ZdravljeMinerali koji su potrebni vašem tijelu

Minerali koji su potrebni vašem tijelu

-

Minerali igraju bitnu ulogu u prehrani. Bez minerala vaše tijelo će biti osjetljivo na mnoge bolesti.

kalij
Nedostatak minerala će dovesti do bolesti kao što je anemija, disfunkcija štitnjače, osteoporoza ili problema u seksualnom sazrijevanju. U nastavku pogledajte najvažnije zdrave minerale koje vaše tijelo treba.

Željezo

Željezo je jedan od najvažnijih minerala. On pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica koje prenose kisik po cijelom tijelu. Željezo također utiče na pravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Glavni izvori željeza su crveno meso, riba, perad, školjke, žumance, mahunarke, suho voće i tamno lisnato povrće. Nedostatak željeza uzrokuje umor, vrtoglavicu, gubitak kose i oslabljen imunološki sistem.

Kalcij

- Google oglasi -

To je najobilniji mineral u tijelu. Kalcij pomaže u izgradnji kostiju i zuba. On također pomaže u nervnim prijenosima, reguliše krvni pritisak, mišićnu funkciju i lučenje hormona. Najbolji izvori kalcija je mlijeko, mliječni proizvodi, špinat i kelj. Nedostatak kalcija dovodi do osteoporoze ili krhkih kostiju, mišićnih grčeva, ukočenosti i bockanja u udovima.

Magnezij

Ovaj mineral se uglavnom nalazi unutar mišića, mekih tkiva i kostiju. On nam je potreban za stvaranje proteina, izgradnju snažnih kostiju, kontrakciju mišića i živaca. Magnezij održava imunološki sistem zdravim. Glavni izvor magnezija je salata, špinat, mahune, meso i grah. Nedostatak magnezija može uzrokovati mučninu, grčeve u mišićima, visoki krvni pritisak i srčane palpitacije.

Kalij

Kalij je potreban tijelu za reguliranje krvnog pritiska, izgradnju proteina, održavanje pH ravnoteže u krvi i za normalan rast. Izvori kalija su govedina, riba, grožđice, banane, dinja, krompir i paradajz.

Cink

Ovaj mineral je bitan za hemijske reakcije u tijelu. Cink je prisutan u organima, tjelesnim izlučevinama, tkivima i tekućinama. On je bitan za održavanje zdravlja vašeg imunološkog sistema. On se bori protiv infekcija i ubrzava proces zacjeljivanja rana. Cink možete dobiti konzumiranjem mesa, piletine, jaja, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, mliječnih proizvoda i kamenica. Nedostatak cinka uzrokuje anoreksiju, pogoršava upalu pluća i proljev i utiče na zdravlje majke i fetusa tokom trudnoće.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Alergijska upala sluznice nosa zbog koncetracije polena

Alergijska upala sluznice nosa predstavlja i globalni zdravstveni problem jer značajno remeti kvalitetu života bolesnika. Pod ovim se oboljenjem...

Osnovne pilates vježbe za ravan stomak

Pilates je apsolutni hit u svijetu. Otkad ga je prije 80 godina izumio gimnastičar Joseph H. pilates, žene su...

Nedovoljno poznata ljekovita biljka smrdljiva kopriva

Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne spominje u knjigama, pa je poznata tek rijetkima. U srednjem...

Gljivice između prstiju spriječite pravilnom higijenom stopala

Atletsko stopalo je jako neugodno gljivično oboljenje stopala. Pored toga što napadju nokte i tabane, najčešće su gljivice između...
- Google oglasi -

Srčanik ili žuta sirištara lijek za želučane i crijevne tegobe

Prvi podaci o upotrebi žute sirištare potiču iz 2. st. pr. K. Ilirski kralj Gencije preporučivao ju je kao...

Zašto je jedna jabuka na dan prirodni lijek bez konkurencije?

Nova otkrića potvrđuju nutritivne i zdravstvene vrijednosti jabuke koje su možda i najbolje opisane u poslovici raširenoj po cijelom...

Ovo morate pročitati

Liječenje opstipacije pravilnim odabirom namirnica

Po nekim statistikama svaka deseta osoba ima ne redovito...

Većina namirnica u sebi skriva gluten: ovo su one na koje trebate posebno pripaziti!

Možda niste znali, ali većina namirnica u sebi sadrži...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas