ZdravljePravila za zdrav život

Pravila za zdrav život

-

zdrav životZdrava probava zavisi od načina života. To je najvažnije pravilo koje važi za sve, a spriječiti crijevne tegobe znači spriječiti i mnoge bolesti.

U crijevima se nalazi 100 miliona nervnih ćelija i ona su tijesno povezana sa mozgom. Komunikacija se odvija u dva smjera. Crijeva mozgu prenose neke podražaje, dok psihički stres direktno utiče na rad crijeva.

Jedite smireno

Ne dopustite da nakon obroka osjetite „kamen“ u želucu, opustite se. Za najveće dnevne obroke, ručak i večeru, pronađite dovoljno vremena i jedite ih polako. Stres direktno ometa rad probavnog sistema. Osim toga, važno je svaki zalogaj dobro sažvakati te izbjeći gutanje vazduha sa zalogajima, jer to uzrokuje nadustost.
Poštujte svoj biološki sat
Navikli smo da jedemo 3 – 4 puta dnevno. Zašto bismo nasilno remetili taj ustaljeni raspored? Preskakanje obroka usporava probavu. Naime, u određeno doba dana probavni sistem nastavlja da luči probavne sokove koji, ako u želucu i crijevima nema hrane, nagrizaju sluznicu.

Pripazite šta jedete

- Google oglasi -

Oprez je potreban sa namirnicama koje fermentišu (kelj, mahune, celer…). One podstiču umnožavanje crijevnih bakterija i proizvodnju gasova. Oprez je potreban i sa sušenim voćem i mahunarkama, zelenim voćem, suhomesnatim proizvodima, agrumima, sokom od jabuka i grožđa, čokoladom. Ako se radi o lijenim crijevima, budite oprezni sa žitaricama, one sadrže vlakna koja nadražuju crijeva.

Probiotska ishrana

U crijevima, prirodno žive stotine miliona bakterija. Više od 400 vrsta bakterija štiti crijevnu sluznicu od raznih poremećaja. Zato je, kako bi se poboljšala prohodnost crijeva, važna ishrana koja održava ravnotežu crijevne flore. To su jogurt i mliječni fermenti.

Redovna fizička aktivnost

Fizička aktivnost poboljšava raspoloženje pa posredno utiče na rad crijeva. Hodanje ili vožnja biciklom nakon napornog dana, trčanje ili plivanje vikendom, blagotvorno će uticati na probavu, a uz to će i učvrstiti stomačne mišiće.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju… Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića,...

Kakav učinak na zdravlje imaju ove sjemenke

Sjemenke su prave riznice hranjivih tvari koje su zaista korisne za cjelokupno zdravlje. Sjemenke lana, bundave, suncokreta i susama...

Ovo niste znali – Žvakaće gume imaju štetne posljedice za zdravlje

Žvakaće gume mogu osvježiti dah ili smanjiti stres, one mogu imati pozitivan i negativan učinak na vaše zdravlje. Dok...
- Google oglasi -

Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik...

Riješite se proširenih i bolnih vena uz čudotvorni narodni lijek – Recept

Proširene vene žene su nekad rješavale smjesom koju su napravile same. Jednostavna je za izradu i jeftina, a sastojci...

Ovo morate pročitati

Očistite pluća od nikotina i duhanskog dima sa ovim sirupom

Rak pluća je jedan od vodećih uzroka smrti od...

Smatra se nezamjenjivom namirnicom s dugačkim popisom ljekovitih svojstava

Maslinovo ulje spada među najstarija kulinarska ulja. Starorimska filozofija...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas