Ishrana ONO ŠTO JEDEŠ POSTAĆE TVOJE TIJELO: Loša ishrana dovodi...

ONO ŠTO JEDEŠ POSTAĆE TVOJE TIJELO: Loša ishrana dovodi do SKRIVENE GLADI i mnogih tegoba

-

BurgerLjudi često misle da ih boli glava, da im je muka ili da su umorni, a u stvari su samo GLADNI. Saznajte koji su sve simptomi skrivene gladi i šta da radite

Ishrana, koja je danas nezdrava i neuravnotežena, jedan je od glavnih uzroka mnogih bolesti, posebno onih hroničnih. Koliko vas pati od hroničnog umora, čestih glavobolja i problema sa stomakom? Da ne govorimo o gojaznosti.

Mnogi su uzroci ovih tegoba – stres, napetost, brz tempo života… ali ishrana je svakako jedan od glavnih razloga. Ako uzmete u obzir da hrana koju jedete treba bukvalno da postane vi, odnosno dio vašeg tijela, tog kompleksnog mehanizma iza kojeg stoji beskrajna inteligencija prirode, da li vam je onda svejedno šta ćete pojesti?

- Google oglasi -

Dakle, ljudsko tijelo ima sopstvenu inteligenciju kojom, od hrane koju jedemo, pravi samo sebe. Pritom, iz iste te hrane treba i da izdvoji i energiju koja mu je potrebna da bi funkcionisalo. Ako je ta hrana neadekvatna, tijelo neće moći da uradi veliki dio svojih “dužnosti” i tako nastaju hronične tegobe, bolovi, a vremenom i teže bolesti.

Stotinama hiljada godina, kroz evoluciju, tijelo se navikavalo na sirovu hranu, a tek koju hiljadu godina unazad, na termički obrađenu hranu. Sokove iz sirove hrane tijelo koristi za varenje, nutrijente iz sirove hrane ono koristi kao “gotove gradivne blokove” kojima će se izgraditi nove ćelije. Ako tih nutrijenata nema, već su mu na raspolaganju samo pica, pomfrit i pljeskavica, a od sirove hrane – list zelene salate kao prilog u hamburgeru, tijelo će se mučiti da bi uopšte postojalo i funkcionisalo.

Kad je gladno, tijelo nam signalizira, mi ga napunimo praznim kalorijama, a pritom mu ne damo ni alat da te kalorije svari. Sada smo siti, ali čega? Tijelo počinje da šalje druge signale koji se zovu – skrivena glad. Mnoge psihičke i fizičke tegobe nisu ništa drugo do – skrivena glad. Tijelo nema drugi način da nam signalizira da ga nahranimo. Hronični umor, glavobolje, bolovi i depresije, dobrim dijelom su signali tijela da mu je potrebno da ga nahranite. Ako sada uzmemo u obzir da je tijelo evoluiralo stotinama hiljada godina, gradeći sebe pomoću sirovih namirnica, onda razmislite šta treba da mu date…

- Google oglasi -

Naravno, razni suplementi, koji sadrže sve što je tijelu potrebno – vlakna, vitamine, minerale i mikronutrijente, zatim enzime, esencijalne masne kiseline… su veoma skupi. S druge strane, hrana je postala “prazna”, pa jedini jeftin izvor svih tih sastojaka jeste sviježe voće i povrće.

Koristite sezonsko jer ćete proći jeftinije i moći ćete da kupite više. Jer, da biste svoje tijelo snabdjeli svime što mu je potrebno, nije dovoljna jedna jabuka ili paradajz. Najbolje je napraviti smoothie u koji ćete staviti od svega po malo.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Kako da upotrijebite ljusku jajeta u borbi protiv štetočina u bašti

Iskoristite ljuske od jaja za cvijeće u svom vrtu. Ljuske jaja sadrži 90 % kalcija. Umjesto da...

Biljna sredstva za odbijanje kukaca

Sredstva za odbijanje insekata odavno su se pokazala djelotvorna. Mnogi povrtnjaci imaju gredicu biljaka blizu kuhinje ne...

Šta je aura i kako vidjeti auru?

Aura je višedimenzionalni pulsirajući energetski omotač koji okružuje ljudsko tijelo. Preko aure energetski komuniciramo sa drugim energijama....

Liker od oraha: Melem za želudac i štitnu žlijezdu

U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lijek za želučane tegobe i štitnjaču. Ljekoviti liker...

Sezamove sjemenke jačaju potenciju

Sezam i med je kombinacija koja bi trebala biti što češće na vašem jelovniku. Naime, ova kombinacija...

RECEPT: Med od bundeve je pravi melem za jetru, evo kako se priprema

Kao i mnoge vrste meda, med od bundeve se koristi u medicinske svrhe. Oblasti primjene ovog meda...

Preporučeno

Biljna sredstva za odbijanje kukaca

Sredstva za odbijanje insekata odavno su se...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas