Mango za vaše bolje zdravlje

-

Vjeruje se da ono što je ukusno nikada ne može biti zdravo. Mango je kralj svih plodova, i on se ubraja se među najukusnije namirnice na svijetu.


No, to ne znači da mango nije zdrav! Ustvari, mango ima mnoge zdravstvene prednosti. Svo sezonsko voće ima posebne hranjive tvari. Mango je ljetni plod. Tako vam on pomaže da izdržite toplinu ljeta. U nastavku provjerite neke od vitalnih zdravstvenih prednosti manga.

- Google oglasi -

Zdravo srce

U prošlosti je sirovi mango natopljen u vodi bio lijek za srčane bolesti poput moždanog i srčanog udara. Sve što se moralo učiniti bilo je potopiti zeleni mango u vodi u zemljanom loncu, a zatim ga piti. Mango je anti-diuretik koji pomaže tijelu da otpustiti toplinu i smanjuje pritisak na srce.

Liječi akne

Mango je vrlodobar za kožu. Ne samo da liječi akne, već također uklanja tamne mrlje. Maske za lice od manga su vrlo popularne, posebno u ljetnim mjesecima, kada rashlađuju kožu.

Bori se protiv raka

Mango sadrži antioksidanse. Ovi antioksidansi vam pomažu u borbi protiv raka i starenja. Dobar za zdravlje očiju, mango ima vrlo visoke količine vitamina A. A svi znamo da je vitamin A neophodan za zdrav vid. Jedan mango na dan ispunjava 20 posto potrebe za vitaminom A.

Snižava holesterol

Mango snižava loš holesterol iz srca i krvnih žila. Ljudi koji imaju visok krvni prtisak ili poremećaje srca mogu uživati u zdravim prednostima manga.

- Google oglasi -

Nizak glikemijski indeks

Iako je mango sladak, on nema visoki glikemijski indeks. To znači da ako jedete mango, razina šećera u krvi neće odmah rasti.

Afrodizijak

Mango imaju dosta vitamina E u sebi. To je dobro poznata činjenica da namirnice koje imaju vitamin E su vrlo dobre za vaš ljubavni život. Štoviše, mango je uvijek prikazivan kao plod ljubavi.

Jača imunitet

Mango sadrži i vitamin C i stoga jača vaš imunitet. Zeleni mango je vrlo zdrav za ljude koji su skloni kašalju i prehladi.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Matičnjak je blagotvoran za dojilje

Matičnjak smiruje živce i nagle promjene raspoloženja rodilja. Dvostruka korist...

Imate osip i crvenilo na koži? Provjerite da li ste alergični na hladnoću – evo i kako!

Hladni dani nisu samo uzrok prehlade i gripa već...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas