Mango za vaše bolje zdravlje

-

Vjeruje se da ono što je ukusno nikada ne može biti zdravo. Mango je kralj svih plodova, i on se ubraja se među najukusnije namirnice na svijetu.


No, to ne znači da mango nije zdrav! Ustvari, mango ima mnoge zdravstvene prednosti. Svo sezonsko voće ima posebne hranjive tvari. Mango je ljetni plod. Tako vam on pomaže da izdržite toplinu ljeta. U nastavku provjerite neke od vitalnih zdravstvenih prednosti manga.

- Google oglasi -

Zdravo srce

U prošlosti je sirovi mango natopljen u vodi bio lijek za srčane bolesti poput moždanog i srčanog udara. Sve što se moralo učiniti bilo je potopiti zeleni mango u vodi u zemljanom loncu, a zatim ga piti. Mango je anti-diuretik koji pomaže tijelu da otpustiti toplinu i smanjuje pritisak na srce.

Liječi akne

Mango je vrlodobar za kožu. Ne samo da liječi akne, već također uklanja tamne mrlje. Maske za lice od manga su vrlo popularne, posebno u ljetnim mjesecima, kada rashlađuju kožu.

Bori se protiv raka

Mango sadrži antioksidanse. Ovi antioksidansi vam pomažu u borbi protiv raka i starenja. Dobar za zdravlje očiju, mango ima vrlo visoke količine vitamina A. A svi znamo da je vitamin A neophodan za zdrav vid. Jedan mango na dan ispunjava 20 posto potrebe za vitaminom A.

Snižava holesterol

Mango snižava loš holesterol iz srca i krvnih žila. Ljudi koji imaju visok krvni prtisak ili poremećaje srca mogu uživati u zdravim prednostima manga.

- Google oglasi -

Nizak glikemijski indeks

Iako je mango sladak, on nema visoki glikemijski indeks. To znači da ako jedete mango, razina šećera u krvi neće odmah rasti.

Afrodizijak

Mango imaju dosta vitamina E u sebi. To je dobro poznata činjenica da namirnice koje imaju vitamin E su vrlo dobre za vaš ljubavni život. Štoviše, mango je uvijek prikazivan kao plod ljubavi.

Jača imunitet

Mango sadrži i vitamin C i stoga jača vaš imunitet. Zeleni mango je vrlo zdrav za ljude koji su skloni kašalju i prehladi.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Stručnjaci upozoravaju: Moždani udara sve ranije

Moždani udar napada sve mlađe osobe, pokazuju istraživanja. Iako je...

Može li čokolada da bude korisna za zdravlje?

Jedan od najvećih proizvođača čokolada i bombona, u Sjedinjenim...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas