Ljekovito biljeBlagodati ulja crnog kima koje jačaju vaše zdravlje

Blagodati ulja crnog kima koje jačaju vaše zdravlje

-

Ulje koje se dobiva cijeđenjem sjemenki crnog kima (Nigella sativa) od davnina je cijenjeno kao prirodni lijek. Obožavali su ga stari Egipćani, Kleopatra je njime mazala kosu i kožu, liječnik Hipokrat koristio ga je i za probavne tegobe, sjemenke crnog kima su pronađene čak i u Tutankamonovoj grobnici.

Zahvaljujući njegovim moćnim aktivnim tvarima crni kim je pravi multitalent u liječenju brojnih oboljenja, te u narodu slovi kao lijek za sve bolesti.

- Google oglasi -

Ulje crnog kima smatra se lijekom za skoro sve zdravstvene tegobe. Od alergije do hipertenzije, zadnjih se godina sve više istražuje na koje sve bolesti tačno pozitivno djeluje. Tako su znanstvenici dokazali kako samo dva grama crnog kima dnevno smanjuje razinu šećera u krvi, pa je pogodan za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2. Također je jedno istraživanje pokazalo kako ekstrakt crnog kima ima utjecaj i na očuvanje zdravlja srca.

Ljekovitost ulja od crnog kima

S obzirom na sve hranjive tvari koje su sastojci crnog kima, nije ni čudno što se kim biljka smatra jednom od najučinkovitijih. U kimu se mogu pronaći bjelančevine, vitamini B1, B2 i B3, kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor, kao i omega – 2 i omega – 6 masne kiseline, beta-karoten, kao i tiamin i niacin.

Mogu se pronaći nezasićene i zasićene masne kiseline koje se smatraju izuzetno važnima za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila, kao što se smatra i da snižava kolestorol.

Najljekovitija tvar crnog kima – timokin

- Google oglasi -

Sastojak koji se smatra najljekovitijim djelom crnog kima i ulja je timokinon, koji sam po sebi ima protuupalna i imunomodulatorna svojstva. Ova se tvar smatra vrlo efikasnom u liječenju tumora, odnosno uništavaju tumorskih stanica.

Ulje crnog kima smatra se “tonikom” za cijeli naš organizam, a pogotovo za imunološki sistem, te ima i protubakterijsko i antiseptičko djelovanje. Uz to, ulje crnog kima je i jedan od najpopularnijih prirodnih atihistaminika i zato se preporučuje.

Zdravstvene tegobe kojima pogoduje ulje crnog kima…

 • Akne
 • Prehlada i gripa
 • Umor mišića nogu
 • Bolna leđa
 • Reumatoidni artritis
 • Visoki krvni tlak
 • Probavne smetnje
 • Dijareja
 • Glavobolje
 • Uhobolje
 • Problemi sa sinusima
 • Gljivice na koži
 • Paraziti u organizmu
 • Gubitak kose
 • Alergije

Drugim riječima, ulje crnog kima ima antibakterijsko, antiviralno, antitumorno, digestivno, laksativno, antispazmotičko i još mnoga druga djelovanja.

Kako koristiti ulje crnog kima?

 • Ulje crnog kima može se koristiti na različite načine, no skoro se nikad ne koristi u pripremu obroka.
 • Za uništavanje tumorskih stanica, potrebno je promiješati žlicu ulja s medom i popiti to pola sata prije obroka. Za dijabetičare savjetuje se također ova kombinacija, no oni trebaju uzimati dva puta dnevno.
 • Za ublažavanje dijareje, pomiješajte žlicu ulja crnog kima s jogurtom i popite ga dva puta dnevno. Za suhi kašalj pak, jednostavno pomiješajte pola žlice ulja s kafom, a možete i namazati ulje na leđa i prsa.
 • Za prehlade i gripe, kombinaciju meda i ulja popijte nakon obroka, ako vam je začepljen nos, nekoliko kapi ulja nakapajte u nosnice.
 • Gubitak kose se može usporiti pranjem kose u smjesi od ulja crnog kima i maslinovog ulja, u jednakom omjeru. Namažite ovu kombinaciju na kosu, ostavite da stoji sat vremena i zatim dobro isperite.
 • Za liječenje, odnosno ublažavanje reumatoidnog artritisa, ugrijte ulje i namažite dijelove tijela koji vas bole.

Ovo su samo neki od načina upotrebe ulja crnog kima, a postoji mnogo više. Svakako za dobro zdravlje pokušajte što češće da ga konzumirati. Savjetuje se da u prehranu ubacite kombinaciju meda i ulja prije doručka.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Tjelesni sat put do boljeg zdravlja

Kronomedicina pomaže da se bolje nosite s kratkotrajnim bolestima...

Bijeli luk – Liječenje – Narodni lijek

Bijeli luk ili češnjak jednogodišnja je zeljasta biljka s...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas