Naturopatija

-

Naturopatija je zdravstvena disciplina koja se bazira na tretiranju uzroka bolesti prirodnim metodama liječenja kako bi se postiglo optimalno zdravlje koje može biti ugroženo genetskim predispozicijama, nutricionističkim rebalansom i životnim stilom. Iako je pojam naturopatija nastao 1895 godine, ovakav tip medicine prakticirao se stotinama, ako ne i tisućama godina prije. Sredinom i koncem 1800-tih godina u Americi su standardne škole medicine podučavale uporabu biljaka, nutricionizam i homeopatiju paralelno sa kirurgijom. S vremenom, farmacija je izolirala komponente biljaka i razvijala potentnije sintetske komponente koje su ujedno imale i imaju i danas mnoge toksične nuspojave.

Razvojem antibiotika dugoročne posljedice njihove dugotrajne upotrebe nisu se sagledavale već samo njihova relativna brzina i snaga djelovanja, te su sporiji i postepeniji učinci naturopatske medicine gotovo sasvim potisnuti i zanemareni u ranim 1900-tima.

- Google oglasi -

Tijelo ima sposobnost samoiscjeljenja ako mu se daju pravilni uvjeti i naturopatija sa svojim sveobuhvatnim tretmanima doprinosi tom osnovnom razumijevanju inteligencije ljudskog tijela.

Osnovni principi naturopatije

osnovni principi naturopatije preuzeti još od vremena škole Hipokrata su:

1. Priroda ima snagu za liječenje
2. Identificiraj i tretiraj uzrok, ne samo simptom
3. Tretiraj cjelokupno tjelesno, mentalno i duhovno biće
4. Nemoj naškoditi
5. Potiču kod ljudi prevenciju – bolje je spriječiti nego liječiti
6. Djeluj kao učitelj

Povijest naturopatije

Principe naturopatije među prvima je primjenjivao Grčki liječnik i filozof Hipokrat i njegova medicinska škola oko 400 g. prije Krista. Hipokrat je vjerovao u važnost tretiranja cjelokupnog tijela kako bi se pronašao uzrok bolesti i smatrao da je izuzetno važno liječiti u skladu sa zakonima prirode.

- Google oglasi -

Harmonija je postizana pravilnom prehranom, tretmanima vodom (hidroterapija), odmorom, suncem i postom. Hipokrat je učio da životna snaga kreira univerzum i prirodu, prolazi kroz čovjeka, a njeni poremećaji kod čovjeka vode u bolest. Za njega je zdravlje izraz harmonijske ravnoteže između različitih komponenta ljudske prirode, okoliša i načina života te je priroda najbolji liječnik – Vis medicatrix naturae.

čovjek je oduvijek bio dio prirode i univerzuma, a zdravlje se moglo postići samo živeći u skladu s prirodom. Hipokrat i njegovi učenici shvaćali su da ako se povrati životna snaga, tijelo ce prirodno samo sebe iscijeliti.

Što se može liječiti naturopatijom?

Doktori naturopatije su obučeni u širokom spektru pristupa i tretmana, i sukladno tome sposobni su tretirati široki spektar akutnih i kroničnih bolesti i stanja:

* Oslabljeni imunitet
* Alergija, astma
* Bolesti dišnog trakta
* Kardiovaskularne bolesti
* Endokrini poremećaji
* Reumatske bolesti
* Ginekološke smetnje
* Kožne smetnje
* Infektivne bolesti
* Urološke tegobe
* Probavne smetnje
* Stres, umor
* Depresija i strah
* Poremećaji težine
* Tumori (podrška konvencionalnim pristupima)

Problemi ne moraju biti usko specifični budući da tretmani mogu obuhvaćati i stanje općenitog osjećaja niske energije i “ne osjećam se baš dobro”.

- Google oglasi -
Prethodni članakBadem
Naredni članakPapaja

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo niste znali: Ova dva sastojka zaustavljaju krvarenje uzrokovano posjekotinom za 15 sekundi

Ponekad, krvarenje uzrokovano posjekotinom ili ogrebotinom može biti vrlo teško zaustaviti jer primjena flastera ili pritiskom na ranu ne...

Medeni oblog liječi teški kašalj za jednu noć! Recept i priprema

Suština ovog liječenja kašlja je prirodna metoda, koja se još od davnina koristi za liječenje bolesti respiratornog trakta, za...

7 neobičnih upotreba meda

Med je riznica zdravih sastojaka, vrijedni dar prirode za naše zdravlje. Osim za jelo, naučite ga koristiti za više...

Detoksikacijski div: Napitak koji će razbuditi probavu i olakšati crijeva

Mješavina voća i povrća čiji su glavni sastav, uz obilje vitamina i minerala, vlakna i voda najbolji je napitak...
- Google oglasi -

Evo kako možete znati dali vam je potrebna detoksikacija?

Istraživanja pokazuju da svatko treba detoksikaciju barem jednom godišnje. Detoksikacija je veoma korisna za zdravlje. No, ne preporučuje se...

Evo kako odlediti šoferšajbu za 5 sekundi, bez da morate grebeti staklo

Da li ste i Vi jutros na parkingu zatekli neprijatno ledeno iznenađenje? Zaleđena šoferšajba na automobilu i nervoza što...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Rusomača

Nazivi biljke Familija: Cruciferae Narodni: Rusomača Latinski: Capsella bursa-pastoris Ljekarski: Herba bursae pastoris Engleski:...

Mobilni i laptopi utiču na plodnost muškaraca

Pripadate li grupi ambicioznih muškaraca kojima je laptop osnovno...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas