Breza kao lijek

0
506

brezaO primjeni breze u medicini poznato je jako malo. Lišće breze ja pak jako dobar prirodni diuretik koji uglavnom jako dobro djeluje na bolesnike.

DROGA:

BETULAE FOLIUM: Ljepljive mlade brezove listove beremo u svibnju, pošto breza ocvate. Proljetnu kuru započinjemo lisnim pupoljcima, a kasnije koristimo svježe listove. Droga ima karakterističan miris i gorka je okusa.

BETULAE CORTEX: Uzimamo koru mladih grana i sušimo je.

BETULAE GEMMAE: Ljepljive brezove pupoljke beremo prije cvatnje, brzo ih posušimo i čuvamo u dobro zatvorenim posudama, jer sadrže hlapivo ulje. Iz njih se destilira i eterično ulje, koje dodajemo brojnim pripravama za bolji rast kose.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Raste uglavnom u kopnenim dijelovima Hrvatske, te u Srbiji i Bosni i Hercegovini, u nizinskom i gorskom pojasu.

SRODNE VRSTE: Srodna cretna breza (Betula pubescens Ehrh.) raste kod nas u tresetištima i na tresetnim tlima. Zbog gotovo istih aktivnih tvari prihvaćena je u farmakopeji, pa je možemo sakupljati i koristiti kao običnu brezu.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Listovi sadrže flavonoide (1,5%), npr. hiperozid, triterpenske saponine (3%), eterično ulje (0,05-0,1%), metilsalicilat, smole, katehinske trjeslovine (8%) i gorke tvari. Kora sadrži eterično ulje i metilsalicilat. Pupoljci sadrže najviše hlapivoga ulja (4%) u kojem se nalazi glavna aktivna tvar seskviterpenski alkohol betulol.

DJELOVANJE I UPORABA: Breza je dobar diuretik kod svih bolesti bubrega, mokraćnog mjehura, vodene bolesti i sličnih vodenih oteklina organizma. Količina mokraće povećava se pet puta, a istodobno se iz krvi i tkiva ubrzano izlučuje mokraćna kiselina. Znakovi bolesti (osobito bolovi u zglobovima) kod reumatičnih bolesti i kostobolje ublažavaju se, kao i kronični katar mjehura i tegobe pri uriniranju. Kod kroničnih kožnih bolesti pijemo čaj ili čajne mješavine kao kuru, koju dopunjujemo i kupeljima od brezove kore. Hlapivo ulje i brezov sok koji se u proljeće dobiva bušenjem drveta dodaju se kozmetičkim pripravcima za njegu kose.

ČAJ: Jednu do dvije jušne žlice brezovih listova spravljamo kao oparak, koji pokriven treba stajati 10-15 minuta. Tri do četiri puta na dan između obroka pijemo svježe spravljen, nezaslađen čaj.

KUPELJI: Od 100 g kore i jedne litre vode spravljamo uvarak te ga dodajemo u kadu.

MASAŽE: U Finskoj se za masažu u sauni koriste svježe, prelistale brezove grančice.

UPORABA U VETERINI: Čaj od brezove kore (dvije do tri jušne žlice na 250 ml vode) kao uvarak koristimo za čišćenje rana. Koji put se koristi brezov katran, za liječenje furunkula i drugih kožnih tegoba. Brezovi pupoljci i mladi listovi namočeni u voćnu rakiju ili 40 postotni alkohol pomažu kod upala i natečenih zglobova domaćih životinja.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Kod uzimanja čaja u navedenim količinama nema nikakvih neželjenih djelovanja.