ZdravljeKako nastaje upala sinusa?

Kako nastaje upala sinusa?

-

upala sinusaSinusi su zrakom ispunjene šupljine u našoj lobanji, a smješteni su iza nosa i očiju, te u obrazima i čelu.

Osnovna uloga im je da smanje ukupnu težinu kostiju glave. Sinusi su obloženi sluznicom koja luči sluz i povezani su sa nosnom šupljinom velikim brojem uskih kanala. Upala sinusa naziva se sinusitis.

Uzroci upale

Najčešći uzrok upale sinusa je virusna infekcija, kao što je obična prehlada. Ako se kanali koji spajaju nos sa sinusima začepe zbog virusne upale, u sinusima se nakuplja sluz. Kada ta sluz ne može isteći, nakuplja se i stajanjem se može inficirati bakterijama.

- Google oglasi -

Začepljenje ovih kanala češće je kod ljudi koji imaju neke promjene u nosu, kao što su polipi (sitni izraštaji) ili devijacije septuma (krivudanje hrskavice koja nos iznutra dijeli na dva dijela).

Najčešći simptomi

Kod odraslih, simptomi ovise o tome koji su sinusi zahvaćeni. Najčešće je prisutna glavobolja, kao i bolna osjetljivost lica koja se obično pojačava kada spustimo glavu. Zubobolja je česta pojava ukoliko su zahvaćeni sinusi koji imju dodir sa korijenom zuba. Karakterističan je i gusti, žuti iscjedak iz nosa, kao i začepljen nos.

Samopomoć inhaliranjem

Udisanje pare iz zdjele vrele vode može pomoći olakšati simptome prehlade, upale grla, kao i upale sinusa. Vlaga u pari omekšava izlučevine prisutne u gornjim djelovima dišnih puteva, zbog čega ih je lakše pročistititi. Korisno je pustiti i vruću vodu dok ste u kupatilu, te i tada udisati paru.

Zdjelu napunite do jedne trećine vrelom vodom. Nagnite se nad nju, prekrijte glavu i zdjelu peškirom i nekoliko minuta udišite paru.
U vodu možete dodati proizvode sa mentolom, ili par kapi biljnih aromatičnih ulja.

- Google oglasi -

Također, pomaže i primjena toplih obloga, kao što je vlažan, topao peškir preko nosa, obraza i očiju koji će pomoći smanjiti bol.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

1 komentar

Odgovori

Novi Sadržaj

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Bilje i začini mogu pomoći u radu probave, i u tome kako će naša crijeva razgraditi hranu koju jedemo...

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...
- Google oglasi -

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ovo morate pročitati

Ljuti afrodizijaci za slatko Valentinovo

Začinite Valentinovo jelima koja će vas zagrijati i probuditi...

Kratko drijemanje vam može poboljšati pamćenje

Ukoliko tokom dana odspavate 45 minuta možete višestruko poboljšati...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas