Što je mlađi, to je ukusniji – Za šta je dobar matovilac

-

Matovilac se smatra jednom od najzdravijih salata, tačnije rečeno, nutritivno najbogatijom salatom na svijetu. Široko je rasprostranjen po livadama, voćnjacima i vinogradima ali pazite gdje ga berete. Ima dvije sezone zimu i proljeće, dakle ako ste ga propustili redovno jesti tokom proljeća sada je pravo vrijeme da to nadoknadite.

Uzgoj matovilca nije nimalo zahtjevan proces. Jednom kad ga posijete, do berbe gotovo da možete i zaboraviti na njega. Odlično toleriše hladnoću, što ga čini savršenim izborom za zimski vrt. Čvrst je i otporan. Obični matovilac obiluje vitaminima i mineralima, između ostalog sadrži folne kiseline, željezo, kalij, kalcij, magnezij, vitamine A, C i B, te omega-3 masne kiseline.

- Google oglasi -

U kulinarstvu se dosta koristi, jer se dobro slaže s drugim povrćem, kao što je radič, rikula, rajčica, krumpira… a često se kombinuje sa sirom, jajima, avokadom, sjemenkama. U većini slučajeva poslužuje se uz jela od ribe i bijelog mesa.

Matovilac za šta je dobar

Kao niskoenergetska namirnica ima prednost za kontrolu pretilosti, ali djeluje i umirujuće na živce, vjerovatno zbog sadržaja valerijanske kiseline.

Jača imuni sistem, naročito je značajna upotreba u zimskim mjesecima kao veliki izvor vitamina C jer sadrži deset puta više vitamina C od citrusa.

Lišće i korijen sadrže esencijalno ulje koje smiruje gastrointestinalni trakt i želudac.

- Google oglasi -

Zahvaljujući vitaminu C te folnoj kiselini prisutnoj u matovilcu poboljšava se apsorpcija željeza u krvi.

Matovilac se smatra potencijalnim afrodizijakom.

Matovilac je jedna od najpoželjnijih namirnica koja uspješno liječi anemiju. 100 grama sirovog matovilca pruža 12 posto dnevne potrebe za ovim mineralom. Željezo iz matovilca je izuzetno bitno jer je u potpunosti iskoristivo. To je zato što vitamin C i folna kiselina znatno poboljšavaju njegovu apsorpciju.

Narodni lijek protiv anemije pročitajte ovdje.

Pruža osjećaj sitosti, snižava kolesterol te sadrži neznatnu količinu ugljikohidrata pa je idealna namirnica koju možete ubaciti ama baš u svaku dijetu.

Bogat kalijem i bakrom, mineralima poznatima po zaštitnim svojstvima za srce, te omega-3 masnim kiselinama. Kalij regulira krvni tlak, dok bakar održava razine kolesterola.

Samo 30 grama svježeg matovilca osigurava 18 % dnevne potrebe za vitaminom A, a znamo koliko je ovaj vitamin bitan za dobar vid.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Čistoća stvarno znači pola zdravlja

Bakterije s telefonskih slušalica, tastatura ili kvaka mogu biti...

Čaj za ljetno osvježenje – Hibiskus

Hibiskusa ima mnogo vrsta, a jedna od njih je...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas