ZdravljeOpasno rekreativno sunčanje

Opasno rekreativno sunčanje

-

Kada bismo poštovali pravila zdravog ponašanja, pojava znakova starenja bila bi znatno odložena. Prirodno starenje kože je neizbježno i povezano je s kronološkim starenjem, tačnije zavisi od našeg unutrašnjeg biološkog sata.

To je objektivno mnogo sporiji proces od njegove spoljašnje manifestacije, a kada bismo živjeli u skladu sa našim biološkim satom i poštovali sva pravila zdravog ponašanja, pojava znakova starenja bila bi znatno odložena. Starimo iznutra koliko i spolja, ali nam ovo spoljašnje starenje smeta mnogo više od onog nevidljivog, unutrašnjeg. Najčešći razlog starenja kože je pretjerano izlaganje štetnim UV zracima. Ovo zračenje predstavlja primarni uzrok većine znakova prijevremenog starenja kože, prvenstveno bora, suhe kože i neravnomjerne pigmentacije. Takve promjene nazivamo foto-starenje kože. Dolazi do oštećenja strukture kolagena i elastičnih vlakana, gubitka gipkosti i elastičnosti kože kao i sposobnosti vezivanja vlage. Zbog takvih promjena dermis postaje sve tanji a kapilari sve vidljiviji. Međutim, to je po posljedicama po naše zdravlje najmanja šteta od nepažljivog izlaganja suncu.

Mnogo je opasnije to što se zbog prekomjernog izlaganja suncu uslijed različitih oštećenja na nivou DNA na koži mogu razviti prekanceroze i karcinomi kože. Najčešći karcinomi kože, takozvani nemelanomski karcinomi su bazocelularni i planocelularni karcinomi, koji u više od 90 posto slučajeva nastaju na suncu izlaganoj koži.

- Google oglasi -

Neophodno je po ko zna koju put istaći da je utvrđena čvrsta povezanost izmedu uticaja UV zračenja i nastanka malignog melanoma, posebno kod ljudi svijetle puti. Za pojavu ovog zloćudnog oboljenja posebno je opasno takozvano rekreativno sunčanje, dakle intenzivno izlaganje suncu u kratkom vremenskom razdoblju, najčešće u vrijeme kratkog godišnjeg odmora, s ciljem da se što brže kući donese dokaz o ljetovanju.

Ovo su najteže posljedice neumjerenog i nepažljivog izlaganja suncu. Osim njih, na koži se mogu javiti i alergijske ili toksične reakcije u obliku crvenila, svraba, a ponekad i plikova. Takve promjene mogu da izazovu neka kozmetička sredstva, parfemi, ali i biljni preparati, kao i neki antibiotici. Određene kožne bolesti se na suncu, koje jeste izvor života, ali samo pod strogo kontrolisanim uslovima, mogu i pogoršati. To posebno važi za neke virusne bolesti (herpes simpleks), ali i neke druge kožne bolesti.

Uz sve mjere opreza posebno pratite izgled svih vaših mladeža i na svaku neobičnu pojavu koju uočite reagujete hitnim odlaskom ljekaru. Ako je mladež malo neobičan, ako imate ranicu koja nikako da zaraste i neprekidno vlaži, bez odlaganja se javite ljekaru jer bi moglo da se radi o prekancerozi ili raku kože.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo niste znali: Ova dva sastojka zaustavljaju krvarenje uzrokovano posjekotinom za 15 sekundi

Ponekad, krvarenje uzrokovano posjekotinom ili ogrebotinom može biti vrlo teško zaustaviti jer primjena flastera ili pritiskom na ranu ne...

Medeni oblog liječi teški kašalj za jednu noć! Recept i priprema

Suština ovog liječenja kašlja je prirodna metoda, koja se još od davnina koristi za liječenje bolesti respiratornog trakta, za...

7 neobičnih upotreba meda

Med je riznica zdravih sastojaka, vrijedni dar prirode za naše zdravlje. Osim za jelo, naučite ga koristiti za više...

Detoksikacijski div: Napitak koji će razbuditi probavu i olakšati crijeva

Mješavina voća i povrća čiji su glavni sastav, uz obilje vitamina i minerala, vlakna i voda najbolji je napitak...
- Google oglasi -

Evo kako možete znati dali vam je potrebna detoksikacija?

Istraživanja pokazuju da svatko treba detoksikaciju barem jednom godišnje. Detoksikacija je veoma korisna za zdravlje. No, ne preporučuje se...

Evo kako odlediti šoferšajbu za 5 sekundi, bez da morate grebeti staklo

Da li ste i Vi jutros na parkingu zatekli neprijatno ledeno iznenađenje? Zaleđena šoferšajba na automobilu i nervoza što...

Ovo morate pročitati

Pomoću maslačka izliječite jetru i očistite tijelo od toksina

Maslačak je svima nama dobro poznata biljka. Naime, raste...

OBOŽAVAMO GA: Zašto nam je češkanje toliko ugodno?

Ima li išta ugodnije od češkanja ruku, leđa ili...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas