IshranaONO ŠTO JEDEŠ POSTAĆE TVOJE TIJELO: Loša ishrana dovodi...

ONO ŠTO JEDEŠ POSTAĆE TVOJE TIJELO: Loša ishrana dovodi do SKRIVENE GLADI i mnogih tegoba

-

BurgerLjudi često misle da ih boli glava, da im je muka ili da su umorni, a u stvari su samo GLADNI. Saznajte koji su sve simptomi skrivene gladi i šta da radite

Ishrana, koja je danas nezdrava i neuravnotežena, jedan je od glavnih uzroka mnogih bolesti, posebno onih hroničnih. Koliko vas pati od hroničnog umora, čestih glavobolja i problema sa stomakom? Da ne govorimo o gojaznosti.

Mnogi su uzroci ovih tegoba – stres, napetost, brz tempo života… ali ishrana je svakako jedan od glavnih razloga. Ako uzmete u obzir da hrana koju jedete treba bukvalno da postane vi, odnosno dio vašeg tijela, tog kompleksnog mehanizma iza kojeg stoji beskrajna inteligencija prirode, da li vam je onda svejedno šta ćete pojesti?

- Google oglasi -

Dakle, ljudsko tijelo ima sopstvenu inteligenciju kojom, od hrane koju jedemo, pravi samo sebe. Pritom, iz iste te hrane treba i da izdvoji i energiju koja mu je potrebna da bi funkcionisalo. Ako je ta hrana neadekvatna, tijelo neće moći da uradi veliki dio svojih “dužnosti” i tako nastaju hronične tegobe, bolovi, a vremenom i teže bolesti.

Stotinama hiljada godina, kroz evoluciju, tijelo se navikavalo na sirovu hranu, a tek koju hiljadu godina unazad, na termički obrađenu hranu. Sokove iz sirove hrane tijelo koristi za varenje, nutrijente iz sirove hrane ono koristi kao “gotove gradivne blokove” kojima će se izgraditi nove ćelije. Ako tih nutrijenata nema, već su mu na raspolaganju samo pica, pomfrit i pljeskavica, a od sirove hrane – list zelene salate kao prilog u hamburgeru, tijelo će se mučiti da bi uopšte postojalo i funkcionisalo.

Kad je gladno, tijelo nam signalizira, mi ga napunimo praznim kalorijama, a pritom mu ne damo ni alat da te kalorije svari. Sada smo siti, ali čega? Tijelo počinje da šalje druge signale koji se zovu – skrivena glad. Mnoge psihičke i fizičke tegobe nisu ništa drugo do – skrivena glad. Tijelo nema drugi način da nam signalizira da ga nahranimo. Hronični umor, glavobolje, bolovi i depresije, dobrim dijelom su signali tijela da mu je potrebno da ga nahranite. Ako sada uzmemo u obzir da je tijelo evoluiralo stotinama hiljada godina, gradeći sebe pomoću sirovih namirnica, onda razmislite šta treba da mu date…

Naravno, razni suplementi, koji sadrže sve što je tijelu potrebno – vlakna, vitamine, minerale i mikronutrijente, zatim enzime, esencijalne masne kiseline… su veoma skupi. S druge strane, hrana je postala “prazna”, pa jedini jeftin izvor svih tih sastojaka jeste sviježe voće i povrće.

- Google oglasi -

Koristite sezonsko jer ćete proći jeftinije i moći ćete da kupite više. Jer, da biste svoje tijelo snabdjeli svime što mu je potrebno, nije dovoljna jedna jabuka ili paradajz. Najbolje je napraviti smoothie u koji ćete staviti od svega po malo.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,070SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

5 najboljih čajeva za ublažavanje upale grla i kašlja

Uz toplu šoljicu čaja uklonite simptome grlobolje, prehlade i gripe. Konzumiranje tekućine posebno je važno kada ste bolesni jer...

Japanska banana dijeta nije zahtjevna a kilogrami nestaju

Banana dijetu su formirali farmaceutkinja Sumiko i njen muž Hitoshi Watanabe iz Japana, koji je njome izgubio čak 18...

Super trikovi za čišćenje kuće, odjeće i uklanjanje mrlja

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa uklanjanjem mrlja na odjeći i cipelama, možete zaboraviti na njih. Donosimo vam koji...

Kako napraviti zlatno mlijeko – Nova superhrana koja je osvojila svijet

Ako do sada niste čuli za zlatno mlijeko, ovo je prilika, a vrlo je vjerovatno i da ćete odmah...
- Google oglasi -

Kako prepoznati staro jaje

Svježa jaja ukusne su namirnice koje se savršeno slažu s mnogim jelima. Osim ako imate svoje koke koje vam...

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Vrba bijela

Nazivi biljke Familija: SalicaceaeNarodni: Vrba bijelaLatinski: Salix albaLjekarski: Salicis cortexEngleski:...

ISTRAŽIVANJE KOJE ŠOKIRA Od mlijeka imate više štete nego koristi

Nema onoga ko nije čuo da je dobro piti...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas