ZdravljeŠta se dešava sa našim organizmom ukoliko ne pijemo...

Šta se dešava sa našim organizmom ukoliko ne pijemo dovoljno vode

-

Stručnjaci predlažu kako bismo trebali piti oko dvije litre vode dnevno. Ukoliko ne pijete toliko vode, onda se možete zapitati da li je to vrijedno tolikih posjeta WC-u u toku dana. Činjenice su tu da kažu kako jeste. U nastavku pročitajte nekoliko činjenica o dehidraciji i tome na koji način ne unošenje dovoljne količine vode u naš organizam može utjecati na naše zdravlje. Život je nemoguće zamislili bez vode, pa vam donosimo par razloga zašto je voda bitna za zdravlje.

Zašto je voda bitna za zdravlje

Ukoliko ne pijete dovoljno vode:

- Google oglasi -

Najvjerovatnije ćete imati zdravstvenih problema
Osobe koje piju više vode imaju manje problema sa kamenom u bubrezima, manju šansu za razvijanjem raka mokraćnih kanala i debelog crijeva, te srčanih udara.

Vaš metabolizam će stagnirati
U jednoj nezavisnoj studiji iz 2010. godine, za potrebe svoje knjige “The Water Secret (Wiley)”, dr. Howard Murad je otkrio kako se bazalni metabolizam (kalorije koje sagorijevamo u mirnom stanju) ubrzava hidratacijom tijela, odnosno, pijenjem vode.

Morat ćete se više potruditi da obavite jednostavne zadatke
Jedno istraživanje sa Institute of Psychiatry at King’s College London iz 2011 godine je pokazalo kako se mozak dehidriranih osoba doslovno smanjuje, što uveliko utječe na psihofizičke funkcije pojedinca.

Imat ćete problema sa lošim raspoloženjima
Istraživači sa Tufts univerziteta u Massachusettsu su 2009. godine proveli istraživanje u kojem su učesnike podijelili u dvije skupine. Obje su grupe imale zadatak da završe vježbe aerobika u trajanju od 60 do 75 minuta, s tim da je jednoj grupi bilo dozvoljeno da pije vodu nakon vježbe, dok drugoj nije. Među skupinom koja nije pila vodu, primjećen je porast umora, zbunjenosti, osjećaja ljutnje, depresije i napetosti.

Voda i zdravlje

- Google oglasi -

Rješava glavobolju
Ako ste se ikad našli u situaciji da usred radnog vremena masirate glavu i glavobolju prepisujete poslu i stresu, prije nego se odlučite popiti tabletu popijte nekoliko čaša vode. Jedan od prvih znakova dehidracije vašeg organizma je upravo glavobolja, zato se sjetite ovog jednostavnog savjeta sljedeći put kada protrljajte čelo.

Jača imunitet i izbacuje toksine
Održavanje dovoljne razine tekućine jača imunitet što organizmu pomaže u borbi protiv infekcija. Voda doslovno čisti organizam što znači da je vrlo važno omogućiti tijelu da normalno funkcionira.

Jest ćete više
Jedna studija iz 2010. godine je pokazala kako su osobe koje su pile vodu prije obroka konzumirale 75 do 90 kalorija manje. U periodu od tri mjeseca, osobe koje su pile više vode su izgubile u prosjeku 2.5 kg više od onih koji nisu pili vodu.

Imat ćete više bore
U toku istraživanja za svoju knjigu, dr. Murad je još jednom potvrdio kako voda pomaže u zdravom izgledu kože, zatežući bore i pružajući joj potrebnu elastičnost.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Alergijska upala sluznice nosa zbog koncetracije polena

Alergijska upala sluznice nosa predstavlja i globalni zdravstveni problem jer značajno remeti kvalitetu života bolesnika. Pod ovim se oboljenjem...

Osnovne pilates vježbe za ravan stomak

Pilates je apsolutni hit u svijetu. Otkad ga je prije 80 godina izumio gimnastičar Joseph H. pilates, žene su...

Nedovoljno poznata ljekovita biljka smrdljiva kopriva

Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne spominje u knjigama, pa je poznata tek rijetkima. U srednjem...

Gljivice između prstiju spriječite pravilnom higijenom stopala

Atletsko stopalo je jako neugodno gljivično oboljenje stopala. Pored toga što napadju nokte i tabane, najčešće su gljivice između...
- Google oglasi -

Srčanik ili žuta sirištara lijek za želučane i crijevne tegobe

Prvi podaci o upotrebi žute sirištare potiču iz 2. st. pr. K. Ilirski kralj Gencije preporučivao ju je kao...

Zašto je jedna jabuka na dan prirodni lijek bez konkurencije?

Nova otkrića potvrđuju nutritivne i zdravstvene vrijednosti jabuke koje su možda i najbolje opisane u poslovici raširenoj po cijelom...

Ovo morate pročitati

Za šta je dobar indijski orah i koliko je dozvoljeno dnevno da se pojede

Potiče iz Brazila ali se danas najviše proizvodi u...

Kamilje mlijeko zdravije od kravljeg

Stručnjaci Ujedinjenih naroda pozivaju na veću distribuciju kamiljeg mlijeka...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas