Ljekovito biljeMiloduh biljka kao lijek za mnoge bolesti

Miloduh biljka kao lijek za mnoge bolesti

-

Miloduh (Hyssopus officinalis L.) je višegodišnja biljka busenastog oblika sa 60 do 70 cm visokim i uspravnim grančicama. Listovi gotovo da su goli, lancetasti, po rubovima cjeloviti, a na vrhu zaokruženi ili kratko šiljasti te nešto uvijeni. Na objema stranama listova nalaze se mnogobrojne žlijezde s uljem. Cvjetovi su sasvim bijeli, žive plave i ružičaste boje, a gusto raspoređeni u duge prividne klasove. Stabljike su u donjem dijelu odrvenjene. Obrasle su duguljastim, lancetastim, naspramnim listovima 3-3.5 cm dugačkim i 6-7 mm širokim, s obje strane pokrivenim sitnim žlijezdama s eterskim uljem.

Cvjetovi su sakupljeni u klasaste cvasti u gornjem djelu stabljike i grančica. Cvjetovi su plavi. Ljubičasti rjeđe ružičasti ili bijeli. Cvjeta od juna do septembra.

- Google oglasi -

Miloduh raste samoniklo u prirodi, a uzgaja se po vrtovima kao kulturna biljka. Domovina miloduha su kamenita područja Sredozemnog mora, zemalja oko Kaspijskog jezera i Crnog mora, zatim, Italija, južna Francuska.

Ljekoviti dio biljke: za lijek se sabiru listovi i cvjetovi te cijela biljka (za vrijeme cvatnje). Suši se oprezno u hladu sa što manje diranja i prevrtanja.

Miloduh biljka

Šta liječi miloduh

Miloduh je od davnina poznat kao veoma korisna i ljekovita biljka. Prije svega, koristi se kod prsnih i plućnih bolesti, posebno kod kroničnog bronhalnog katara, noćnog znojenja izazvanog tuberkulozom pluća, zatim protiv grčeva u prsima, kod prekomjerne sluzi u crijevima, slabosti probavnih organa, skrofuloze, vodene bolesti, žutice i dr.

- Google oglasi -

Sastav: Flavonski heterozid diosmozid, saponozid marubiin, oko 0.2% holina, pektina, sluzi, fitosterola, tanina, šećera, raznih soli, osobito kalij – nitrata 0.5-1% eterskog ulja.

Upotreba: Djeluje kao dobar antiseptik. Spravlja se čaj, sirup, ekstrakt, tinktura.

Biljka miloduh drugi naziv: Blagovanj, veljeduh, vusak, glagoran, izop, isop, osipant, vrišak, sipan, isop, crkvinjak, satrajka, sipant.

Pripravci od biljke biloduh

miloduh

Čaj od miloduha sprema se tako što se jedna kašičica osušene biljke prelije šoljom prokuhale vrele vode. Zavisno od težine određene bolesti, dnevno treba da se pije jedna do tri šolje čaja.
Kod liječenja plućnih oboljenja miloduh čaj može da se zasladi sa kašičicom meda.

Ulje miloduha – Šaka svježih cvjetova i listova miloduha potopi se u pola litra maslinovog ulja i ostavi da odstoji na suncu sedam dana. Poslije toga dobiveno ulje može da se koristi za masažu oduzetih ekstremiteta poslije moždanog udara. Ovako dobiveno ulje (macerat) pokazalo se djelotvornim i kod noćnoga znojenja i osjetljivih pluća. Da bi postiglo željeni efekt treba popiti 15 do 20 kapi pomiješanih sa malo vode, ili, još bolje, sa čajem od anisa.

Tinktura od miloduha – Za popravljanje apetita savjetuje se tinktura od miloduha. Dobija se tako što se šaka cvjetova i listova potopi u litar rakije, ostavi da odstoji tri dana, a zatim se 10 do 15 kapi razrjeđuje u malo vode i pije pola sata prije obroka.

Herbarium - Miloduh

Listovi miloduha za začine u kuhinji mogu se koristiti svježi i suhi tokom cijele godine, a za začin su najbolji listovi ubrani prije samog cvjetanja biljke.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Pravilno vježbanje je zdravo vježbanje

Ako ste odlučili započeti vježbati ili već vježbajte, neka to bude pravilno vježbanje. Na samom početku vježbanja dobro je...

Otkrijte kako jaja od prepelice pomažu u održavanju zdravlja i ljepote

Prepeličja jaja su mala jaja prepelica bogata hranjivim tvarima. Izvrstan su izvor proteina koji su važni za mnoge procese...

Kako čaj od ružmarina pomaže u održavanju zdravlja i ljepote

Čaj od ružmarina je biljni čaj koji se proizvodi iz listova ružmarina. Ovaj čaj prepoznatljiv je po svom okusu...

Najučinkovitiji domaći piling od šećera i soli protiv strija i celulita

Kozmetička sredstva koja sadrže abrazivne elemente zovu se piling. Glavna svrha pilinga je uklanjanje nečistoća i mrtvih stanica kože. Piling...
- Google oglasi -

Šta je vitamin E i koje su njegove koristi za zdravlje?

Vitamin E ima brojne koristi za zdravlje, ali ga je potrebno uzimati u odgovarajućim dozama. Najvažnija uloga vitamina E...

Ispravite svoje zdravlje i jačajte organizam uz voće neodoljivog okusa – Kumkvat!

Kumkvat je jestivo voće nalik naranči koje potječe iz jugoistočne Azije. Iako agrum oblikom i bojom podsjeća na naranču,...

Ovo morate pročitati

Izgled i oblik lica pokazatelj zdravstvenog stanja

Oblik i izgled lica, kao i boja tena, mogu...

Gojaznost nije samo nasljedna

Iako je identifikovano više od 20 gena koji mogu...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas