Ljekovito biljeKrkavina ili trušljika

Krkavina ili trušljika

-

Krkavina se kao ljekovita biljka prvi put spominje tek u 14. stoljeću. Unatoč tome što djeluje vrlo pouzdano, nema osobito velike opasnosti da, kao kod sličnih droga, dođe do smanjivanja učinka zbog navike. Uvozom droge od podanka rabarbare, krkavina je izgubila na važnosti. Njezina je primjena otišla u zaborav, a u farmakopeje je kao priznata droga ponovno ušla prije približno 150 godina.

FRANGULAE (RHAMNI FRANGULAE) CORTEX: Koru grana i mladih stabala uzimamo od svibnja do srpnja. Kora je na vanjskoj strani tamno blistava, a na unutarnjoj narančasto žuta. Osušena droga nema miris. Neugodna je gorko-slatkastog okusa, u ustima blago sluzava. Pri žvakanju slinu oboji intenzivnom žuto-smeđom bojom. Svježe osušena droga uzrokuje povraćanje. Upotrebljavamo je tek nakon jednogodišnjeg skladištenja ili nakon grijanja na 100C (1-2 sata), pošto se glukofrangulini razgrade u franguline i slobodne antrakinone.

- Google oglasi -

SRODNE VRSTE: Obična krkavina, pasji drijen ili pasjakovina (Rhammis aitbarticus L.) koja raste na sunčanim suhim tlima i u grmlju po cijeloj Hrvatskoj jednako je tako blago sredstvo za čišćenje crijeva.

Koristimo zrele, crne plodove (RHAMNI CATHARTICI FRUCTUS) koje beremo ujesen. Dobro ih osušimo, može i pri malo višoj temperaturi. U zelenim plodovima prevladavaju reducirani antracenski derivati koji pri dozrijevanju i sušenju prelaze u emodin, glukofranguline i franguline. Droga sadrži i flavonske glikozide, trjeslovine, gorke tvari, saponine i voćne kiseline. Pasji drijen je blago sredstvo za čišćenje crijeva, unatoč tome, kod doziranja trebamo biti oprezni. Počinjemo sa 5 bobica na dan i dozu povećavamo od 10 do 20 bobica na dan. Mljevene bobice dodajemo marmeladama, jednostavno ih grizemo ili od njih spravljamo čaj. Drogu koristimo i u čajnim mješavinama, kao diuretik i za »čišćenje krvi«. I korijen naše vrtne rabarbare (Rbeum undulatum), koja nije u srodstvu s trušljikom, sadrži antrakinonske sastojke, ali ga koristimo tek rijetko. Kao droga, koristi se korijenje kineskih vrsta rabarbare (RHEI RADIX) koje možemo dobiti u ljekarni.

U novije vrijeme postaje važan i korijen turske rabarbare (Rbeum rbaponticum L.). Pored antrakinona, sadrži stilbenski derivat raponticin (5%) koji kod ljudi djeluje estrogeno. U pripravcima se koristi kod nedovoljno izražene menstruacije te u klimakteriju za sprječavanje osteoporoze.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Glavni sastojci i aktivne tvari jesu antrakinonski spojevi (najmanje 6%), osobito glukofrangulin A i B, koji se kod skladištenja ili zagrijavanja droge nakon otcjepljivanja šećera pretvara u frangulin A i B te ponešto slobodnih antrakinona. Kora sadrži i ponešto trjeslovina te manje količine alkaloida.

- Google oglasi -

DJELOVANJE I UPORABA: Drogu koristimo kod kroničnoga zatvora koji je posljedica nedovoljnog rada debeloga crijeva (lijeno crijevo). Poboljšava se stanje svih bolesnih pojava povezanih s takvim zatvorom (nadutost u trbuhu, bolovi u debelom crijevu, osobito na lijevoj strani trbuha, oštećenja jetre i drugih organa zbog resorpcije mnogih otrova). Glavobolja i vrtoglavica te drugi oblici zdravstvenih tegoba, povezani sa zatvorom, polagano nestaju. Antrakinonski glikozidi razgrađuju se tek u debelom crijevu, sprječavaju apsorpciju vode (omekšavaju stolicu) i potiču rad crijeva. Poznata je i njihova sposobnost uklanjanja glista i poticanja izlučivanja žuči.

ČAJ: Jednu čajnu žličicu droge 12 sati držimo u hladnoj vodi, a potoni grijemo do temperature pogodne za pijenje. Pijemo po jednu do dvije šalice na dan.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Svježe osušena kora obične trušljike i zeleni nezreli plodovi krkavine uzrokuju povraćanje, grčeve u trbuhu i jake proljeve. Koristimo odstajalu ili termički obrađenu koru i zrele, crne plodove krkavine. Ne koristimo ih u trudnoći, za vrijeme dojenja i u djece. Kao i kod primjene drugih sredstava za čišćenje crijeva, najprije s liječnikom valja otkriti uzroke zatvora. Pri produljenoj uporabi dolazi do većeg gubitka kalija i drugih mineralnih tvari, zbog čega se crijevo dodatno ulijeni.

- Google oglasi -
Prethodni članakKomorač ili koromač
Naredni članakDimnjača

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Evo kako možete znati dali vam je potrebna detoksikacija?

Istraživanja pokazuju da svatko treba detoksikaciju barem jednom godišnje. Detoksikacija je veoma korisna za zdravlje. No, ne preporučuje se...

Evo kako odlediti šoferšajbu za 5 sekundi, bez da morate grebeti staklo

Da li ste i Vi jutros na parkingu zatekli neprijatno ledeno iznenađenje? Zaleđena šoferšajba na automobilu i nervoza što...

Kako protiv gorušice, žgaravice i kiseline u grlu?

Gorušica je vrlo rasprostranjen zdravstveni problem, koji ne ugrožava čovjekov život, ali nedvosmisleno remeti njegov komfor. Kao posljedica vraćanja...

Recept koji uspješno reguliše visok nivo šećera u krvi

Visoki šećer u krvi potrebno je tretirati jer on može dovesti do brojnih nepovoljnih posljedica za zdravlje. Iako se...
- Google oglasi -

Upala sluznice želuca – Gastritis – Simptomi i Prirodni lijek za gastritis

Upala želučane sluzokože, odnosno sluznice poznata je bolest pod imenom gastritis. To je obično upala sluznice na želucu izazvana...

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Ovo morate pročitati

Jabuke čuvaju nervni sistem

Jabuke, banane i naranče odlična su prevencija u borbi...

NE POGORŠAVAJTE SITUACIJU: Evo što ne biste trebali jesti ljeti

Ljeto je vrijeme kada našem organizmu godi hrana koja...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas