Ljekovito bilje Blagodati ulja crnog kima koje jačaju vaše zdravlje

Blagodati ulja crnog kima koje jačaju vaše zdravlje

-

Ulje koje se dobiva cijeđenjem sjemenki crnog kima (Nigella sativa) od davnina je cijenjeno kao prirodni lijek. Obožavali su ga i stari Egipćani, Kleopatra je njime mazala kosu i kožu, liječnik Hipokrat koristio ga je i za probavne tegobe, sjemenke crnog kima su pronađene čak i u Tutankamonovoj grobnici.

Zahvaljujući njegovim moćnim aktivnim tvarima crni kim je pravi multitalent u liječenju brojnih oboljenja te u narodu slovi kao lijek za sve bolesti.

- Google oglasi -

Ulje crnog kima smatra se lijekom za skoro sve zdravstvene tegobe od alergije do hipertenzije, zadnjih se godina sve više istražuje na koje sve bolesti tačno pozitivno djeluje. Tako su znanstvenici dokazali kako samo dva grama crnog kima dnevno smanjuje razinu šećera u krvi, pa je pogodan za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2, također je jedno istraživanje pokazalo kako ekstrakt crnog kima ima utjecaj i na očuvanje zdravlja srca.

Ljekovitost ulja od crnog kima

S obzirom na sve hranjive tvari koje su sastojci crnog kima, nije ni čudno što se ova biljka smatra jednom od najljekovitijih. U kimu se mogu pronaći bjelančevine, vitamini B1, B2 i B3, kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, kao i omega-2 i omega-6 masne kiseline, beta-karoten, kao i tiamin i niacin.

Mogu se pronaći i nezasićene i zasićene masne kiseline koje se smatraju izuzetno važnima za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila, kao što se smatra i da snižava kolestorol.

- Google oglasi -

Najljekovitija tvar crnog kima – timokin

Sastojak koji se smatra najljekovitijim djelom crnog kima i ulja od crnog kima je timokinon, koji sam po sebi ima protuupalna i imunomodulatorna svojstva. Ova se tvar smatra vrlo efikasnom u liječenju tumora, odnosno uništavaju tumorskih stanica.

Ulje crnog kima smatra se “tonikom” za cijeli naš organizam a pogotovo za imunološki sistem, ima i protubakterijsko i antiseptičko djelovanje. Uz to, ulje crnog kima je i jedan od najpopularnijih prirodnih atihistaminika i zato se preporučuje.

Zdravstvene tegobe kojima pogoduje ulje crnog kima…

 • Akne
 • Prehlada i gripa
 • Umor mišića nogu
 • Bolna leđa
 • Reumatoidni artritis i artritis
 • Visoki krvni tlak
 • Probavne smetnje
 • Dijareja
 • Glavobolje
 • Uhobolje
 • Problemi sa sinusima
 • Gljivice na koži
 • Paraziti u organizmu
 • Gubitak kose

Drugim riječima, ulje crnog kima ima antibakterijsko, antiviralno, antitumorno, digestivno, laksativno, antispazmotičko i još mnoga druga djelovanja.

Kako koristiti ulje crnog kima?

 • Ulje crnog kima može se koristiti na različite načine, no skoro se nikad ne koristi u pripremu obroka.
 • Za uništavanje tumorskih stanica, potrebno je promiješati žlicu ulja s medom i popiti to pola sata prije obroka. Za dijabetičare savjetuje se također ova kombinacija, no oni trebaju uzimati dva puta dnevno.
 • Za ublažavanje dijareje, pomiješajte žlicu ulja crnog kima s jogurtom i popite ga dva puta dnevno. Za suhi kašalj pak, jednostavno pomiješajte pola žlice ulja s kafom, a možete i namazati ulje na leđa i prsa.
 • Za prehlade i gripe, kombinaciju meda i ulja popijte nakon obroka, ako vam je začepljen nos, nekoliko kapi ulja nakapajte u nosnice.
 • Gubitak kose se može usporiti pranjem kose u smjesi od ulja crnog kima i maslinovog ulja, u jednakom omjeru. Namažite ovu kombinaciju na kosu, ostavite da stoji sat vremena i zatim dobro isperite.
 • Za liječenje, odnosno ublažavanje reumatoidnog artritisa, ugrijte ulje i namažite dijelove tijela koji vas bole.

Ovo su samo neki od načina upotrebe ulja crnog kima, a postoji mnogo više. Svakako za dobro zdravlje pokušajte što češće da ga konzumirati. Savjetuje se da u prehranu ubacite kombinaciju meda i ulja prije doručka.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

10 blagodati koje donosi jedna kašika meda – Narodni lijek

Ako redovno konzumirate med, ubrzo će te osjetiti sve njegove pozitivne učinke za vaše zdravlje. Med je...

Ako 7 dana jedete češnjak i med na prazan želudac vaše tijelo će izgledati ovako!

Češnjak je najbolje konzumirati sirov jer je njegov aktivni sastojak - alicin koji gubi svoja svojstva ako...

Pet znakova da vam je tijelo puno otrova

Toksini zarobljeni u našem tijelu usporavaju prirodne funkcije. Toksini su svi spojevi koji imaju štetan utjecaj na...

Zašto je sirup od kupine dobar za zdravlje? Čaj liječi želudac

Glukoza iz kupina važan je izvor energije, a fruktoza igra važnu ulogu u prevenciji dijabetesa... Sadrže i...

7 jednostavnih načina kako ojačati imunitet

Kako bismo ojačali imunitet i smanjili rizik od bolesti i infekcija, potrebno je prihvatiti zdrave životne navike...

Kako skinuti temperaturu prirodnim putem? Ovo je 5 najboljih starinskih trikova

Narodna medicina preporučuje niz sredstava za prirodno skidanje temperature. Često sami tragamo za lako dostupnim lijekovima koji...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas