Neven ljekovita biljka koja očarava vrt i kožu

-

Neven je iznimno cijenjena biljka koja posjeduje veliku ljekovitost. Njegova prisutnost u svijetu ljekovitog bilja ima dugu povijest, a njegovi živopisni cvjetovi kriju nevjerojatnu moć ublažavanja različitih zdravstvenih tegoba. Ljekovita svojstva nevena proizlaze iz bogatog spektra spojeva poput flavonoida i karotenoida, pružajući protuupalno djelovanje i potičući regeneraciju stanica.

Ova svestrana biljka često se koristi u prirodnoj medicini za tretiranje kožnih problema, opeklina, i rana. Ljekoviti neven, ne samo da obogaćuje vrt svojom prisutnošću, već predstavlja dragocjen resurs za očuvanje zdravlja i blagostanja.

- Google oglasi -

Ljeto je teško i zamislili bez narančastih ili žutih cvjetova nevena koji nas raduju sve do jeseni. Njegova omiljenost u vrtu barem se nekim zemljama središnje i sjeverne Europe nadmeće s omiljenošću primjene u medicini, što je zaista i opravdano.

Neven biljka ljekovitost

Ubiremo narančaste ili žute jezičaste cvjetove karakteristična mirisa i blago aromatična okusa. Brzo i dobro suhe cvjetove nevena čuvamo u zatvorenim staklenim posudama. Tek rijetko koristimo cijele glavice ili cijele biljke.

Neven je u našim vrtovima omiljena ukrasna biljka, bilo s jednostavnim ili punim, narančastim ili žutim glavicama. Cvate od maja do kasne jeseni. Često se samozasijava. Pomaže u liječenju tla zaražena nematodama.

Ljekovitom nevenu vrlo je sličan divlji neven (Calendula arvensis L.). Ta vrsta uspijeva po poljima i vinogradima u primorskim krajevima. Ondje se često koristi umjesto ljekovitoga nevena. Njegovi sastojci, naročito saponini arvenozid A i B, djeluju antiinflamatorno – sprječavaju upale. Još nije poznato jesu li tokom stoljeća iz te vrste uzgojeni brojni kultivirani oblici nevena.

- Google oglasi -

Suhi cvjetovi sadrže triterpenske saponine (2-10%), naročito glikozide oleanolne kiseline. Osim toga, u drogi se nalaze i triterpenski alkoholi, osobito faradiol i 4-taraksasterol.

Cvjetovima žutu boju daju flavonolni glikozidi (0,2-1%) i različiti karotenoidi (1,5-3%). U narančastim cvjetovima nalazi se više p-karotena i likopina, a u žutima više ksantofila. Eterično ulje (0,2-0,3%) sadrži najviše seskviterpenskih alkohola. Sastavni su dijelovi droge i kumarini skopoletin, umeliteron i eskuletin, kao i poliacetileni i 15% polisaharida topivih u vodi.

Neven za kožu

Nevenovo eterično ulje djeluje protiv brojnih mikroba, a saponini sprječavaju nastanjivanje gljivica (fungistatičko djelovanje) na koži. Triterpenski alkoholi, osobito faradiol i 4-taraksasterol sprječavaju upale (antiinflamatorno djelovanje), pa stoga pripravke od nevena koristimo za liječenje kožnih oštećenja, kao i u kozmetici.

Važan je i utjecaj nevena na zacjeljivanje rana. On, naime, potiče djelovanje fagocita i nastanak novih stanica (granulacija). Potiče optok krvi i tonus kože. Pritom pored drugih faktora djeluju i karotenoidi. Polisaharidi stimuliraju imunološki sistem. Saponini nevena kod pokusa na životinjama snizuju količinu lipida u krvi. Iscrpine nevena štite od čireva na želucu i crijevima, djeluje protektivno. Neven djeluje slično kao i brđanka, a pritom ne nadražuje kožu. Kod osjetljive kože i kože koja je sklona alergijama često ga koristimo umjesto brđanke.

Čaj od nevena

Jednu do dvije čajne kašike suhih ili svježih jezičastih nevenovih cvjetova kuhamo kao čaj, koji pokriven treba odstajati 10 minuta. Kod želučanih tegoba, upale želučane sluznice, kao i čira na želucu i crijevima taj čaj uzimamo nezaslađen i ne prevruć, više puta na dan. Jednako tako, upotrebljavamo ga za ispiranje šupljine usta i ždrijela. Na rane svakodnevno stavljamo svježe obloge koje natapamo čajem.

Tinktura od nevena – Na dan uzimamo do 10 g tinkture (podijeljene na tri obroka), razrijeđene vodom ili na kocki šećera. Možemo je spravljati sami. 5 g suhe droge prelijemo sa 100 ml 70 % etanola.

Nevenova mast je nešto što je poželjno da svako od nas ima u svom domaćinstvu, jer je izuzetni višenamjenski prirodni lijek. Masti i kreme s nevenom koristimo kod svih vrsta rana: kod rana koje sporo zacjeljuju, ožiljaka nakon operacija, kod dekubitusa, kožnih bolesti, lakših opeklina i ozeblina. Usto, takvi su pripravci važni za njegu osjetljive, suhe kože, raspucanih usana, suhih ekcema, za njegu dojenčadi. I kod uboda kukaca možemo koristiti kremu ili samo izmrvljene cvjetove. Jednako tako, nevenovu mast često koristimo kod upala vena, proširenih vena, hemoroida i rana na koži.

Kao i kod ljudi, nevenova mast kod životinja liječi sve vrste rana i gnojnih tvorbi.

Nuspojave: Nema ih kod preporučene uporabe. Neven ne sadrži seskviterpenske laktone kao druge biljke iz iste porodice, pa stoga tek rijetko dolazi do alergijskih reakcija.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Najbolji narodni lijek protiv ešerihije koli: Sastojke imate u svojoj kuhinji!

Najbolji narodni lijek protiv ešerihije koli možete pripremiti sami...

Sportovi za psihičko zdravlje

Ove fizičke aktivnosti imaju pozitivan utjecaj na vaše psihičko...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas