Ljekovito bilje Biljka Kičica

Biljka Kičica

-

Opis biljke: Kičica je dvogodišnja, mala, zeljasta biljka sa sitnim cvjetovima crvene boje. Stablo je čvrsto, gotovo četvrtasto, golo, šuplje, pri vrhu razgranato, visoko do 40 cm, a debelo je do 3 mm i rijetko obraslo sitnim listićima. Lišće je sitno, rijetko, naspramno, skoro sjedeće, duguljasto-jajasto, do 4 cm dugačko, po rubu cijelo, golo, sjajno. Prizemno lišće poredano je unakrsno u pršljenove i sedece. Cvjetovi su složeni u račvastu cvast na vrhu stabla i imaju ljevkastu, petozubnu krunicu ružičaste ili svijetle crvene boje. Kod stare i na suncu sušene droge cvjetovi su izblijedjeli. Cvjeta cijelog ljeta.

Stanište: Raste svuda, a najviše po vlažnim brdskim i planinskim livadama, mjestimično u ogromnim količinama, tako da se u ljeto mnogi sjenokosi rumene od rascvjetale kičice.

- Google oglasi -

Ljekoviti dio biljke: Kičica je vrlo gorka, a nije otrovna. Kičicu treba brati dok je u cvatu, vezati u kitice i sušiti u hladu na promaji. Malo je našeg ljekovitog bilja koje se u narodu tako mnogo, često i uspješno upotrebljava kao kičica.

Ljekovito djelovanje: . Kičica je gorak tonik. Djeluje kao čist amarum slično lincuri. Upotrebljava se u obliku vodenog ekstrakta, praška, vina i tinkture. Ulazi u sastav gorkih čajeva za stomak. Malo je našeg ljekovitog bilja koje se u narodu tako mnogo, često i uspješno upotrebljava kao kičica, za otvaranje apetita, protiv smetnji u organima za varenje, protiv groznice, slabokrvnosti itd. Kičica ima vrlo sitno i plitko korenje, tako da čim se rukom uhvati, ona se iščupa i na taj način uništi. Kičica se ne smije čupati, nego se gornja polovina stabljike u cvijetu pažljivo odsječe makazama.

- Google oglasi -
Prethodni članakKilavica – Turska trava
Naredni članakKesten

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Bazga (Zova) kao lijek – Ljekovita svojstva – Recept za sirup i čaj

Bazga (ostali narodni nazivi: zova, baz, baza, bazgovina, zovika, aptovina, bujad, abda, aptika, zovina) se još iz...

Ribe iz konzerve štite od debljine – Jedite sardine što češće, a evo i zašto

Ako su vaše omiljeno jelo srdele iz konzerve ili za večeru volite pojesti neku masniju ribu, samo...

Prirodni napitak za čišćenje masne jetre: Ovaj napitak će učiniti vašu jetru da radi kao sat

Jetra je jedan od najvažnijih organa u tijelu, na koji brza hrana i prerađena hrana ostavljaju teške...

Masna jetra – prirodno liječenje

Masna jetra nije rijetka bolest, ali se može liječiti tako što ćete napraviti izvjesne promjene u vašem...

Čudotvorni napitak za štitnjaču: Regulišite rad štitnjače uz ovaj napitak

U slučaju da štitnjača ne proizvodi dovoljne količine hormona, dolazi do stanja poznatog kao hipotireoza...Ovaj ukusni napitak...

Bokvica kao lijek – Narodni lijek koji je svima dostupan! Recept

Ženska bokvica (Plantago major) i muška bokvica (Plantago lanceolata) imaju gotovo ista ljekovita svojstva koja su poznato...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas