ZdravljeTrudnice & BebeJeste li znali kako beba vidi svijet oko sebe?

Jeste li znali kako beba vidi svijet oko sebe?

-

kako nas beba vidiMožda mislite da vaše novorođenče prvih sedmica ne zna da radi ništa drugo osim da jede, spava, plače i vrši nuždu. To ipak nije tako.

Sva čula već savršeno funkcionišu i beba prima zvukove, slike i mirise koji su oko nje, kao mala spužva. Vid novorođenčeta je idealno podešen na baš toliku preciznost da može da vidi ono što mu je najbitnije, lica roditelja.

- Google oglasi -

Beba najbolje izoštrava sliku tačno na udaljenosti da, držana na rukama, idealno vidi lice mame i tate. Može ona da vidi i dalje od toga, ali teško ostavlja fokus na udaljenim predmetima. Ipak, vidjet ćete bebu kako gleda u udaljeno staklo kroz koje se reflektuje sunčeva svjetlost ili kako pogledom prati nekoga ko prolazi ispred njega.

Što se boja tiče, beba bolje vidi kontrastne boje nego slične nijanse. Crno-bijele slike ili predmeti duže će joj fokusirati pažnju nego one sa sličnim nijansama.

Beba je počela da sluša okolinu još davno prije rođenja, u stomaku. Prvo je slušala mamino srce i mnogo zvukova u maminom stomaku. Zatim do bebe dopiru i zvukovi s polja, najviše glasovi onih koji pričaju s roditeljima.

Kad se beba rodi, svi ti zvukovi  postanu mnogo bučniji i jasniji pa će beba ispočetka biti osetljiva na glasne i iznenadne zvukove. Beba će se obično umiriti kad čuje zvuk fena ili usisivača, jer je to slično onim zvukovima koje je slušala dok je bila u stomaku.

- Google oglasi -

Pretpostavlja se da bebe imaju razvijen osjećaj mirisa jer je poznato da imaju čulo ukusa, a ta su dva čula usko povezana. Istraživanje je pokazalo da će beba prije da sisa iz flašice sa slatkom vodom, dok će od flašice sa kiselim ili ljutim sadržajem okretati glavu.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...
- Google oglasi -

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...

Ovo morate pročitati

4 prirodna sredstva koja brzo i lako smanjuju znojenje

Znojenje je prirodni pokušaj tijela da spusti njegovu temperaturu....

Cikla smanjuje kolesterol

Cvekla je ljekovito povrće koje podstiče razmjenu materija i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas