IshranaNamirniceOtkrijte 5 moćnih namirnica koje snižavaju holesterol i čuvaju...

Otkrijte 5 moćnih namirnica koje snižavaju holesterol i čuvaju vaše srce zdravim

-

Holesterol i njegov visok nivo jedan je od čestih zdravstvenih problema sa kojim se bori ogroman broj ljudi. Promjena načina ishrane je efikasan prirodni način sprječavanja gomilanja naslaga na zidovima i začepljenja arterija, kao i prevencije ateroskleroze. Zdrava ishrana je prva i najvažnija linija obrane protiv holesterola. Korisno je znati koje su namirnice najveći borci protiv lošeg holesterola.

Holesterol je jedan od najrasprostranjenijih aspekata zdravlja srca. Postoji dobar (HDL) i loš (LDL) kolesterol a ako vam je povišen ukupni holesterol, to ne mora nužno značiti opasnost za zdravlje. U slučaju povišenog lošeg holesterola dolazi do opasnosti od sužavanja krvnih žila što može dovesti do nastanka kardiovaskularnih bolesti, pa se preporučuje prilagoditi prehranu i povećati tjelesnu aktivnost.

Namirnice protiv holesterola

- Google oglasi -

Lješnjaci
Mnogobrojna istraživanja su pokazala da konzumiranje samo 50 grama lješnjaka u toku dana smanjuje LDL za 4,4 procenta. Ali s obzirom na to da sadrže veliki broj kalorija, držite se malih količina.

Obrane pahuljice
Obrane pahuljice mogu drastično da snize nivo kolesterola ukoliko ih konzumirate jedanput dnevno, najbolje za doručak. Ovi zadivljujući rezultati su ostvarljivi zahvaljujući visokom procentu rastvorljivih vlakana. Ova vlakna se vezuju za žučne kiseline koje su odgovorne za stvaranje LDL, i kada se vežu naprosto se ispiru iz organizma.

Crveno vino
Vino koje sadrži flavonoide ne samo da snižava LDL već pomaže i u prevenciji bolesti srca. Ukoliko imate problema sa LDL-om, preporučena dnevna doza crvenog vina za muškarce su dvije čaše, a za žene je jedna.

Soja
Bilo koji proizvod napravljen od soje pomaže u redukciji LDL. Dovoljno je samo 25 grama sojinih proteina u toku dana. Ipak, ukoliko kod vas postoji rizik od dobivanja raka prostate ili raka dojke, zaboravite na soju.

- Google oglasi -

Povrće protiv holesterol – Ova vlaknasta hrana je bogata i antioksidansima i ima malo kalorija što je korisno za održavanje zdrave težine. Povrće bogato pektinom uključuje patlidžane, mrkvu i krompir.

Chia i laneno sjeme
Chia i laneno sjeme izuzetno su bogate rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, koji učestvuju u detoksikaciji i čišćenju organizma i mogu pomoći prilikom gubitka težine. Sadržaj rastvorljivih vlakana pomaže u zadržavanju masti i holesterola u digestivnom sistemu, tako da se ne mogu apsorbovati u velikim količinama. One indirektno prisiljavaju tijelo da koristi višak holesterola u krvi i smanjuje holesterol u cjelini.

Napitak zlata vrijedan: Ova mješavina smanjuje holesterol, sprječava srčani i moždani udar

Limun i jogurt za holesterol

Recept za smanjenje holesterola i triglicerida upravo se nalazi u namirnicama kao što su limun i jogurt. Sve što treba da uradite kako biste smanjili povišen holesterol jeste da iscijedite jedan limun u čašu jogurta i popijete ujutro prije doručka. Terapija sa limunom i jogurtom treba da se konzumira 15-20 dana da bi se rezultati postigli.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Evo gdje se kriju: 12 najopasnijih kemikalija u hrani, kozmetici i sredstvima za čišćenje

Stručnjaci tvrde da se diljem svijeta koristi više od...

Miris za dobro raspoloženje

Čulo mirisa je zaslužno za mnoga osjećanja: budi uspomene,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas