Ljekovito bilje Ljekovito bilje protiv virusa. Priroda ima riješenje za sve!

Ljekovito bilje protiv virusa. Priroda ima riješenje za sve!

-

Ljekovito bilje protiv virusa direktno napada patogene virusa i na kraju ih i uništavaju, ali djeluju i preventivno. Osim toga, imaju i niz drugih zdravstvenih pogodnosti na organizam. Najbolje ih je konzumirati u vidu čaja.

Jačanje imuniteta je prioritet trenutno i na svaki mogući način je potrebno voditi računa da on ne bude narušen. Prvo i najvažnije pravilo u sezoni pandemije glasi, ostanite kod kuće ukoliko ste u mogućnosti. Drugo pravilo glasi, ojačajte imunitet maskimalno.

- Google oglasi -

Uz jak organizam, ni jedan virus vam ne može ništa. Srećom, postoji veliki broj moćnih antivirusnih biljaka koje jačaju imunološki sistem, smanjuju upalu i bore se protiv infekcija.

Ljekovito bilje protiv virusa

zova ljekovita svojstva

Zova ima dugu, bogatu istoriju upotrebe u ljekovite svrhe od strane mnogih kultura. Bori se protiv infekcija uključujući grip, herpes, virusne infekcije i bakterijske infekcije.

Studija objavljena u Časopisu za alternativnu i komplementarnu medicinu zaključila je da se zova može koristiti kao prirodna antivirusna biljka protiv i njopsnijih virusa. Zova je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka u Europi, a čaj od zove i sok od zove se koriste od davnina. 

- Google oglasi -

7 do 8 listića zove prelijte sa 2 dl proključale vode i kuhajte ih na laganoj vatri oko 8 minuta. Nakon toga čaj od zove procijedite, zasladite ga žličicom meda i uživajte u ispijanju.

Ehinacea je danas najpoznatija biljka antibiotskog i antivirusnog djelovanja, pa se upotrebljava za jačanje imunog sistema kao jedan od jačih djelotvornijih imunostimulansa kojim pojačava, to jest podstiče, umnožavanje limfocita (bijelih krvnih zrnaca) i makrofaga (ćelija koje nastaju od monocita, a imaju citotoksičnu ili fagocitnu sposobnost)

Laboratorijska istraživanja potvrđuju veliku ljekovitost ehinacee u lječenju i abnormalnog rasta ćelija, tumora, leukemije i td. Sadrži i vitamin C, bakar, gvožđe, jod, sumpor, kalijum…

Latice biljke neven, koriste se u medicinske svrhe sigurno od 12. vijeka, a vjerovatno i mnogo prije. Ova antivirusna biljka sadrži velike količine flavonoida – biljnih antioksidananata koji štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala, a takođe se bori protiv virusa, upala i bakterija.

bijeli luk

Eksperimenti su pokazali da je bijeli luk ili specifična hemijska jedinjenja koja se nalaze u bijelom luku, vrlo efikasna u uništavanju mnogih mikroorganizama koji su odgovorni za neke od najčešćih i najrjeđih infekcija, uključujući tuberkulozu, upalu pluća, infekcije grla i usta i herpes.

Vjerovatno vam je i do sad bilo poznato koliku moć bijeli luk ima za jačanje imuniteta.

Maslinovo lišče

ljekovito bilje protiv virusa

Maslinov list ima antivirusna svojstva, pruža mogućnost uspješnog liječenja obične prehlade i opasnih virusa. Uspješno liječi još i kandidu, meningitis, upalu pluća, sindrom hroničnog umora, hepatitis B, malariju, gonoreju i tuberkulozu; takođe liječi infekcije zuba, uha i mokraćnih puteva i prirodan je tretman za herpes.


Istraživanja pokazuju da se ekstrakti maslinovog lista efikasno bore protiv brojnih mikroba koji izazivaju bolesti, uključujući neke viruse koji izazivaju grip i druge respiratorne infekcije.

Snažna jedinjenja koja se nalaze u maslinovom lišću uništavaju invazivne organizme i ne dozvoljavaju virusima da se umnožavaju i izazovu infekciju.

Recept za čaj od lista masline: Za šalicu čaja od 2-3 dcl  potrebno je 15-20 osušenih listova masline. U prokuhanu vodu ubacite listove i kuhajte ih još 2-3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Možete piti hladno i toplo s medom, limunom ili bez ičega.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Ulje od senfa za vaše zdravlje – Nećete vjerovati koliko je ljekovito!

Većina nas ne vjeruje da ulje senfa može imati zdravstvene beneficije. Jedna stvar je sigurna, ulje senfa...

Jednostavan recept: Riješite se bola u zglobovima već nakon prvog korištenja

Ukoliko imate više od 40 godina sigurno već osjećate promjene na tijelu. Prvo se javljaju bolovi u...

Nar – Šipak – Morgaj – «jabuka prepuna koštica» jedna od zdravijih voćki na svijetu

Čini se da je nar (u narodu poznat kao šipak) bio desetljećima nepravedno zapostavljan od strane znanstvenika....

Voćka ljubavi, Nar je riznica zdravlja

Bojom i ukusom u rasponu od “slatkog kao med” do kiselkastog i gorkog, nar voćka podsjeća na...

Sok od češnjaka je melem protiv opadanja kose

Već odavno na tržištu imamo razne šampone i tonike za kosu koji sadrže sok od češnjaka, koji...

Ovaj recept starih travara liječi svaku bolest

Prenosimo vam recept od starih travara, za koji se kaže da liječi svaku bolest. Vino od borovnice...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas