Ljekovito biljeOtkrijte impresivna ljekovita svojstva gotu kole - Poboljšava mozak,...

Otkrijte impresivna ljekovita svojstva gotu kole – Poboljšava mozak, zacjeljuje rane i osvaja svijet ljepote

-

Gotu kola (Centella asiatica) je biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini već stotinama godina. Također je poznat kao azijski ili indijski vodopad ili tigar trava. Gotu kola je višegodišnja biljka koja pripada porodici Apiaceae. Karakteristična je po svojim malim, okruglim listovima i tankim stabljikama. Biljka je rasprostranjena u tropskim i suptropskim područjima, posebno u blizini močvara, rijeke i drugih vodenih staništa. Ljekovita svojstva gotu kole su mnogobrojna, a mi ćemo navesti neka od njih.

U tradicionalnoj medicini, gotu kola se koristi za liječenje različitih zdravstvenih problema. Najpoznatija je po svojim koristima za mozak i pamćenje. Smatra se da biljka poboljšava cirkulaciju krvi, potiče proizvodnju kolagena i poboljšava funkciju mozga. Mnogi je koriste kao lijek u smanjenju stresa, anksioznosti i depresije te za poticanje koncentracije i mentalne jasnoće.

Ljekovita svojstva gotu kole

- Google oglasi -

Evo koja ljekovita svojstva gotu kola posjeduje i pruža za zdravlje:

Tradicionalno se koristi u svrhu pročišćavanja krvi, kao tonik (sredstvo za opće jačanje organizma, uključujući povećanje prirodnog tonusa mišića) i diuretik.

Opće prihvaćeno je njeno djelovanje u liječenju bolesti kože, krvi i živčanog sistema (nervnog sistema). Gotu kola je dobra za povećanje inteligencije (povećava moć shvaćanja i razumijevanja), pomaže u transformaciji seksualnih fluida, pomaže pravilnom toku energije između desne i lijeve strane mozga.

I u homeopatiji se koristi protiv lepre i TBC-a plus protiv sifilisa, psorijaze, cervicitisa, vaginitisa i protiv plikova. Farmaceutske firme na Zapadu je preporučuju protiv nervnih poremećaja, reumatizma, groznice/vrućice i za spuštanje povišenog krvnog pritiska. Do neke mjere djeluje protiv umora i u tu svrhu se često kombinira sa ginsengom (žen šen).

- Google oglasi -

U kombinaciji sa ginkom, koji poboljšava cirkulaciju posebno u mozgu, koristi se protiv Alzheimerove bolesti i bolesti demencija (staračka senilnost, zaboravnost).

Poboljšana cirkulacija krvi u mozgu osigurava bolji metabolizam (razmjenu materija i energija) u mozgu pa povećava njegove performanse. Povećana je mentalna energija i jasnoća, koncentracija i memorija. Djelovanjem na neurotransmitere, poboljšava se strujanje nervnih (elektrokemijskih) impulsa. Gotu kola poboljšava cirkulaciju i u mozgu i u nogama, pa nećete više imati “teške” noge, edeme, flebitis, varikozne vene i sl. odnosno u cijelom tijelu. U tom smislu, djeluje slično ginku.

Gotu kola se primjenjuje kod mnogih tipova rana, da bi pospješila zacjeljenje i smanjila veličinu ožiljaka koji se formira nakon zarastanja. Gotu kola se također, koristi u terapiji gripe (influence), lupusa eritematozusa, elefantijaze, raka uterusa, bolesti jetre (kao što su ciroza i žutica odnosno hepatitis), atrofije mišica, dobra je za zacjeljivanje lezija oka te za pojačanje rasta kose, protiv čira na želucu i bolesti grla.

Gotu kola je bez premca u revitaliziranju živaca i ćelija mozga. Ljekovita svojstva gotu kole također se koristi za jačanje imuniteta, omogućujući tijelu obranu protiv štetnih faktora koji bi inače ugrozili ili narušili zdravlje.

Zapaženo je i djelovanje na nadbubrežne žlijezde koje se sastoje iz različitih slojeva i svaki od njih (uključujući i srž tih žlijezda) luči niz hormona koji su od ogromne važnosti za sve funkcije tijela. Gotu kola jača te žlijezde i to je jedan od argumenata kojim bi mogli objasniti činjenicu da poboljšava izdržljivost i povećava energetski nivo kod onih koji je konzumiraju. Isto tako treba istaknuti da korištenje gotu kole olakšava depresivno emotivno stanje i poboljšava probavu. Gotu kola unapređuje relaksaciju i sklad, harmoniju.

Gotu kola nema nikakve veze sa tzv. kola-orasima (Kola-nut) jer ne sadrži nimalo kofeina ni sličnih supstanci. Gotu kola se može uzimati sama za sebe ili u kombinaciji sa biljkama kao što su: Uncaria tomentosa, Yucca, Sarsaparilla (Smilax off.), Ginseng (Eleutherococcus senticosus, Panax ginseng). Fo – Ti (Polygonum multiflorum), Saw Palmetto (seremoa repens – sabla), Licorice (Glychyrrhiza glabra/uralensis). Kelp (Laminaria, Macrocystis, Ascophyllum), Cayenne pepper(Capsicum annum/frutescens), također sa korijenom biljke Ashwagandha (Withania somnifera), korijenom biljke Stillingia sylvatica, alfalfom, te sa već spomenutim ginkom kao i sa raznim drugim biljkama.

Studente će najviše zanimati činjenica da gotu kola poboljšava pamćenje, dok će svi pod stresom osjetiti njeno anti stresno djelovanje. Spomenimo i to da djeluje protiv kongestije, te da se kod problema sa sinusima preporučuje uvečer i to u dozi od četvrtine kašikice praha. Samljevena u prah često je praktičnija za uzimanje nego da je trošite u obliku čaja. Gotu kola može se konzumira kao salata, čaj, kapsule, prah i i obliku kapi.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Pivski kvasac uklanja akne i čisti lice

Pivski kvasac pored mnogih ljekovitih svojstava ima blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Kvasac pomaže u borbi protiv...

5 koraka kako zaustaviti zujanje u ušima

Tinitus označava medicinski stručni izraz za šumove, za koje se zna i pod imenom zujanje, zviždanje ili šuštanje u...
- Google oglasi -

Koje korake poduzeti da biste zaustavili krv iz nosa kod djece i odraslih

U sluznici nosa ima dosta kapilara, posebno u prednjem, donjem dijelu nosne pregrade, gdje najčešće i dolazi do krvarenja....

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Ovo morate pročitati

Masirajte se sami

Osjećate da vas je stres preplavio? Oslobodite se napetosti...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas