ZdravljeMinerali i dijabetes

Minerali i dijabetes

-

mineraliKrom – Neke studije rađene nedavno sugeriraju da krom može da spriječi dijabetes tipa II, odnosno otpornost tijela na inzulin. Krom funkcionira tako što pojačava aktivnost inzulina, smanjujući pri tom količinu inzulina koja je potrebna za kontroliranje razine šećera u krvi. Ričard Anderson, Ph. D., koji je vodio jedno ispitivanje u sklopu Centra za istraživanje ljudske ishrane (pri Odjeljenju za poljoprivredu vlade SAD), u suradnji sa kineskim istraživačima iz jedne bolnice u Pekingu, testirao je efekt kroma kod odraslih pacijenata u ranom stadiju dijabetesa tipa II. Prva grupa pacijenata dobijala je 100 mcg krom-pikolinata dva puta na dan, druga grupa je dobijala 500 mcg hrom-pikolinata dva puta na dan, a trećoj grupi je davan placebo (lažni preparat). Nakon dva mjeseca, kod grupe koja je primala 500 mcg na dan pokazalo se značajno smanjenje nivoa šećera u krvi, što je bio znak da njihov organizam djelotvornije koristi inzulin, a za četiri mjeseca je do sličnog poboljšanja došlo i kod grupe koja je primala nižu dozu. Kod grupe koja je primala lažni lijek nije došlo ni do kakvih promjena.

Ranije izvršena ispitivanja u Laboratoriji za vitaminsku i mineralnu ishranu Centra za istraživanje ljudske ishrane u Beltsvilu (1991), također navode na pomisao da nedovoljne količine kroma u ishrani mogu da dovedu do pogoršanja tolerancije glukoze, koje može da se ublaži uzimanjem dodataka kroma.

Krom se u prirodnom stanju nalazi u mnogim biljkama i začinima, kao što su kurkuma i piskavica (ždraljevina), koje se neograničeno koriste u kariju i čat-niju, ali nisu baš tipični za američku kuhinju. Nažalost, vrlo malo Amerikanaca dobija dovoljno kroma isključivo putem ishrane, pa su stoga dodaci veoma važni.

- Google oglasi -

Magnezij – Kronično pomanjkanje magnezija rezultira slabljenjem kostiju, visokim krvnim pritiskom, vaskularnim oboljenjima i abnormalnim metabolizmom šećera. Ispitivanje sprovedeno nad četrdeset petoro djece sa dijabetesom i dvanaestoro zdrave djece, pokazalo je da djeca sa dijabetesom, zavisna od uzimanja inzulina, imaju niži nivo magnezija u krvi nego zdrava djeca. Ovakve studije nas u velikoj mjeri navode na pomisao da nizak nivo magnezija povećava faktor rizika od oboljenja povezanih sa dijabetesom i da može čak da bude i uzročni faktor samog dijabetesa.

Jedan od povećanih rizika sa kojima se suočavaju dijabetičari jeste hipertenzija. Ima sve više dokaza da nedostatak magnezija može da bude ključni faktor koji dovodi do kardiovaskularnih bolesti, uključujući hipertenziju i arteriosklerozu.

Ispitivanja su pokazala da magnezij može da snizi krvni pritisak i poboljša djelotvornost inzulina kod starijih osoba. Dobri izvori magnezija, između ostalih, jesu banane, kajsije, kari-prah, pšenične mekinje i integralne žitarice.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

1 komentar

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju… Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića,...

Kakav učinak na zdravlje imaju ove sjemenke

Sjemenke su prave riznice hranjivih tvari koje su zaista korisne za cjelokupno zdravlje. Sjemenke lana, bundave, suncokreta i susama...

Ovo niste znali – Žvakaće gume imaju štetne posljedice za zdravlje

Žvakaće gume mogu osvježiti dah ili smanjiti stres, one mogu imati pozitivan i negativan učinak na vaše zdravlje. Dok...
- Google oglasi -

Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik...

Riješite se proširenih i bolnih vena uz čudotvorni narodni lijek – Recept

Proširene vene žene su nekad rješavale smjesom koju su napravile same. Jednostavna je za izradu i jeftina, a sastojci...

Ovo morate pročitati

Evo zašto sam dobila rak s 23 godine! Nemojte raditi iste pogreške

Sarah je objavila svoju priču kako bi upozorila sve...

Bundeva – Tikva ljekovito djeluje na naš cjelokupni organizam

Opis biljke: Bundeva ili Tikva je jednogodišnja zeljasta biljka,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas