ZdravljeMozak, moždana oboljenja i prirodno liječenje

Mozak, moždana oboljenja i prirodno liječenje

-

Naš je mozak čudesan organ koji je priroda poklonila čovjeku. Bez mozga se ne bismo mogli ničega prihvatiti, ni planirati, ni izvesti, ni dovršiti.

Svaki dan se možemo tome ponovno veseliti. Ako čovjek dobrovoljno ili prisilno gladuje tako da većina organa izgubi veći dio svoje prijašnje težine, mozak i kičmena moždina sačuvaju svoju prvobitnu težinu.

- Google oglasi -

To, da se sve prije istroši nego mozak, govori u prilog činjenici da je mozak važno ishodište većine životnih pobuda. Orah je vrlo pogodan model za uspoređivanje sa čovječjim mozgom. Tvrdu ljusku možemo usporediti s lubanjom. Jezgra oslikava veliki mozak; kožica, koju sa svježeg oraha lako skinemo, predstavlja moždane ovojnice. Između kičmene moždine i mozga je mali mozak, približno velik kao naranča.

Kako radi ljudski mozak

O funkciji mozga, koliko je već ispitana, možemo stvoriti određenu sliku ako razgledamo napravu za uključivanje i isključivanje struje u velikoj električnoj centrali, komandni prostor suvremenoga prekooceanskog parobroda, ili prostor za pilotiranje modernoga prekooceanskog zrakoplova.

Brojne naprave i kontakti učine na nas silan utisak i izazovu zaprepaštenje i divljenje. Komandni je prostor u određenom smislu mozak lađe ili zrakoplova. Sve što se događa na putu, svaka promjena smjera, svaka borba protiv elemenata prirode, stoji pod nadzorom i dobiva poticaje od komandne centrale mozga.

Mozgu daje energiju tijelo. Energiju daju strojevi za proizvodnju električne struje, i za rad i za svjetlo. Ako proizvodnja energije otkaže, kvar moramo tražiti u centrali koja neispravno radi, ili je prestala raditi, do čega uvijek može doći, iako su postrojenja već tako usavršena.

Od zamisli do stvarnosti

- Google oglasi -

Energiju našem mozgu dovodi krv. Ako u krvi ima dosta hranjivih tvari, soli i vitamina, tako da svaka živčana stanica dobije ono što joj treba, onda je sve u redu. Svaka od više milijuna moždanih stanica ne vrši sama za sebe svoje funkcije. Mozak je razdijeljen u radne grupe (regije) ili centre, do danas ih je otkriveno više od dvadeset. Kako se isključi neki centar, pokazuje nam moždana kap.

Do oštećenja dolazi u velikoj unutrašnjoj kapsuli (capsula interna), a ne u moždanoj kori. Ako je pukla krvna žilica u velikoj unutrašnjoj kapsuli desne polutke mozga, tako da stanice u kori desne polutke mozga ne dobiju dovoljno krvi, onda se posljedica kapi, paraliziranost, pojavi na lijevoj polovici tijela. Do toga dođe zato što se svi živčani putovi u tijelu ukrštavaju.

Ono što osjećamo desno, mozak zabilježi na lijevoj strani i obratno. Ako tijelo kvar ukloni, paraliziranosti nestane, i bolesnik počne opet govoriti. Ako je govorni centar dokraja uništen, bolesnik razumije što mu govorimo, shvaća što se oko njega zbiva, ali ne može govoriti, ili se krivo izražava. Ponekad može odgovor pravilno napisati.

Šta loše utječe na mozak

Na funkciju mozga nepovoljno utječe i sniženi i povišeni krvni tlak. Vrtoglavica i nesvjestica mogu biti posljedica povišenoga i sniženoga tlaka. Usprkos tome što je mozak u lubanji dobro zaštićen, do njegova oštećenja vrlo lako dođe pri nesrećama i potresima mozga. Pomislimo na brojne padove pri skijanju i drugim sportovima. Koliko puta se pri tome jako potresemo, ili udarimo po glavi i, dakako, po mozgu, bez vidljivih posljedica, a ipak se to odrazi na mozgu.

Ako je udarac prejak tako da se rastrgaju ovojnice mozga, iscuri moždana tekućina (liquor) u kojoj mozak lebdi gotovo u bestežinskom stanju, pa mozak, poput lađe, potone na dno. Zbog toga dođe do pritiska na različite centre. Čovjeku postane slabo, centar za izmjenu tvari je oštećen, bolesnik počne povraćati, a ponekad dobije i proljeve. Bolesnik mora mirno ležati da rastrgana mjesta mogu zacijeliti i mozak opet zaplivati u moždanoj tekućini kao ploveća lađa.

Alkohol i lijekovi također paraliziraju pojedine centre, a druge uzbude. Zbog toga čovjek izgubi izvjesne kočnice i čini takve stvari kakve normalno ne bi nikad učinio. Do trajnih oštećenja sa smekšanjem mozga i uzetošću dolazi naročito poslije djelovanja otrovnih metala, npr. arsena, žive i drugih, koji oslabljuju životnu snagu organizma.

Kako spriječiti moždani udar kod žena

U mozgu i drugom centralnom nervnom sistemu dolazi do kočenja, ili ispadanja funkcija, kao npr. u kasnijim stadijima sifilisa. Otrovi kovina godinama se mogu nagomilavati u tijelu, a istom u starosti pokažu se tragične posljedice. Zato se moramo čuvati upale moždanih ovojnica, koja može ostaviti teške posljedice.

Izbjegavamo je tako da se brinemo za pravilan optok krvi. Ako upalu mozga uzrokuju bakterije, moramo se što prije izliječiti. U takvom je slučaju najdjelotvorniji preparat Echinaforce. Ako se upala ovojnica mozga ne izliječi potpuno, može doći do djelomične uzetosti (kapi) ili drugih trajnih oštećenja. Zbog toga ne smijemo bolesti potcjenjivati, nego im moramo obratiti svu pažnju i brigu. Bolesnik ne podnosi buku i svjetlo, pa treba imati tamnu sobu i potpuni mir. Upala moždanih ovojnica je uvijek opasna, i često puta završava smrću.

Prirodni lijek za mozak

Malo kad u mladosti i u dobi punoga stvaralačkog zanosa pomišljamo na to da će nam mozak biti prijeko potreban i u starosti. Ako želimo u jesen svoga života ostati tjelesno i umno sposobni i čili, tada moramo brizi za mozak posvetiti više pažnje nego što je danas običaj. Koliko se ljudi redovito odriče dragocjenog spavanja, izvora za obnovu i snagu mozga!

Katkad se može pogriješiti, ali trajna zloupotreba mozga vodi do premorenosti, a s vremenom i do smanjenja sposobnosti. Najbolju ćemo uslugu učiniti našem zdravlju a ujedno i mozgu ako pođemo spavati rano i ako dovoljno dugo i dobro spavamo, ako se brinemo za prirodnu, ukusnu hranu, za kretanje i odmaranje na svježem zraku, i ako budemo izbjegavali različita, naročito trajna trovanja.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,105SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

5 prirodnih načina za ublažavanje ječmenca na oku – Isprobajte prirodne metode za brže ozdravljenje

Ječmenac na oku, poznat i kao hordeolum, je upalna infekcija koja se javlja na rubu kapka. To je često...

Otkrijte nevjerovatne zdravstvene koristi kajsija! Broj 7 će vas iznenaditi

Jeste li ikada pomislili da nešto tako ukusno kao što su kajsije može biti i iznimno korisno za vaše...

Otkrijte tajne prirodnih trikova za potpunu zaštitu kose od sunca i soli

Isto kao što tijelo mažete zaštitnom kremom dok ste na suncu, tako isto koristite preparate za zaštitu kose od...

Svećenik Romano Zaga ističe ovaj recept: Recept od aloje za ozdravljenje od karcinoma

Brazilski redovnik, pater Romano Zago, otac je ovog lijeka koji se već generacijama prenosi u mnogim porodicama širom svijeta....
- Google oglasi -

Ženski problemi: Kako vratiti ravnotežu intimnom području?

Kako bi bili sretni i zadovoljni te s lakoćom obavljali svakodnevne obveze potrebna nam je ravnoteža iznutra i izvana....

Otkrijte tajnu savršenog tena: Revolucionarni prirodni piling za lice s bademima koji će vas oduševiti

Bademi se već dugi niz godina koriste kao ključni sastojak brojnih kozmetičkih proizvoda za njegu kose i kože. Ovi...

Ovo morate pročitati

Zbogom podočnjaci, nanošenje sode bikarbone ispod očiju postaje hit, zašto?

Podočnjaci se mogu prikrivati raznim kozmetičkim preparatima, kao i...

Maćuhica

Maćuhica je većinom jednogodišnja zeljasta biljka s mekanom i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas