IshranaAnti-upalna hrana na vašem stolu - 8 namirnica koje...

Anti-upalna hrana na vašem stolu – 8 namirnica koje su zdrave za tijelo

-

Kada kažemo da se zdravo hranimo, onda je to subjektivno značenje. Nema standardnog načina da jedete zdravu hranu. Zapravo, moramo jesti namirnice koje su zdrave za tijelo. Mi često ignorišemo protuupalnu hranu, a ova hrana ima vrlo važnu svrhu. Anti-upalna hrana vam na primjer pomaže kod alaergijskih reakcija.

Upale na vanjskim dijelovima tijela su lako vidljive. Ali ponekad, postoje upale u unutrašnjim dijelovima tijela.

- Google oglasi -

U nastavku pogledajte kojih to 8 anti – upalnih namirnica obavezno morate imati na vašem stolu.

Anti-upalna hrana

Losos
Losos je morska riba koja vam daje mnogo dobrog holesterola. Osim toga liječi alergije i upale. Glavna prednost lososa, i ono po čemu se ova vrsta ribe izdvaja od ostalih ribljih specijaliteta i morskih plodova, jeste njegova nutritivna vrijednost i dalekosežni uticaj na cjelokupno zdravlje. Losos je jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina, poznatih po svom protivupalnom djelovanju i učinku na smanjenje krvnog pritiska.

Brokula
Ovo zeleno povrće je superhrana. Brokula ima mnoge zdravstvene prednosti poput borbe protiv raka, zdrave izgradnje mišića, a također smanjuje upalu.

Kurkuma
Ranije, kada medicina nije bila tako napredna, kurkuma se stavljala na ozljede. Kurkuma djeluje antiseptički i protuupalno. Možda i najvažnije je njeno protuupalno djelovanje jer je jednako učinkovita kao i lijekovi, no bez ikakvih nuspojava, pa se može odlično koristiti za liječenje artritisa i reumatoidnog artritisa.

- Google oglasi -

Borovnice
Borovnice su bogate vitaminom C i antioksidansima. Borovnice također ublažavaju upalu u tijelu. U svom sastavu sadrži značajne količine ugljikohidrata, vitamina, minerala, flavonoida, antocijana, i također u manjim količinama prisutni su kalij, magnezij i natrij. Velika prisutnost antioksidanata, pridonosi malo, ali veoma značajno vašem metabolizmu.

Slatki krompir
Slatki krompir je jedna od najzdravijih super namirnica, dosutpnih na tržištu. A ujedno djeluje protuupalno. Slatki krompir, kao energetski vrijedna namirnica je izuzetno važan i za ljude koji imaju problema s povišenim šećerom, čije zdravlje zavisi upravo o stabilnom nivou glukoze u krvi.

Papaja
Obično, mi jedemo papaju kada nešto nije u redu sa našim želucem. Papaja liječi upale u
njemu. Antioksidansi i vitamini u papaji sprječavaju stanična oštećenja i štite zdravlje srca i krvnih žila. Dijetalna vlakna u prehrani mogu sniziti koncentraciju kolesterola u krvi.

Zeleni čaj
Zeleni čaj je vruće piće, ali on ima umirujuće djelovanje na tijelo. Antioksidansi prisutni u zelenom čaju i nekoliko drugih njegovih pogodnosti čine ga superhranom.

Djevičansko maslinovo ulje
Maslinovo ulje je najzdravije ulje za kuhanje. Ono se bori protiv raka, a također iznutra liječi vaše tijelo.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Kako iskoristiti iskorištene vrećice zelenog čaja – Učinit će mnogo za vaše zdravlje!

Svi smo svjesni zdravstvenih prednosti zelenog čaja, ali prije...

Herbarium – Lan

Nazivi biljke Familija: Linaceae Narodni: Lan Latinski: Linum usitatissimum Ljekarski: Semen, oleum lini Engleski:...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas