Tinitus – Šuštanje, zujanje u ušima i potraga za olakšanjem

-

Tinitus je stanje koje karakterizira percepcija zvukova poput zujanja, cviljenja ili šuštanja u ušima, iako nema stvarnog izvora zvuka u okolini. Ovo stanje može značajno utjecati na kvalitetu života pojedinca, izazivajući nesanicu, stres i anksioznost.

Iako tinitus nije bolest sama po sebi, već simptom nekog drugog problema, mnogi se pitaju da li je izlječiv i postoji li neki magični lijek koji može ublažiti ili eliminirati ove iritantne zvukove.

- Google oglasi -

Nažalost, do danas ne postoji potpuni lijek za tinitus. Razlozi za tinitus mogu biti raznoliki, uključujući oštećenje ili gubitak sluha, izloženost buci, poremećaje cirkulacije, ili čak stres i anksioznost. Stoga, prvi korak u upravljanju tinitusom je identificirati temeljni uzrok i raditi na njegovom liječenju ili kontroli.

Tinitus liječenje

Postoji niz strategija i terapija koje mogu pomoći pojedincima u suočavanju s tinitusom i smanjenju njegovog utjecaja na svakodnevni život. Jedan od pristupa je terapija zvukom, gdje se koriste bijeli šumovi ili umirujući zvukovi kako bi se zamaskirali neugodni zvukovi tinitusa. Također, korištenje slušnih aparata može poboljšati slušanje i smanjiti fokusiranje na tinitus.

Kognitivno-bihevioralna terapija također može biti korisna, pružajući alate za upravljanje stresom i promjenom negativnih misaonih obrazaca povezanih s tinitusom. Osim toga, relaksacijske tehnike poput meditacije ili dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju anksioznosti i poboljšanju općeg blagostanja.

Iako ne postoji lijek koji će odmah eliminirati tinitus, istraživanja i razvoj u području znanosti i medicine kontinuirano se bave pronalaženjem novih terapija i pristupa. Neke studije su istraživale potencijalne lijekove koji bi mogli smanjiti ozbiljnost tinitusa, ali za sada nema univerzalno prihvaćenog lijeka.

- Google oglasi -

Tinitus može biti izazovan problem, ali postoji niz strategija i terapija koje mogu pomoći u upravljanju simptomima. Važno je konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjacima kako bi se identificirao uzrok tinitusa i razvila personalizirana strategija liječenja. Iako potpuno izlječenje možda nije uvijek moguće, poboljšanje kvalitete života osobe s tinitusom je dostižno s pravilnim pristupom i podrškom.

Ne postoje posebni lijekovi za liječenje tinitusa, ali vaš ljekar može propisati antidepresive ili lijekove protiv anksioznosti kako bi vam poboljšali raspoloženje ili da biste lakše zaspali.

Koji su simptomi tinitusa?

Simptomi tinitusa mogu se značajno razlikovati od osobe do osobe. Možete čuti fantomske zvukove u jednom uhu, u oba uha i u glavi. Fantomski zvuk može zvoniti, zujati, urlati, zviždati, zujati, škljocati, siktati ili cviliti. Zvuk može biti tih ili glasan i može biti nizak ili visok. Može doći i proći ili biti prisutan cijelo vrijeme. Ponekad pomicanje glave, vrata ili očiju ili dodirivanje određenih dijelova tijela može izazvati simptome tinitusa ili privremeno promijeniti kvalitetu percipiranog zvuka. To se zove somatosenzorni tinitus.

Većina slučajeva tinitusa je subjektivna, što znači da samo vi možete čuti zvukove. U rijetkim slučajevima zvuk pulsira ritmički, često u skladu s otkucajima srca. U tim slučajevima ljekar može stetoskopom čuti zvukove i, ako je tako, smatra se da se radi o objektivnom tinitusu. Često objektivni tinitus ima prepoznatljiv uzrok i može se izliječiti.

Vježbe za zujanje u ušima

Zujanje u ušima, poznato i kao tinitus, može biti izazovno stanje, ali neke vježbe i tehnike mogu pomoći u smanjenju neugodnosti i poboljšanju kvalitete života.

Tehnika opuštanja:

  • Lezite ili sjednite udobno i opustite tijelo.
  • Fokusirajte se na duboko disanje. Udahnite polako kroz nos, zadržite dah na trenutak, a zatim polako izdahnite kroz usta.
  • Ponavljajte ove vježbe disanja kako biste smanjili stres i napetost.
  • Slušanje umirujućih zvukova poput tišine, šuma prirode ili umirujuće muzike može pomoći prikriti zvuk tinitusa.

Fizička aktivnost:

Redovna tjelesna aktivnost može poboljšati opće zdravlje, potaknuti cirkulaciju i smanjiti stres, što može imati pozitivan utjecaj na tinitus.

Nosivi generatori zvuka mali su elektronički uređaji koji stanu u uho poput slušnih pomagala i emitiraju tihe, ugodne zvukove. Budući da su prijenosni, ovi uređaji mogu pružiti kontinuirano olakšanje od tinitusa tokom dana. Aplikacije za pametne telefone također se mogu koristiti za kreiranje tih zvukova.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Koliko cinka dnevno vam treba za jačanje imuniteta?

Cink je drugi najzastupljeniji element u tragovima u čovjekovom...

Nadutost kao rukom odnesena, potrebna vam je samo ova namirnica!

Koji god da je razlog vaše nadutosti trbuha, ovo...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas