Prednosti aronije za vaše zdravlje

29
13871

bobice aronijeAronija je bobičasto voće koje svojim oblikom podsjeća na borovnicu i vrlo je korisna kod preventive od malignih oboljenja, te dosta učinkovito pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala.

Ova biljka se kod nas pojavila tek nedavno. Aronija je otporna na niske temperature, pa može rasti i u područjima koja imaju temperature i od minus 45 stupnjeva te je jako zahvalna za odgajanje.

Plodovi aronije sadrže vitamine C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo rijedak vitamin P. Od minerala tu su kalcij, kalij, željezo, molibden, mangan, fosfor i jod. U samo 100 grama aronije nalazi se količina folne kiseline dovoljna ljudski organizam za čitav dan.

Kada je riječ o ljekovitim svojstvima, njih je teško sve nabrojati. Naime, aronija potiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava migrene, utječe na rad želuca i crijeva, popravlja imunitet, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija i neke druge tegobe.

Aronija također regulira rad štitnjače, odlična je u borbi protiv dijabetesa i raznih oboljenja žuči.

Zahvaljujući visokoj količini antioksidanata, aronija uništava stanice raka i zbog toga je obavezan dio terapije.

Osim toga, sok od ove biljke se preporuča u borbi protiv Alzheimerove bolesti i demencije.

Nisu zanemariva ni njena kozmetička svojstva, jer sprječava pojavu bora i ubrzava zacjeljivanje rana.

Da biste izvukli najviše iz aronije, i naučili kako je koristiti u ljekovite svrhe pročitajte kompletan članak o ovoj jako ljekovitoj biljci, koja je kod nas još uvijek slabo poznata.