, možete koristiti i neke čajeve koje ste oprobali i znate da vam prijaju.

Za liječenje, ili umanjenje tegoba kod gastritisa, narodna medicina preporučuje pelin jer on ublažava želučane tegobe nastale zbog viška želučane kiseline.

Na kraju da vas napomenemo, u svakom slučaju bitno je da se posavjetujete sa vašim ljekarom, da redovno idete na kontrole jer je kronični gastritis teren na kojem se može razviti karcinom želuca.