IshranaHrana koja negativno utječe na zdravlje kostiju: šta izbjegavati...

Hrana koja negativno utječe na zdravlje kostiju: šta izbjegavati i zašto

-

Veoma je važno brinuti se o zdravlju kostiju kako bi se spriječile ozljede i bolesti, poput osteoporoze. Kako bismo održali zdrave kosti, važno je paziti na prehranu i unositi hranu bogatu kalcijem i drugim hranjivim tvarima koje podržavaju zdravlje kostiju. Međutim, postoje i namirnice koje su loše za kosti i mogu doprinijeti njihovom slabljenju.

Postoje mnogi izvori kalcija a ovo su neki od njih.

Hrana koja je loša za kosti

- Google oglasi -

Otkrijte koje su to namirnice koje “sabotiraju” pohranu kalcija.

Alkohol
Kažu da je čaša crnog vina dobra za zdravlje, ali alkohol može biti glavni krivac zašto vaše tijelo ne dobiva doboljno kalcija. Pretjeran unos aklohola utječe na gušteraču i ometa apsorpciju kalcija i vitamina D, pored toga povećava proizvodnju hormona kortizola koji je potencijalno destruktivan za vaše kosti. Ako uz piće imate i naviku pušiti, vrijeme je da prestanete s ovim navikama, jer ćete tako upropastiti kosti.

Gazirano
Ovog puta nije problem u balonu, već u količini kofeina i fosforne kiseline prisutne u nekim od osvježavajućih napitaka, koja ukoliko se konzumiraju u većim količinama mogu ometati prirodnu apsorpciju kalcija.

So
Briga oko pretjeranog konzumiranja šećera je toliko uzela maha, da ponekad zaboravimo koliko kroz prehranu unosimo više soli nego što nam je potrebno. So se krije skoro svuda, a utječe na apsorpciju kalcija tako što tijelo pravi balans. Svaki put kada se bazna kiselina u organizmu destabilizira, naše tijelo će nastojati da obnovi količinu kalcija, a znamo da kalcija ima najviše u kostima. Rezultat su oslabljene i krte kosti.

- Google oglasi -

Previše proteina
Prevelikim unosom namirnica bogatih proteinima može se poremetiti ph vrijednost u organizmu, što pak utječe na količinu kalcija. Savjet je da pokušate ne prelazite dnevne doze, što je oko 45 g proteina kada su žene u pitanju.

Kofein
Ukoliko se zdravo i balansirano hranite, neće vas ugroziti ispijanje kafe s prijateljicama, ali čuvajte akumulacije kofeina u organizmu koji na duge staze može biti opasan po vaše kosti.

Prirodni lijek za jačanje kostiju

Ljuska jajeta sadrži 90 % kalcija i najbolji je prirodni lijek za jačanje kostiju. I ne samo da liječi simptome pomanjkanja kalcija i zaustavlja razvoj osteoporoze već pomaže i protiv visokog kolesterola i povišenog krvnog tlaka te potiče koštanu srž na proizvodnju krvnih stanica. Prah od ljuske jaja kako se priprema pročitajte ovdje.

Važno je napomenuti da prehrana nije jedini faktor koji utječe na zdravlje kostiju. Ostali faktori uključuju genetiku, tjelesnu aktivnost, hormonsku ravnotežu, pušenje i unos vitamina D i K. Međutim, ako se izbjegava hrana koja je loša za kosti može pomoći u održavanju jakih i zdravih kostiju.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Prednosti i ideje za upotrebu đumbira u svakodnevnoj prehrani

Đumbir je egzotična biljka koja se već hiljadama godina koristi ne samo kao začin već i kao lijek. Može...

Pažnja! Previše orašastih plodova nije dobro za zdravlje

Iako su orašasti plodovi zdravija verzija grickalica, pretjerivanje u njima može dovesti do neželjenih posljedica poput debljanja, problema s...

Primamljive prirodne maske za lice od voća i povrća koje će transformirati Vašu kožu

Vrijeme je da se malo pobrinete za sebe i za svoju kožu, stoga napravite sebi prirodne maske za lice...

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...
- Google oglasi -

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Ovo morate pročitati

Šta se stvarno događa u tijelu kada odlažete odlazak u toalet

Znamo da vam je ovo praksa a niste ni...

Herbarium – Borovica, Kleka

Nazivi biljke Familija: CupressaccaeNarodni: Borovica, klekaLatinski: Juniperus communisLjekarski: Fructus JuniperiEngleski:...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas