ZdravljeNa vrijeme prepoznajte glavobolju

Na vrijeme prepoznajte glavobolju

-

Međunarodno udruženje za glavobolju uvelo je kriterijume za klasifikaciju glavobolja i migrena koji bi trebalo da se primjenjuju u čitavom svijetu.

migrena
Na prelasku godišnjih doba često se javljaju prehlade, grip, infekcije respiratornih organa, koje nerijetko prate i jake glavobolje. Prema klasifikaciji Međunarodnog društva za glavobolju, navodi se nekoliko vrsta migrene: obična, klasična i glavobolja tenzionog tipa. Postoje još i komplikovanije migrene, poput oftalmoplegične migrene, bazilarne migrene i sličnih vrsta glavobolje.

OBIČNA MIGRENA

Karakteriše je napad glavobolje koji traje, ukoliko se ne liječi, od 4 do 72 sata. Radi se o pulsirajućem bolu koji se javlja u jednoj strani glave i remeti svakodnevni život. Često počinje ujutro, pojačava se pri fizičkom naporu i pri kretanju.

MIGRENA SA AUROM

- Google oglasi -

Već i samo ime kaže, glavobolji prethodi tzv. aura. Aura se može očitovati kao smetnja vida, mrlja u vidnom polja koja se povećavaju; zamućen vid ili čak potpuno sljepilo na jedno oko, ali mogu se javiti i svijetleće tačkice, zvjezdice ili cik-cak crte. Mogu se javiti i drugi neurološki simptomi, npr. utrnulost u jednoj strani lica, smetnje govora, promjene raspoloženja, vrtoglavica, neprijatan osjećaj u grudima.

MIGRENOZNI STATUS

Poseban oblik migrene je migrenozni status, kad napad migrenozne glavobolje traje duže od 72 sata, bez obzira na liječenje. Glavobolja je kontinuirana ili sa prekidima manjim od četiri sata. U toku migrenskom napadu tog tipa može, doduše rijetko, nastati i moždani udar.

GLAVOBOLJA TENZIONOG TIPA/

Ova vrsta glavobolje nastaje zbog grčenja mišića i naziva se još i psihomiogena, neurotična ili stresna glavobolja. Može da traje od pola sata pa do nedjelju dana. Bol je u obliku pritiska i stezanja poput obruča, obično u predjelu čela, ali i u potiljku. Bol može biti blaga, ne više od obične nelagode, ali može biti i neugodan.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Evo kako možete znati dali vam je potrebna detoksikacija?

Istraživanja pokazuju da svatko treba detoksikaciju barem jednom godišnje. Detoksikacija je veoma korisna za zdravlje. No, ne preporučuje se...

Evo kako odlediti šoferšajbu za 5 sekundi, bez da morate grebeti staklo

Da li ste i Vi jutros na parkingu zatekli neprijatno ledeno iznenađenje? Zaleđena šoferšajba na automobilu i nervoza što...

Kako protiv gorušice, žgaravice i kiseline u grlu?

Gorušica je vrlo rasprostranjen zdravstveni problem, koji ne ugrožava čovjekov život, ali nedvosmisleno remeti njegov komfor. Kao posljedica vraćanja...

Recept koji uspješno reguliše visok nivo šećera u krvi

Visoki šećer u krvi potrebno je tretirati jer on može dovesti do brojnih nepovoljnih posljedica za zdravlje. Iako se...
- Google oglasi -

Upala sluznice želuca – Gastritis – Simptomi i Prirodni lijek za gastritis

Upala želučane sluzokože, odnosno sluznice poznata je bolest pod imenom gastritis. To je obično upala sluznice na želucu izazvana...

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Ovo morate pročitati

Kako na vrijeme otkriti probleme sa jetrom ili bolest jetre?!

Dođe li do poremećene funkcije jetre, mogu se razviti...

Muškarci i gripa: Šta kada ih “pokosi” bolest?

Iako slove za snažniji spol, često ih taj epitet...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas