ZdravljeAlternativna medicinaZdravlje je u vašim rukama: Pet provjerenih načina da...

Zdravlje je u vašim rukama: Pet provjerenih načina da snizite holesterol

-

Visok holesterol je tipičan primjer mača s dvije oštrice. Naše tijelo treba holesterol, ali ako ga je previše on sprečava normalan protok krvi u krvnim sudovima srca i mozga, te može dovesti do brojnih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Samim tim saznanjem nameće se pitanje kako smanjiti holesterol u krvi prirodnim putem, i bez lijekova…ostanite sa nama i saznajte nešto više o tome.

Organizam koristi holesterol u stvaranju hormona, vitamina A, D i E te žučnih kiselina. Manji dio holesterola se nalazi u krvi. Ako se taj holesterol nakuplja na zidovima krvnih sudova, može doći do začepljenja ili smanjenog krvnog protoka. Posljedice na zdravlje mogu biti velike, pa se u takvim slučajevima količina holesterola u krvi reguliše medicinskim preparatima.

- Google oglasi -

Prehrana je izuzetno važna kada je riječ o držanju određenih oboljenja pod kontrolom, a ishrana može utjecati na vaše zdravlje, time i smanjiti holesterol. Žitarice punog zrna, crni čaj i ishrana zasnovana na biljkama jedan je od najlakših prirodni načina za snižavanje holesterola bez lijekova.

Kako smanjiti holesterol

Pijte crni čaj
Za crni se čaj pokazalo kako snižava povišen holesterol, a šoljica crnog čaja dnevno definitivno ima svoje prednosti za zdravlje. Flavonoidi, glavni antioksidansi u čaju, sprečavaju oksidaciju lošeg LDL holesterola koji vodi do formiranja plaka na krvnim sudovima.

U jednoj su studiji učesnici pili pet šolja crnog čaja dnevno, a došlo je do redukcije holesterola od 6 do 11 posto u poređenju sa onima koji su pili placebo čaj. Pijenje crnog čaja može sniziti holesterol u manje od tri mjeseca, navode stručnjaci. Ne morate piti tolike količine crnog čaja, ali možete pokušati sa šoljom ili dvije dnevno.

>>Prirodna mješavina koja uspješno smanjuje holesterol

- Google oglasi -

Jedite više dobrih masnoća
Ukoliko na listi sastojaka vidite naznaku “djelomično hidrogenizirano” preskočite taj proizvod budući da ne čini uslugu vašem tijelu. Sudeći prema stranici Harvard Health, djelomično hidrogenizirano ulje nije jedini izvor trans masti u našoj prehrani. Trans masti se također prirodno nalaze u govedini i mliječnim proizvodima, ali u manjim količinama. One su za holesterol gore od zasićenih masti budući da povećavaju loši LDL, a snižavaju dobri HDL holesterol.

Zasićene masti koje se dobivaju uglavnom od životinjskih proizvoda nisu dobre za zdravlje srca, ali se mogu jesti u manjim količinama. Najbolja opcija su pak tzv. “dobre masnoće” koje snižavaju loši LDL holesterol u krvi i podižu dobri HDL holesterol.

>>Kako očistiti krvne sudove od naslaga holesterola za 40 dana

U dobre masti se ubrajaju: masline, koštunjavo voće, sjemenke, maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado, masna riba, jaja…

Ishrana zasnovana na biljkama najbolji je lijek protiv holesterola

Prehrana zasnovana na biljkama je nešto najbolje što možete napraviti za svoje zdravlje, mišljenje je brojnih stručnjaka. Povrće je bogato nutrijentima neophodnim za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Važno je konzumirati povrće i voće bogato vlaknima, ali i proteinima koji se mogu pronaći u grahu, sjemenkama i koštunjavom voću.

Ovo ne znači kako se morate odreći mesa, samo se potrudite da većinu prostora na vašem tanjiru zauzima upravo povrće.

Vježbajte
Ovo bi trebalo da se podrazumijeva – vježbanje je dobro za tijelo i duh. Ne morate trčati maraton, samo se krećite. Vježbanje nije dobro samo za snižavanje holesterola, već vam može pomoći i da se riješite suvišnih kilograma.

Suvišni kilogrami utječu na povećanje LDL proteina u krvi koji se povezuje sa srčanim bolestima. Vježbanje snižava ovaj protein i podiže dobri holesterol (HDL) u organizmu.

I iako je svako vježbanje dobro za zdravlje, istraživanja su pokazala kako kardio trening od 30 minuta (ili više, u intervalima) povećava nivo dobrog HDL holesterola u krvi.

>>Saznajte OVDJE koja je to najbolja hrana koja pomaže u borbi protiv holesterola

Žitarice za holesterol

Zdrav način prehrane vas ne mora učiniti konstantno gladnim. Zapravo, na listi dozvoljenih namirnica se nalaze žitarice punog zrna koje nas lako zasite. Vlakna u žitaricama punog zrna ponašaju se kao prirodni antikoagulant i snižavaju apetit čime sprečavaju holesterol da začepljuje krvne sudove.

Kako piše Harvard Health, konzumiranje žitarica punog zrna umjesto rafiniranih žitarica snižava loši holesterol, trigliceride i nivo inzulina u krvi. Sve ovo pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Devet simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

Endometrioza je bolest u kojoj je endometrij (tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice) prisutan izvan maternice. Endometrioza se najčešće javlja...

Ljetovanje i menstruacija – Da li je pametno plivati tokom onih dana?

Uplatili ste ljetovanje još zimus, spremate se na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja ali,...

Sigurnosni savjeti za korištenje prirodni sredstava protiv komaraca

Komarci, a ima ih oko 300 vrsta, ne napadaju samo ljude nego i sisavce, ptice i žabe. Oni vam...

Ako volite jesti banane ujutro, imamo loše vijesti za vas

Ako je banana tako nutritivna namirnica, zašto se onda ne treba jesti ujutro? Hajde da saznamo. Važnost i dobrobiti banana...
- Google oglasi -

Uvijek savršena – U šest koraka prepoznajte najslađu lubenicu svaki put

Samo najiskusniji mogu kuckanjem čuti je li lubenica zaista zrela. No i za obične kupce, postoji nekoliko trikova kako...

Očistite i poboljšajte zdravlje svoje jetre s ovih 10 namirnica

Kao najveća žlijezda u tijelu, jetra obavlja mnoge vitalne poslove kako bi vas održala na životu i vrhunskog zdravlja....

Ovo morate pročitati

Eteričnim uljima vratite kosi sjaj i čvrstoću

Sva eterična ulja upotrebljavaju se na kosi na isti...

Mrzite teretanu? Izgubite kilograme šopingom i toplom kupkom

Ukoliko ste jedna od osoba koja mrzi ići u...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas