IshranaNajzdravije zeleno povrće

Najzdravije zeleno povrće

-

Zelena ishrana može biti savršen detoksikacijski plan. To je repozitorij vlakana, hranjivih tvari i antioksidanata. Zeleno povrće vas zaštititi od bolesti srca, dijabetesa, pa čak i raka.

zelena salata slika
Zeleno povrće je moćan izvor vitamina, minerala, fitonutrijenata i drugih mikronutrijenata. Oni produžuju oslobađanje ugljikohidrata u vaš krvotok, tako stabiliziraju razinu šećera u krvi i regulišu apetit. Zeleno povrće sadrži mali broj kalorija. Dakle, ako ste na dijeti, jedite zeleno povrće. U nastavku pogledajte namirnice zelene boje koje trebate uključiti u vašu prehranu.

1. Kelj

Listovi kelja su puni željeza, kalcija, folne kiseline i vitamina A, C i K. Ovo zeleno povrće poboljšava vid i zdravlje mrežnice, smanjuje krvni pritisak i smanjuje štetne učinke slobodnih radikala u tijelu. Kelj ne samo da čisti probavni trakt, već je također odličan izvor vlakana.

2. Špinat

- Google oglasi -

Špinat je bogat željezom, vitaminima A, K i C. Kuhani špinat boljeg je okusa nego sirov, jer toplina smanjuje sadržaj oksalata, i oslobađa kalcij. Sjeckani špinat, zajedno sa sirom daje odličnan okusa salatama.

3. Zelena salata

Ovo zeleno povrće se koristi kao primarni sastojak u salatama, sendvičima i hamburgerima. Ona je bogat izvor proteina, vitamina C (više nego u narandžama), omega-3 masnim kiselinama, vitaminom B i kalcijem. Ona pomaže u održavanju vašeg srce zdravim.

4. Brokula

Brokula može biti najbolji prijatelj vašeg srca. Ss samo 25 kalorija, brokula je bogata vitaminom C, a također je dobar izvor vitamina A, kalija, i folne kiseline. To smanjuje holesterol, a ujedno je veliki izvor valakana.

5. Kupus

Ovo povrće je odličan izvor komponenti koje se bore protiv raka. Osim toga kuspus je bogat vitaminom C. Dostupan u crvenim i zelenim sortama, kupus se može kuhati ili jesti sirov.

6. Šparoge

- Google oglasi -

Šparoge su bogat izvor glutationa, detoksikacijskog spoja koji pomaže u „razbijanju“ karcinogenih i drugih štetnih tvari poput slobodnih radikala. Šaroge vam mogu pomoći u zaštiti tijela od nekih oblika raka.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...
- Google oglasi -

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog...

5 razloga da već danas pojedete šaku borovnica

Borovnice se po svojim nutritivnim svojstvima često uspoređuju s goji i acai bobicama. Ipak, često su nam borovnice dostupnije...

Ovo morate pročitati

Ginko biloba čuva mozak

Ekstrakt lišca ginko bilobe može spriječiti oštećenja ćelija mozga...

Oprezno s dodacima prehrani i vitaminima: od mnogih je više štete nego koristi, a ovi izazivaju i rak!

Uzimate li dodatke prehrani i vitamine kako bi vam...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas