Ljekovita glina za bolje vaše zdravlje

0
207

ljekovita glinaPrirodna ljepota dolazi iznutra. Ovako bismo najtačnije mogli opisati djelovanje prirodnog ljekovitog sredstva, poznatog u cijelom svijetu još od davnina.

Pomoć iz najdubljih slojeva zemlje

Šta je zapravo ljekovita glina? Kako je ta zemlja, koju su u liječenju koristile još i drevne kulture Indije, Kine, Babilona i Egipta, morala biti potpuno čista, bez štetnih bakterija, iskopavala se na velikim dubinama. Ovisno o podneblju iz kojeg dolazi, varira i sastav ljekovite gline. Osim na zapadu popularne smeđe gline, kod nas se najviše upotrebljava zelena ljekovita zemlja. Vrlo je širokog spektra djelovanja, zahvaljujući izrazito bogatom mineralnom sastavu: sadrži znatne količine kalcija, kalija, magnezija, silicija, željeza i natrija. Ljekovita se glina najčešće koristi kod svakodnevnih zdravstvenih problema, poput, na primjer, problema sa probavom kao i za to da se organizmu obezbjede važni minerali.

Žgaravica – ljekovita zemlja neutrališe višak želučane kiseline. Ako patite od žgaravice, prije ili nakon obroka dobro je uzeti kašikicu ljekovite gline razmućene u čaši vode.

Prolje – jednu do tri kašikice gline rastopite u biljnom čaju. Otopinu pijte nekoliko puta na dan.

Lijena crijeva – mikroskopski sitne čestice zemlje čiste crijeva, vežu masnoće i toksične tvari, te tako potiču rad probavnog sistema.

Neugodan zadah – silikati iz zemlje apsorbiraju plinove i otrovne tvari u želucu, te uklanjaju neugodan zadah iz usne šupljine.

Osim kod probavnih glina je ljekovita i kod brojnih drugih tegoba:

Alergije – redovna primjena ljekovite zemlje ublažava alergije na različite tipove namirnica, te pomaže kod neurodermitisa.

Ispadanje kose – silicijeva kiselina i mineralne tvari iz gline potiču rast kose i pospješuju zdravlje vlasišta. I vanjska primjena gline donosi odlične rezultate, te se ona pokazala i savršenim kozmetičkim sredstvom.

Maska za lice – maska od gline koristi se za čišćenje lica: glinu pomiješajte sa malo hladne vode, pa smjesu kistom nanesite na lice (izbjegavati područje oko očiju i usta).
Nakon 15 minuta isperite mlakom vodom.

Topla kupka – kupka sa ljekovitom zemljom ublažava mišićnu napetost, tegobe te bolove u zglobovima, ali pridonosi i zdravlju i ljepoti kože cijelog tijela.
U kadu sa toplom vodom umiješajte pola kilograma ljekovite zemlje; u kupki ostanite oko 15 minuta, te pritom povremeno pomiješajte vodu, jer glina pada na dno kade.