ZdravljePravila za zdrav život

Pravila za zdrav život

-

zdrav životZdrava probava zavisi od načina života. To je najvažnije pravilo koje važi za sve, a spriječiti crijevne tegobe znači spriječiti i mnoge bolesti.

U crijevima se nalazi 100 miliona nervnih ćelija i ona su tijesno povezana sa mozgom. Komunikacija se odvija u dva smjera. Crijeva mozgu prenose neke podražaje, dok psihički stres direktno utiče na rad crijeva.

Jedite smireno

Ne dopustite da nakon obroka osjetite „kamen“ u želucu, opustite se. Za najveće dnevne obroke, ručak i večeru, pronađite dovoljno vremena i jedite ih polako. Stres direktno ometa rad probavnog sistema. Osim toga, važno je svaki zalogaj dobro sažvakati te izbjeći gutanje vazduha sa zalogajima, jer to uzrokuje nadustost.
Poštujte svoj biološki sat
Navikli smo da jedemo 3 – 4 puta dnevno. Zašto bismo nasilno remetili taj ustaljeni raspored? Preskakanje obroka usporava probavu. Naime, u određeno doba dana probavni sistem nastavlja da luči probavne sokove koji, ako u želucu i crijevima nema hrane, nagrizaju sluznicu.

Pripazite šta jedete

- Google oglasi -

Oprez je potreban sa namirnicama koje fermentišu (kelj, mahune, celer…). One podstiču umnožavanje crijevnih bakterija i proizvodnju gasova. Oprez je potreban i sa sušenim voćem i mahunarkama, zelenim voćem, suhomesnatim proizvodima, agrumima, sokom od jabuka i grožđa, čokoladom. Ako se radi o lijenim crijevima, budite oprezni sa žitaricama, one sadrže vlakna koja nadražuju crijeva.

Probiotska ishrana

U crijevima, prirodno žive stotine miliona bakterija. Više od 400 vrsta bakterija štiti crijevnu sluznicu od raznih poremećaja. Zato je, kako bi se poboljšala prohodnost crijeva, važna ishrana koja održava ravnotežu crijevne flore. To su jogurt i mliječni fermenti.

Redovna fizička aktivnost

Fizička aktivnost poboljšava raspoloženje pa posredno utiče na rad crijeva. Hodanje ili vožnja biciklom nakon napornog dana, trčanje ili plivanje vikendom, blagotvorno će uticati na probavu, a uz to će i učvrstiti stomačne mišiće.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako nastaje moždani udar

Mozak je komandni centar organizma koji kontrolira praktično sve tjelesne funkcije, od disanja i kucanja srca, do sposobnosti govora...

Ljekovitost maslačka – Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i...

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Želite li skinuti pokoji kilogram, ne morate jesti bljutavu hranu i gladovati, već samo korigovati meni. Isto vrijedi i...

Kako popraviti zamagljen vid na daljinu?

Ako ne vidite jasno, a trljanje očiju ne pomaže, možda imate zamagljen vid. Zamagljen vid se javlja kada ne...
- Google oglasi -

Kako spriječiti i prepoznati moždani udar kod žena

Žene se teže oporavljaju i imaju slabiji kvalitet života nakon moždanog udara nego muškarci. Iako se zna da se...

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube. Paradentoza može dovesti do gubitka zubi,...

Ovo morate pročitati

Leptin i Grelin – Upoznajte hormone gladi i sitosti

Leptin je hormon sitosti, i obično ga luče naše...

Kombucha – Priprema u vlastitom domu

Kombucha je u biti slatki čaj koji je fermentiran...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas