ZdravljePravilnim liječenjem zaustaviti bolest

Pravilnim liječenjem zaustaviti bolest

-

Da li imate neprijatan zadah ili ste primjetili da vaši desni krvare kada perete zube? Ne zanemarujte ovakve simptome, jer najčešće ukazuju na početak parodontalnih oboljenja, koja pored problema sa zubima i vilicom, nepovoljno utiču i na opšte zdravlje.

Najnovija otkrića Američke Akademije Parodontologa utvrdila su da bolesti usta udvostručuju rizik od srčanog infarkta i dijabetesa, i čak učetvorostručuju rizik od moždanog udara. Trudnice koje boluju od nekog oblika paradontopatije, izložene su sedam puta većem riziku prijevremenog porođaja i donošenju na svijet beba manje tjelesne težine od uobičajene, nego porodilje koje imaju zdrave desni.

Parodontopatija je praktično živa rana u ustima koja dovodi do propadanja kostiju i tkiva koja drže zube, tako da oni na kraju jednostavno ispadaju. Glavni uzrok bolesti su naslage na zubima koje, ako se ne odstranjuju redovno, prouzrokuju karijes i upalu desni, odnosno gingivitis. Upaljene desni su otečene, bolne i često krvare na dodir. Ukoliko se ne krene na vrijeme sa liječenjem, oko zuba dolazi do stvaranja džepova, u kojima se bakterije nastanjuju i ubrzano razmnožavaju, razarajući tkiva koje pričvršćuju zube za kost. Dolazi do povlačenja desni i zubi počinju da ispadaju. To je posljednji stadij paradontopatije, koji je praktično neizlječiv.

- Google oglasi -

Kada tkiva dođu u fazu da više ne mogu da drže zube, nemoguće ih je vratiti u početno normalno stanje. Pravilnim liječenjem bolest je moguće zaustaviti. Zubar iz džepova oko zuba odstranjuje čvrste naslage i posebnim instrumentima izravna zubne korijenove. Kod početnog i umjerenog oblika bolesti ovo početno liječenje je obično dovoljno. U odmaklim fazama parodontopatije, sa dubokim džepovima oko zuba i stvarnim gubitkom alveolne kosti, potrebno je i kirurško liječenje – kaže stomatolog dr Tihana Divnić, sa Stomatološkog Univerziteta u Beogradu.

Žene su daleko više izložene destruktivnom dejstvu ove podmukle bolesti. U periodu hormonske nestabilnosti kao što su pubertet, menstrualni ciklus, menopauza i doba post-menopauze, svaka žena mora da obrati dvostruko više pažnje oralnoj higijeni. U pubertetu, povišen nivo progesterona ali i estrogena, prouzrokuje povišen krvni pritisak u desnima, što ih čini posebno osjetljivim, a zube lako kvarljivim. Pravilnom higijenom usta, parodontalne bolesti mogu da se spriječe, odnosno zaustave.

Zato je neophodno da se bakterije, koje su uzročnici upala, svakodnevno mehanički odstranjuju uz pomoćna sredstva za čišćenje zuba. ( Dnevnik J. B.)

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Prednosti i ideje za upotrebu đumbira u svakodnevnoj prehrani

Đumbir je egzotična biljka koja se već hiljadama godina koristi ne samo kao začin već i kao lijek. Može...

Pažnja! Previše orašastih plodova nije dobro za zdravlje

Iako su orašasti plodovi zdravija verzija grickalica, pretjerivanje u njima može dovesti do neželjenih posljedica poput debljanja, problema s...

Primamljive prirodne maske za lice od voća i povrća koje će transformirati Vašu kožu

Vrijeme je da se malo pobrinete za sebe i za svoju kožu, stoga napravite sebi prirodne maske za lice...

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...
- Google oglasi -

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Ovo morate pročitati

Kako od starog hljeba napraviti svijež za svega nekoliko minuta

Mnogi ljudi, pogotovo oni koji su iskusili siromaštvo i...

Koliko vode treba naš organizma?

Svaki dan našem tijelu trebamo priuštiti dovoljnu količinu vode,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas