ZdravljeOpasno rekreativno sunčanje

Opasno rekreativno sunčanje

-

Kada bismo poštovali pravila zdravog ponašanja, pojava znakova starenja bila bi znatno odložena. Prirodno starenje kože je neizbježno i povezano je s kronološkim starenjem, tačnije zavisi od našeg unutrašnjeg biološkog sata.

To je objektivno mnogo sporiji proces od njegove spoljašnje manifestacije, a kada bismo živjeli u skladu sa našim biološkim satom i poštovali sva pravila zdravog ponašanja, pojava znakova starenja bila bi znatno odložena. Starimo iznutra koliko i spolja, ali nam ovo spoljašnje starenje smeta mnogo više od onog nevidljivog, unutrašnjeg. Najčešći razlog starenja kože je pretjerano izlaganje štetnim UV zracima. Ovo zračenje predstavlja primarni uzrok većine znakova prijevremenog starenja kože, prvenstveno bora, suhe kože i neravnomjerne pigmentacije. Takve promjene nazivamo foto-starenje kože. Dolazi do oštećenja strukture kolagena i elastičnih vlakana, gubitka gipkosti i elastičnosti kože kao i sposobnosti vezivanja vlage. Zbog takvih promjena dermis postaje sve tanji a kapilari sve vidljiviji. Međutim, to je po posljedicama po naše zdravlje najmanja šteta od nepažljivog izlaganja suncu.

Mnogo je opasnije to što se zbog prekomjernog izlaganja suncu uslijed različitih oštećenja na nivou DNA na koži mogu razviti prekanceroze i karcinomi kože. Najčešći karcinomi kože, takozvani nemelanomski karcinomi su bazocelularni i planocelularni karcinomi, koji u više od 90 posto slučajeva nastaju na suncu izlaganoj koži.

- Google oglasi -

Neophodno je po ko zna koju put istaći da je utvrđena čvrsta povezanost izmedu uticaja UV zračenja i nastanka malignog melanoma, posebno kod ljudi svijetle puti. Za pojavu ovog zloćudnog oboljenja posebno je opasno takozvano rekreativno sunčanje, dakle intenzivno izlaganje suncu u kratkom vremenskom razdoblju, najčešće u vrijeme kratkog godišnjeg odmora, s ciljem da se što brže kući donese dokaz o ljetovanju.

Ovo su najteže posljedice neumjerenog i nepažljivog izlaganja suncu. Osim njih, na koži se mogu javiti i alergijske ili toksične reakcije u obliku crvenila, svraba, a ponekad i plikova. Takve promjene mogu da izazovu neka kozmetička sredstva, parfemi, ali i biljni preparati, kao i neki antibiotici. Određene kožne bolesti se na suncu, koje jeste izvor života, ali samo pod strogo kontrolisanim uslovima, mogu i pogoršati. To posebno važi za neke virusne bolesti (herpes simpleks), ali i neke druge kožne bolesti.

Uz sve mjere opreza posebno pratite izgled svih vaših mladeža i na svaku neobičnu pojavu koju uočite reagujete hitnim odlaskom ljekaru. Ako je mladež malo neobičan, ako imate ranicu koja nikako da zaraste i neprekidno vlaži, bez odlaganja se javite ljekaru jer bi moglo da se radi o prekancerozi ili raku kože.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

6 trikova koji će riješiti nadutost trbuha kod žena

Za 7 dana idete na svadbu i želite se riješiti tvrdoglavog trbuščića kako bi vam odabrana haljina savršeno pristajala?...

8 učinkovitih načina kako se riješiti podočnjaka!

Ukoliko i vi imate problema sa podočnjacima kojih se nikako ne možete riješiti, evo nekoliko savjeta koji bi vam...

Naučnici su zabrinuti – Da li je zdrava hrana iz mikrovalne?

Naučnici su zabrinuti zbog sve veće upotrebe mikrovalne pećnice za pripremu hrane, budući da ona emituje radijaciju koja je...

Savjeti za zdravlje vaših stopala

Bol u stopalima ne dobiva se preko noći. U velikoj mjeri su za nju odgovorne torture koje im nanosimo....
- Google oglasi -

Najbolja hrana za izgradnju i održavanje mišićne mase

Vaša prehrana temeljni je faktor koji utječe na vašu sposobnost izgradnje i održavanja mišića. Za jačanje mišića, potrebno je...

Neki najpoznatiji prirodni afrodizijaci za muškarce i žene

Predstavljamo vam zdrave namirnice koje imaju afrodizijačka svojstva. Iskušajte ih i uvjerite se dali ljubav dolazi kroz želudac? Od...

Ovo morate pročitati

Gorčica bijela

Opis biljke: Gorčica bijela ima uspravnu, razgranatu stabljiku visine...

Biljni čajevi u borbi protiv prehlade i gripe

Lijekovi su svukuda oko nas, bitno je znati ih...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas