Lubenica

1
684

Kada je sadržaj vode u pitanju, lubenica sadrži i više od 90 procenata vode na 100 grama. Veoma je niskokalorična – 29 kalorija na 100 grama (isto kao dinja). Međutim, razlikuju se po tome što lubenica ima manje dijetnih vlakana, a više šećera.

Lubenica sadrži minerale i vitamine, voćne kiseline i boje koje joj daju osvježavajući ukus i aromu. Konzumiranjem lubenice tokom vrućih ljetnih mjeseci pomoći ćete svom tijelu da se osvježi i hidratizuje, jer ovo voće sadrži oko 90 odsto vode. Lubenica se još u drevnim vremenima upotrebljavala kao namirnica koja štiti tijelo od prevelikog gubitka tečnosti. Velika količina vode koju sadrži lubenica čini je jednom od najpoželjnijih namirnica na jelovniku onih koji žele da smršaju, jer daje osjećaj sitosti, ali sadrži vrlo malo kalorija. Osim vode, lubenica sadrži vitamine A, C, betakaroten, likopen, željezo, cink, kalijum…

Zbog velike količine vode, lubenice se cesto upotrebljavaju za detoksifikacijske procese organizma, jer ciste telo od štetnih sastojaka koji se izlučuju urinom, što doprinosi i čišćenju bubrega. Konzumiranje lubenice važno je za očuvanje zdravlja – naime, lubenica sadrži željezo u istoj količini kao i spanać, zbog čega je veoma dobra ako bolujete od anemije. Stručnjaci su otkrili da je, osim paradajza, lubenica jedan od najvećih izvora likopena – prirodnog crvenog pigmenta u biljkama koji ima veliko antioksidacijsko i antikancerogeno djelovanje. Likopen također utiče na poboljšanje dugoročnog i kratkotrajnog pamćenja, štiti i sprečava pojavu srčanih oboljenja i nekih oblika raka.

Vrlo je djelotvoran protiv raka prostate, testisa, raka kože, dojke i materice.
Lubenica sadrži još jedan važan antioksidans – vitamin C, koji je vrlo važan za normalno funkcionisanje organizma, a omogućava i bolju apsorpciju željeza. Vitamin A i betakaroten zastupljeni su u vrlo velikim količinama, a korisni su za očuvanje vida, u isto vrijeme sprečavaju i razna očna oboljenja. Ova dva sastojka vrlo su usko povezana, a osim očuvanja zdravlja očiju, pomažu normalan rad srca, jačaju imunitet, sprečavaju pojavu raka, prijevremeno starenje i pojavu bora na koži.