ZdravljeStres na poslu diže pritisak

Stres na poslu diže pritisak

-

posaoTim naučnika kanadskog Univerziteta Laval u Kvebeku pratio je sedam godina 6.719 radnika i ustanovio da kronični stres može dovesti do povišenog krvnog pritiska. Naime, poznato je da stres na poslu može dovesti do pogoršanja zdravlja, uključujući srčane udare i depresiju, ali studije koje su se bavile utjecajem stresa na krvni pritisak dale su različite rezultate.

Visoki krvni pritisak (hipertenzija) je glavni faktor opasnosti od niza ozbiljnih bolesti, uključujući moždane i srčane udare. Stres je samo jedan od razloga koji mogu dovesti do povišenog krvnog pritiska, jer tome mogu doprinijeti i mnoge druge stvari kao što je loša ishrana, konzumiranje previše alkohola, prevelika tjelesna težina, konzumiranje previše soli i slaba tjelesna aktivnost. Doktor Šantal Gimon, koja je vodila istraživanje, priznaje da je moguće da su kod učesnika istraživanja i ostali faktori doprinijeli visokom krvnom pritisku, pri čemu naučnici vjeruju da je stres na poslu vrlo važan faktor koji može kronično da utječe na nervni i kardiovaskularni sistem. “Naša studija podupire hipotezu da napetost povezana s poslom, pogotovo kod radnika koji na poslu imaju slabu podršku, može značajno da doprinese povišenju krvnog pritiska”, istaknula je dr Gimon i dodala da bi poslodavci mogli zaposlenima da pomognu pružajući im više podrške i prepuštajući im kontrolu nad rokovima i zadacima.

Izraelski naučnici su otkrili da osobe koje su na radnom mjestu izložene utjecaju stresa imaju veće šanse za obolijevanje od dijabetesa tipa 2. Istraživači Univerziteta u Tel Avivu svoje zaključke temelje na praćenju zdravlja 677 srednjovječnih zaposlenih osoba. Pokazalo se da osobe pogođene stresom u odnosu na ostale ispitanike, uzimajući u obzir i druge faktore poput debljine, starosti i pola, imaju gotovo dvostruko veći rizik za dijabetes tipa 2. Kada su eliminirali utjecaj povišenog krvnog pritiska, istraživači su utvrdili da stres na radnom mjestu može učetverostručiti šanse za dijabetes tipa 2. Naučnici u stručnom časopisu “Psihosomatska medicina” dodaju da su već ranije studije pokazale da stres povećava rizik za kardiovaskularne bolesti, poremećaje sna i smanjenje plodnosti. Prema riječima stručnjaka, štetan utjecaj kroničnog stresa je moguće smanjiti vježbanjem, dovoljnom količinom sna i pravilnom ishranom.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Provjerite koliko je potrebno sna u vašim godinama

Količina sna koju svako treba da bi se osjećao odmorno varijabilna je. Neki kažu da im je dovoljno npr....

Ovo su bolesti koje nam ništa ne mogu ukoliko ga jedemo svaki dan

Omiljen u cijelom svijetu zbog svoje slatkoće i dubine okusa, koristi se u mnogim jelima i receptima. Miris, boja...

10 korisnih savjeta za održavanje dobrog zdravlja

Ukoliko želite poboljšati svoje zdravlje, nije vam potreban veliki trud, nego pridržavanje jednostavnih, ali veoma korisnih savjeta. Uz ove...

Cikla kao prirodni lijek izuzetno je važna za zdravlje

Cikla je poznata namirnica kao lijek za mnoge bolesti još od davnih vremena, i izuzetno je važna za zdravlje....
- Google oglasi -

Ovo je 10 zdravstvenih prednosti jaja od prepelice

Jaja od prepelice su super hrana i prilično su dostupna većini ljudi, međutim, njihova ljekovitost i brojne prednosti za...

Crna rotkva i med su ljekovita kombinacija protiv kašlja – Recept

Ako su vaše grlo i pluća osjetljivi te vas stalno napada kašalj ili bronhitis prije nego posegnete za farmaceutskim...

Ovo morate pročitati

Najskuplja kava na svijetu

Ekskluzivna kava koja se dobiva iz mačjeg izmeta, prodaje...

Domaći lijek protiv bakterije Escherichia Coli

Odličan recept, narodni lijek, protiv bakterije Escherichia Coli. Konvencionalni...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas