ZdravljeMinerali i dijabetes

Minerali i dijabetes

-

mineraliKrom – Neke studije rađene nedavno sugeriraju da krom može da spriječi dijabetes tipa II, odnosno otpornost tijela na inzulin. Krom funkcionira tako što pojačava aktivnost inzulina, smanjujući pri tom količinu inzulina koja je potrebna za kontroliranje razine šećera u krvi. Ričard Anderson, Ph. D., koji je vodio jedno ispitivanje u sklopu Centra za istraživanje ljudske ishrane (pri Odjeljenju za poljoprivredu vlade SAD), u suradnji sa kineskim istraživačima iz jedne bolnice u Pekingu, testirao je efekt kroma kod odraslih pacijenata u ranom stadiju dijabetesa tipa II. Prva grupa pacijenata dobijala je 100 mcg krom-pikolinata dva puta na dan, druga grupa je dobijala 500 mcg hrom-pikolinata dva puta na dan, a trećoj grupi je davan placebo (lažni preparat). Nakon dva mjeseca, kod grupe koja je primala 500 mcg na dan pokazalo se značajno smanjenje nivoa šećera u krvi, što je bio znak da njihov organizam djelotvornije koristi inzulin, a za četiri mjeseca je do sličnog poboljšanja došlo i kod grupe koja je primala nižu dozu. Kod grupe koja je primala lažni lijek nije došlo ni do kakvih promjena.

Ranije izvršena ispitivanja u Laboratoriji za vitaminsku i mineralnu ishranu Centra za istraživanje ljudske ishrane u Beltsvilu (1991), također navode na pomisao da nedovoljne količine kroma u ishrani mogu da dovedu do pogoršanja tolerancije glukoze, koje može da se ublaži uzimanjem dodataka kroma.

Krom se u prirodnom stanju nalazi u mnogim biljkama i začinima, kao što su kurkuma i piskavica (ždraljevina), koje se neograničeno koriste u kariju i čat-niju, ali nisu baš tipični za američku kuhinju. Nažalost, vrlo malo Amerikanaca dobija dovoljno kroma isključivo putem ishrane, pa su stoga dodaci veoma važni.

- Google oglasi -

Magnezij – Kronično pomanjkanje magnezija rezultira slabljenjem kostiju, visokim krvnim pritiskom, vaskularnim oboljenjima i abnormalnim metabolizmom šećera. Ispitivanje sprovedeno nad četrdeset petoro djece sa dijabetesom i dvanaestoro zdrave djece, pokazalo je da djeca sa dijabetesom, zavisna od uzimanja inzulina, imaju niži nivo magnezija u krvi nego zdrava djeca. Ovakve studije nas u velikoj mjeri navode na pomisao da nizak nivo magnezija povećava faktor rizika od oboljenja povezanih sa dijabetesom i da može čak da bude i uzročni faktor samog dijabetesa.

Jedan od povećanih rizika sa kojima se suočavaju dijabetičari jeste hipertenzija. Ima sve više dokaza da nedostatak magnezija može da bude ključni faktor koji dovodi do kardiovaskularnih bolesti, uključujući hipertenziju i arteriosklerozu.

Ispitivanja su pokazala da magnezij može da snizi krvni pritisak i poboljša djelotvornost inzulina kod starijih osoba. Dobri izvori magnezija, između ostalih, jesu banane, kajsije, kari-prah, pšenične mekinje i integralne žitarice.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

1 komentar

Odgovori

Novi Sadržaj

Mozak, moždana oboljenja i prirodno liječenje

Naš je mozak čudesan organ koji je priroda poklonila čovjeku. Bez mozga se ne bismo mogli ničega prihvatiti, ni...

Očne smetnje: Promjene veličine i oblika zjenice

Zjenica (pupila) je otvor u šarenici oka kroz koji ulaze zrake svjetla, i igra ključnu ulogu u dijagnostici zdravlja...

Alergijska upala sluznice nosa zbog koncetracije polena

Alergijska upala sluznice nosa predstavlja i globalni zdravstveni problem jer značajno remeti kvalitetu života bolesnika. Pod ovim se oboljenjem...

Osnovne pilates vježbe za ravan stomak

Pilates je apsolutni hit u svijetu. Otkad ga je prije 80 godina izumio gimnastičar Joseph H. pilates, žene su...
- Google oglasi -

Nedovoljno poznata ljekovita biljka smrdljiva kopriva

Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne spominje u knjigama, pa je poznata tek rijetkima. U srednjem...

Gljivice između prstiju spriječite pravilnom higijenom stopala

Atletsko stopalo je jako neugodno gljivično oboljenje stopala. Pored toga što napadju nokte i tabane, najčešće su gljivice između...

Ovo morate pročitati

Kako liječiti anemiju prirodnim putem?

Anemija je prouzrokovana pomanjkanjem željeza u krvi, vitamina B12...

Psyllium ljuskice, saveznik probave koji čisti poput spužve

Psyllium ljuskice su dobivene iz ovojnice sjemena biljke Plantago ovata,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas