Zdravlje Pobijedite umor

Pobijedite umor

-

Stres, preopterećenost, neuredan život… Umor je obrambena reakcija organizma koji nam tako stavlja do znanja da smo pretjerali. To je simptom na koji treba obratiti pažnju. Pospanost, iscrpljenost, bezvoljnost…

Umor je sastavni dio svakodnevnog života, ali ponekad može da postane kroničan, a može da ukazuje i na neku bolest. Uzroci umora su mnogobrojni. Ponekad je to odgovor na probleme u ličnom i profesionalnom životu, katkada je za umor odgovorno neko psihičko oboljenje, a u 16 posto slučajeva on je posljedica infektivne bolesti. U nekim periodima smo osjetljiviji na umor nego u drugim. To je slučaj upravo sada, na prelasku iz jednog u drugo godišnje doba kada je smanjeno lučenje melatonina. Ovdje navodimo nekoliko neuobičajenih uzročnika umora na koje najčešće ne obraćamo pažnju i ne znamo da mogu da djeluju iscrpljujuće na organizam.

Mnogo telefonirate
„Gubite mnogo tjelesne tečnosti iz usta kad mnogo pričate“, objašnjava Džanel Berlou iz privatne londonske klinike TMI. Ona kaže da je kod radnika koji su zaposleni na centrali ili u takozvanim “call”l centrima to glavni razlog zamora. To važi za sekretarice ili biznismene koji dobar dio poslova obave telefonirajući. Dehidracija dovodi do zgušnjavanja krvi, čime se smanjuje dovod kisika u ćelije cijelog organizma. Ako ste primjetili da u toku radnog vremena mnogo telefonirate, postarajte se da pijete više vode nego obično. Odmah ćete se bolje osjećati.

- Google oglasi -

Imate nizak pritisak
Dok je visok krvni pritisak opasan po zdravlje, nizak pritisak po pravilu izaziva osjećaj zamora i iscrpljenosti. „Iako ne znamo precizno zašto je tako, pretpostavljamo da on dovodi do toga da se mozak ne snabdijeva optimalnom količinom krvi“, kaže dr Piter Rou sa Univerziteta Džons Hopkins u SAD. Najkarakterističniji simptom niskog pritiska jeste vrtoglavica kad naglo ustanete ili ako dugo stojite.

Uživate u hrani
Ako se radujete dobrom obroku, povećava se količina tečnosti za varenje hrane, pa naš organizam apsorbira mnogo više hranljivih sastojaka iz namirnica. Kakve to veze ima s umorom? Manjak željeza je jedan od najčešćih uzroka umora kod žena, tako da je neophodno da obratite pažnju na pravilnu ishranu i ako je potrebno uzimate tablete željeza.

Rođeni ste u zimu
Ako ste rođeni u decembru ili januaru, veća je vjerovatnoća da ćete biti umorni uveče nego osoba koja je rođena u junu ili julu. Takozvane ljetne bebe su pospane ujutru, a živahne predveče. To je zaključak istraživača sa Univerziteta u Bolonji. Izlaganje sunčevoj svjetlosti 10-20 minuta ujutru probudit će sove, dok će šoljica kafe (50 ml) poslije podne osokoliti ševe, to jest jutarnje tipove.

- Google oglasi -

Ne vjetrite posteljinu
Velika vlaga pogoduje razvoju grinja, koje se skupljaju u posteljini. Dakle, nemojte da namještate krevet čim ustanete da bi se vlaga koju vaše tijelo neminovno stvara osušila, a sa njom i grinje.

Popijte jutarnju kafu
Ako niste unijeli uobičajenu dozu kofeina ujutru, možete sa sigurnošću očekivati manjak energije. Dr Roland Grifits sa Univerziteta Džons Hopkins otkrio je da 50 posto ljudi osjeća umor ako ne popiju prvu jutarnju kaficu, dok 13 posto uopšte nije u stanju normalno da funkcioniše. Čak i osobe koje piju samo jednu kafu na dan osjećaju se pospano.

Okruženi ste kablovima
Pozitivni ioni, koje emituju električni uređaji ili erkondišni (klime), izazivaju pojačano lučenje hormona koji nas čini umornim i depresivnim. Stručnjaci preporučuju korištenje ionizatora da bi se povećala koncentracija negativnih iona u vazduhu pošto će nam oni popraviti raspoloženje i podići energiju.

Sve radite po spisku
Ako spadate u ljude koji prave spisak stvari koje toga dana treba da urade, imate više šanse da se osjećate umornim od osoba koje nemaju tu naviku. Istraživači sa Univerziteta Tilburg u Holandiji su otkrili da su osobe koje razmišljaju o tome šta sve treba da obave više sklone zamoru, jer ih teret tih obaveza previše pritišće.

Imate stare jastuke
„Ako vam je jastuk mlitav, vrat vam neće zauzimati pravilan položaj dok spavate. To izaziva ne samo napetost i bolove vratnih mišića, već i lošiji protok vazduha dok spavate, a samim tim i umor. Stoga obavezno promijenite jastuk koji je previše star.

Često ste na Internetu
Hormon melatonin nas stimuliše na san, ali sjaj monitora usporava njegovo lučenje, naročito ako gledate nešto što zahtijeva koncentraciju. Tako vam se povećavaju šanse da kasno legnete, što znači da ćete lošije spavati i ujutru ustati umorni. Ljekari preporučuju da uveče nešto čitate ili slušate muziku, a sve što je vezano za kompjuter obavite prije toga.

- Google oglasi -
Prethodni članakHrana koja podiže libido
Naredni članakZa varenje bez problema

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Crni biber pomaže za liječenje vitiliga

Crni biber za vitiligo bi mogao doprinijeti uspješnijem liječenju sada neizlječive kožne bolesti. Vitiligo bolest pogađa...

Kokosovo brašno bez glutena – Nutritivna vrijednost – Ljekovita svojstva – Recept za palačinke

Gluten je molekula proteina koja može uzrokovati mnoge negativne reakcije u organizmu, čak i onda kada ga...

Pelin biljka uspješno otklanja sve želučane tegobe – Čaj od pelina za želudac

Ako imate kroničnih tegoba u području trbuha, posebno s radom želuca, čaj od pelina za želudac je prva biljka koju...

Prirodni lijekovi za štitnjaču

Prirodno liječenje svih autoimunih bolesti štitnjače je moguće. Dijagnoza poremećenog rada štitnjače ne znači da ćete cijeli život morati...

Kako napraviti kantarionovo ulje – Recept

Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave dobiva se od istoimenog cvijeta gospine trave. To je sićušna biljka...

Kantarion ili Gospina trava najmoćnija biljka na našim prostorima!

Kantarion ili gospina trava je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo čvrstu, uglastu, razgranam...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas