Naturopatija

-

Naturopatija je zdravstvena disciplina koja se bazira na tretiranju uzroka bolesti prirodnim metodama liječenja kako bi se postiglo optimalno zdravlje koje može biti ugroženo genetskim predispozicijama, nutricionističkim rebalansom i životnim stilom. Iako je pojam naturopatija nastao 1895 godine, ovakav tip medicine prakticirao se stotinama, ako ne i tisućama godina prije. Sredinom i koncem 1800-tih godina u Americi su standardne škole medicine podučavale uporabu biljaka, nutricionizam i homeopatiju paralelno sa kirurgijom. S vremenom, farmacija je izolirala komponente biljaka i razvijala potentnije sintetske komponente koje su ujedno imale i imaju i danas mnoge toksične nuspojave.

Razvojem antibiotika dugoročne posljedice njihove dugotrajne upotrebe nisu se sagledavale već samo njihova relativna brzina i snaga djelovanja, te su sporiji i postepeniji učinci naturopatske medicine gotovo sasvim potisnuti i zanemareni u ranim 1900-tima.

- Google oglasi -

Tijelo ima sposobnost samoiscjeljenja ako mu se daju pravilni uvjeti i naturopatija sa svojim sveobuhvatnim tretmanima doprinosi tom osnovnom razumijevanju inteligencije ljudskog tijela.

Osnovni principi naturopatije

osnovni principi naturopatije preuzeti još od vremena škole Hipokrata su:

1. Priroda ima snagu za liječenje
2. Identificiraj i tretiraj uzrok, ne samo simptom
3. Tretiraj cjelokupno tjelesno, mentalno i duhovno biće
4. Nemoj naškoditi
5. Potiču kod ljudi prevenciju – bolje je spriječiti nego liječiti
6. Djeluj kao učitelj

Povijest naturopatije

Principe naturopatije među prvima je primjenjivao Grčki liječnik i filozof Hipokrat i njegova medicinska škola oko 400 g. prije Krista. Hipokrat je vjerovao u važnost tretiranja cjelokupnog tijela kako bi se pronašao uzrok bolesti i smatrao da je izuzetno važno liječiti u skladu sa zakonima prirode.

- Google oglasi -

Harmonija je postizana pravilnom prehranom, tretmanima vodom (hidroterapija), odmorom, suncem i postom. Hipokrat je učio da životna snaga kreira univerzum i prirodu, prolazi kroz čovjeka, a njeni poremećaji kod čovjeka vode u bolest. Za njega je zdravlje izraz harmonijske ravnoteže između različitih komponenta ljudske prirode, okoliša i načina života te je priroda najbolji liječnik – Vis medicatrix naturae.

čovjek je oduvijek bio dio prirode i univerzuma, a zdravlje se moglo postići samo živeći u skladu s prirodom. Hipokrat i njegovi učenici shvaćali su da ako se povrati životna snaga, tijelo ce prirodno samo sebe iscijeliti.

Što se može liječiti naturopatijom?

Doktori naturopatije su obučeni u širokom spektru pristupa i tretmana, i sukladno tome sposobni su tretirati široki spektar akutnih i kroničnih bolesti i stanja:

* Oslabljeni imunitet
* Alergija, astma
* Bolesti dišnog trakta
* Kardiovaskularne bolesti
* Endokrini poremećaji
* Reumatske bolesti
* Ginekološke smetnje
* Kožne smetnje
* Infektivne bolesti
* Urološke tegobe
* Probavne smetnje
* Stres, umor
* Depresija i strah
* Poremećaji težine
* Tumori (podrška konvencionalnim pristupima)

Problemi ne moraju biti usko specifični budući da tretmani mogu obuhvaćati i stanje općenitog osjećaja niske energije i “ne osjećam se baš dobro”.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite
Prethodni članakBadem
Naredni članakPapaja

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Cimetom protiv prehlade

Cimet je odličan izvor mangana, željeza, bakra i cinka,...

Prirodni antidepresiv za vas

Banana je tropsko voće bogato energijom, vitaminima i enzimima...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas