Zdravlje Pomoć u borbi protiv alergija

Pomoć u borbi protiv alergija

-

alergijaOvih dana mnogima suze oči i curi nos, a za to su često krivi majušni izazivači: zrnca polena. Ona, međutim, nisu i jedini alergeni. Što u novije vrijeme može da se učini protiv njih. Polenska kijavica već počinje. U novije vrijeme sezona ovog dosadnog oboljenja sve ranije počinje, a sve su češće i druge vrste alergija. Zbog čega je to tako, i dalje se ne zna baš točno. Štetne materije u zraku sigurno snose dio krivice, a donekle su krivi i suviše dobri higijenski uvjeti-zbog nedostatka mikroorganizama, naš obrambeni sistem nema dovoljno posla, pa traži sebi druge zadatke. On objavljuje rat bezopasnim uljezima i pri tom na njih ispaljuje hormon histamin, koji se skladišti u većini tjelesnih tkiva, a naročito tamo gdje su povrede i infekcije česte: u ustima, nosu, plućima, krvnim žilama, na stopalima. To je ono što nam tjera suze na oči i čini da nam nos procuri.

„Do profilakse alergija je još uvijek dalek put“, kažu ljekari s kojima smo razgovarali, „ali u terapiji je postignut veliki napredak“. Prema njihovim rječima, polensku kijavicu uvijek treba liječiti, jer se, u suprotnom, ona prenosi na donje dišne putove, tako da može doći do nastanka astme. Uspjeh se postiže i alternativnim metodama liječenja. Tako, recimo, ispiranje nosa rastvorom kuhinjske soli u mlakoj vodi jača sluzokožu nosa i čini je manje osjetljivom. Slično djelovanje se postiže i kapima-sprejevima koji sadrže rastvor morske soli („marisol“ i sl.). Ekstrakt lopuha, tj. repuha (Petasites) koji se može nabaviti u apoteci trebalo bi da djeluje efikasno kao i antihistaminici. Trenutno se radi i na dokazivanju korisnog djelovanja ekstrakta kolostruma, žučkaste tečnosti koju ženke sisara luče prije pravog mlijeka. Ona je bogata antitijelima i trebalo bi da regulira pogrešno usmjereni obrambeni sistem organizma („Repalac Immun“, potražite u apoteci).

Akupunktura i vježbe opuštanja poput onih koje nudi joga, također pružaju olakšanje. Protiv polenske kijavice pomaže i homeopatsko sredstvo „Galphimia galuca“ (ekstrakt jedne meksičke biljke).

- Google oglasi -

Metode preventive

Najefikasniji način da trajno budete bez tegoba jeste desenzibilizacija. Ona se ne bori protiv simptoma, već protiv uzroka alergije. Sastoji se u tome da se obrambeni sistem suočava na „neprijateljskim“ supstancama sve dok ne počne da ih klasificira kao bezopasne. Da bi se to postiglo, alergen se ubrizgava potkožno, u dozama koje se postepeno povećavaju. Ovdje novost predstavljaju kapi i pastile (trajanje terapije: oko tri godine). Kratkoročno gledano, može vam pomoći i vakcina sa brzim djelovanjem, kod koje se daje veća doza alergena.

 

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Uvin čaj liječi i sprječava sve urinarne infekcije

Uvae ursi folium - medvjeđe grožđe, medvjeđe uši ili medvjetka, biljka koja se u od pra vijeka...

Tradicionalni recept kako se pravi sirup od bokvice – Blagodat za respiratorne organe

Antibakterijsko djelovanje sirupa od bokvice i meda brzo i efikasno otklanja upalne procese na respiratornom sistemu. Budući...

Kupine – Čuvar krvnih sudova

Kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala,...

Liječenje reume traje dugo

Liječenje reume traje do kraja života, a njezin cilj je da se spriječe upale, ublaže bolovi i...

Očajnica – Macina trava

Macina trava Očajnica, ili tetrljan trajna je biljka uspravne i dlakave stabljike visine 30 do 40 cm,...

Prirodni lijek za vertigo – vrtoglavica

Vrtoglavica (vertigo) može da ima nekoliko fizioloških uzroka među kojima su disfunkcija unutrašnjeg uha (dijela uha koji...

Preporučeno

Uvin čaj liječi i sprječava sve urinarne infekcije

Uvae ursi folium - medvjeđe grožđe, medvjeđe...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas