Ljekovito biljeMiloduh biljka kao lijek za mnoge bolesti

Miloduh biljka kao lijek za mnoge bolesti

-

Miloduh (Hyssopus officinalis L.) je višegodišnja biljka busenastog oblika sa 60 do 70 cm visokim i uspravnim grančicama. Listovi gotovo da su goli, lancetasti, po rubovima cjeloviti, a na vrhu zaokruženi ili kratko šiljasti te nešto uvijeni. Na objema stranama listova nalaze se mnogobrojne žlijezde s uljem. Cvjetovi su sasvim bijeli, žive plave i ružičaste boje, a gusto raspoređeni u duge prividne klasove. Stabljike su u donjem dijelu odrvenjene. Obrasle su duguljastim, lancetastim, naspramnim listovima 3-3.5 cm dugačkim i 6-7 mm širokim, s obje strane pokrivenim sitnim žlijezdama s eterskim uljem.

Cvjetovi su sakupljeni u klasaste cvasti u gornjem djelu stabljike i grančica. Cvjetovi su plavi. Ljubičasti rjeđe ružičasti ili bijeli. Cvjeta od juna do septembra.

- Google oglasi -

Miloduh raste samoniklo u prirodi, a uzgaja se po vrtovima kao kulturna biljka. Domovina miloduha su kamenita područja Sredozemnog mora, zemalja oko Kaspijskog jezera i Crnog mora, zatim, Italija, južna Francuska.

Ljekoviti dio biljke: za lijek se sabiru listovi i cvjetovi te cijela biljka (za vrijeme cvatnje). Suši se oprezno u hladu sa što manje diranja i prevrtanja.

Miloduh biljka

Šta liječi miloduh

Miloduh je od davnina poznat kao veoma korisna i ljekovita biljka. Prije svega, koristi se kod prsnih i plućnih bolesti, posebno kod kroničnog bronhalnog katara, noćnog znojenja izazvanog tuberkulozom pluća, zatim protiv grčeva u prsima, kod prekomjerne sluzi u crijevima, slabosti probavnih organa, skrofuloze, vodene bolesti, žutice i dr.

- Google oglasi -

Sastav: Flavonski heterozid diosmozid, saponozid marubiin, oko 0.2% holina, pektina, sluzi, fitosterola, tanina, šećera, raznih soli, osobito kalij – nitrata 0.5-1% eterskog ulja.

Upotreba: Djeluje kao dobar antiseptik. Spravlja se čaj, sirup, ekstrakt, tinktura.

Biljka miloduh drugi naziv: Blagovanj, veljeduh, vusak, glagoran, izop, isop, osipant, vrišak, sipan, isop, crkvinjak, satrajka, sipant.

Pripravci od biljke biloduh

miloduh

Čaj od miloduha sprema se tako što se jedna kašičica osušene biljke prelije šoljom prokuhale vrele vode. Zavisno od težine određene bolesti, dnevno treba da se pije jedna do tri šolje čaja.
Kod liječenja plućnih oboljenja miloduh čaj može da se zasladi sa kašičicom meda.

Ulje miloduha – Šaka svježih cvjetova i listova miloduha potopi se u pola litra maslinovog ulja i ostavi da odstoji na suncu sedam dana. Poslije toga dobiveno ulje može da se koristi za masažu oduzetih ekstremiteta poslije moždanog udara. Ovako dobiveno ulje (macerat) pokazalo se djelotvornim i kod noćnoga znojenja i osjetljivih pluća. Da bi postiglo željeni efekt treba popiti 15 do 20 kapi pomiješanih sa malo vode, ili, još bolje, sa čajem od anisa.

Tinktura od miloduha – Za popravljanje apetita savjetuje se tinktura od miloduha. Dobija se tako što se šaka cvjetova i listova potopi u litar rakije, ostavi da odstoji tri dana, a zatim se 10 do 15 kapi razrjeđuje u malo vode i pije pola sata prije obroka.

Herbarium - Miloduh

Listovi miloduha za začine u kuhinji mogu se koristiti svježi i suhi tokom cijele godine, a za začin su najbolji listovi ubrani prije samog cvjetanja biljke.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda

Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat...

Ovih 12 znakova ukazuju na rak prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi...

Reagirajte na vrijeme! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od...
- Google oglasi -

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik...

Napitak zlata vrijedan: Ova mješavina smanjuje holesterol, spriječava srčani i moždani udar

Ovaj napitak će vam za kratko vrijeme sniziti holesterol i sagorjeti masti. Oni koji su ga koristili kažu da...

Ovo morate pročitati

Brokula za zdravlje kože

Uz to što je posebno zdrava namirnica, brokula je...

Kupine – Čuvar krvnih sudova

Kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas