Osam najzdravijih namirnica koje bismo trebali ćešće jesti

0
4268

crni-grah

Ukoliko želite da budete zdravi i puni energije neka se ove namirnice nađu na vašem jelovniku…

Špinat

Špinat je bogat izvor biljnih vlakana na bazi omega-3 i folne kiseline, koje pomažu da se smanji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i osteoporoze. Preporučena dnevna doza je 1 šolja svježeg špinata ili 1/2 šolje kuhanog. Zamjene za špinat: kelj, kineski kupus, zelena salata.

Jogurt

Jogurt pomaže u jačanju imunog sistema i pomaže u zaštiti protiv raka. Preporučena dnevna doza je 1 šolja jogurta. Zamjene za jogurt: kefir, soja jogurt.

Paradajz

Istraživanja pokazuju da ishrana bogata likopenom može smanjiti rizik od upale bešike, pluća, prostate, kože, i raka stomaka, kao i smanjiti rizik od koronarne arterijske bolesti. Preporučen dnevni unos je 22 g likopena što iznosi 8 cherry paradajza ili čašu soka od paradajza. Zamjene za paradajz: lubenica, crveni grejpfrut, japanska jabuka, papaja, guava.

Mrkva

Mrkva sadrži jedinjenje karotenoid koji sprječava širenje kancera, ali i smanjuje rizik od astme i artritisa. Preporučen dnevni unos 1/2 šolje. Zamene za mrkvu: slatki krompir, bundeva, mango, žuta paprika babura.

Borovnice

Najbogatije su antioksidantima, mogu spriječiti širenje raka, dijabetes i starenjem stvorene memorijske promjene. Dobre su i za očuvanje kardiovaskularnog sistema jer sadrže vitamine A i C, a bogate su i vlaknima. Preporučen dnevni unos je 1 šolja svježih borovnica, ili 1/2 šolje smrznutih ili sušenih borovnica. Zamjene za borovnice: akai bobice, grožđe, šljive, suho grožđe, jagode.

Crni grah

Sve vrste graha su dobre za naše srce, ali niko ne može da poveća moć mozga kao crni grah. To je zato što je crni grah pun antocijana, antioksidanasa koji su pokazali poboljšanje funkcije mozga. Preporučeni dnevni unos je 1/2 šolje, koja obezbjeđuje 8 grama proteina i 7,5 grama vlakana. Zamjene za crni grah: grašak, leća, bob.

Orasi

Orasi su bogatiji omega-3 masnim kiselinama od lososa, i sadrže više polifenola od crnog vina. Preporučen dnevni unos je 1 do 7 oraha. Zamjne za orahe: bademi, kikiriki, pistacije, makadamija orasi, lješnjaci.

Zob

Zob smanjuje rizik od srčanih oboljenja, bogata je ugljenim hidratima, a sadrži i 10 grama proteina po polovini porcije. Zamene za zob: Kinoa, sjemenke bundeve, divlja riža.