ZdravljeMinerali koji su potrebni vašem tijelu

Minerali koji su potrebni vašem tijelu

-

Minerali igraju bitnu ulogu u prehrani. Bez minerala vaše tijelo će biti osjetljivo na mnoge bolesti.

kalij
Nedostatak minerala će dovesti do bolesti kao što je anemija, disfunkcija štitnjače, osteoporoza ili problema u seksualnom sazrijevanju. U nastavku pogledajte najvažnije zdrave minerale koje vaše tijelo treba.

Željezo

Željezo je jedan od najvažnijih minerala. On pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica koje prenose kisik po cijelom tijelu. Željezo također utiče na pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Glavni izvori željeza su crveno meso, riba, perad, školjke, žumance, mahunarke, suho voće i tamno lisnato povrće. Nedostatak željeza uzrokuje umor, vrtoglavicu, gubitak kose i oslabljen imunološki sistem.

Kalcij

- Google oglasi -

To je najobilniji mineral u tijelu. Kalcij pomaže u izgradnji kostiju i zuba. On također pomaže u nervnim prijenosima, reguliše krvni pritisak, mišićnu funkciju i lučenje hormona. Najbolji izvori kalcija je mlijeko, mliječni proizvodi, špinat i kelj. Nedostatak kalcija dovodi do osteoporoze ili krhkih kostiju, mišićnih grčeva, ukočenosti i bockanja u udovima.

Magnezij

Ovaj mineral se uglavnom nalazi unutar mišića, mekih tkiva i kostiju. On nam je potreban za stvaranje proteina, izgradnju snažnih kostiju, kontrakciju mišića i živaca. Magnezij održava imunološki sistem zdravim. Glavni izvor magnezija je salata, špinat, mahune, meso i grah. Nedostatak magnezija može uzrokovati mučninu, grčeve u mišićima, visoki krvni pritisak i srčane palpitacije.

Kalij

Kalij je potreban tijelu za reguliranje krvnog pritiska, izgradnju proteina, održavanje pH ravnoteže u krvi i za normalan rast. Izvori kalija su govedina, riba, grožđice, banane, dinja, krompir i paradajz.

Cink

Ovaj mineral je bitan za hemijske reakcije u tijelu. Cink je prisutan u organima, tjelesnim izlučevinama, tkivima i tekućinama. On je bitan za održavanje zdravlja vašeg imunološkog sistema. On se bori protiv infekcija i ubrzava proces zacjeljivanja rana. Cink možete dobiti konzumiranjem mesa, piletine, jaja, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, mliječnih proizvoda i kamenica. Nedostatak cinka uzrokuje anoreksiju, pogoršava upalu pluća i proljev i utiče na zdravlje majke i fetusa tokom trudnoće.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

5 načina kako da smanjite podrigivanje

Neugodna smetnja koja se javlja ne samo nakon jela nego i tokom dana je podrigivanje. Naglo izbacivanje plinova iz...

Zašto počinje krvarenje iz nosa i kako ga zaustaviti

Medicinski izraz za krvarenje iz nosa je epistaksa. Zbog položaja nosa i njegove velike gustoće krvnih žila, većina ljudi...

Bez panike: 3 jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

Krpelji su nametnici koji pripadaju u skupinu člankonožaca iz reda Acarina, a najaktivniji su tokom maja i juna. Ako...

8 najopasnijih bolesti od stresa

Umjereni stres može biti koristan, ali ako neprestano imate osjećaj da ste pod velikim pritiskom, pretrpani poslom, anksiozni i...
- Google oglasi -

Kako iskoristiti iskorištene vrećice zelenog čaja – Učinit će mnogo za vaše zdravlje!

Svi smo svjesni zdravstvenih prednosti zelenog čaja, ali prije nego što bacite iskorištene vrećice čaja, razmislite još jednom. Postoje...

Znakovi i simptomi da se u organizmu nalaze toksini

Koliko često se budite umorni bez energije za svakodnevne poslove koji vas čekaju? Aditivi u namirnicama, kućanstvo, instekticidi i...

Ovo morate pročitati

Hemikalije iz plastičnih boca i čaša uzrokuju glavobolju

Britanski istraživači otkrili su kako konzumiranje tečnosti iz plastičnih...

Šta NE smijete govoriti pred djetetom!

Roditeljstvo se smatra jednim od najljepših, ali ujedno i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas