ZdravljePrestanite pušiti bez planiranja

Prestanite pušiti bez planiranja

-

prestanak-pusenja-2

Iznenadna odluka o prestanku pušenja 2-3 puta je djelotvornija od planiranja tog velikog dana unaprijed, tvrde nedavno objavljena istraživanja. Mnogo pušača želi da prestane, no nedostaje im motivacije.

Prema Robertu Westu, ključ uspjeha je da motivacija za prestankom postepeno raste, sve do jednog dana kada će se želja za ostavljanjem cigarete neočekivano javiti. Ova saznanja se poprilično sukobljavaju sa ranijim – priznaje autor istraživanja West, ali dodaje da svoje rezultate može potkrijepiti intervjuima sa 1900 pušača i bivših pušača iz Engleske. Predlaže sistem “kap koja prelije čašu” za prestanak pušenja. Ponavljajući izjave poput “Pušenje je preskupo”, “Ne želim pušiti pred djecom”, “Narušavam zdravlje” i drugih, nesvjesno će doći do promjene razmišljanja.

Dakle, prestanak pušenja nije samo fizički uslovljen nego zahtijeva i psihološku transformaciju. “Što me sprječava da prestanem?” i “Ako su drugi mogli, mogu i ja” nove su vodilje na vašem putu ka nepušačkom cilju. U moru navodnih katalizatora nepušenja kojima smo danas preplavljeni, zapamtite da je ljudski mozak taj koji će na kraju odgovoriti na vječno pitanje: “Pušiti ili prestati?”.

- Google oglasi -

5 KOMENTARI

  • Pušila sam 34 godine, dnevno i po tri kutije. i odlučila danas, sutra prestala i evo uspješno ne pušim već pet godina… i kao da nikada i nisam, nemam želju i nikad zapravo i ne razmišljam o cigaretama.

   odlučite se, prestanite i sretno.

 1. Ja opet prestajem pušit. Opet, zato što već jednom nisam pušio 3 godine, ali sam opet počeo. Što sam sada (kad opet želim prestat) shvatio da sam opet počeo jer sam samo potisnuo želju (za pušenjem), a nisam je savladao. Prvi put kad sam prestajao išao sam naglo tj. samo sam ostavio.
  Dok sada idem polako jer želim shvatit proces u mozgu koji me potiće na pušenje. Prvo sam bio smanjio na ‘najlakše’ cigarete, sada sam na kontroliranom pušenju (zapalim samo kad je iritabilnost nemoguća), i čekam neku motivaciju koja će mi pomoć da prestanem.
  Koliko sam shvatio, nije bitno hoćeš li naglo ili sporo prestat pušit nego da razriješiš u glavi tj. da savladaš, a ne da potiskuješ ‘kliker’ koji te pokrene da pušiš.
  Hvala!

 2. Upravo tako sam i ja prestao. Ima vec skoro dva mjeseca da nisam zapalio cigaretu niti me vise vuce zelja za tim.

  Naglo bez puno razmisljanja, ipak potrebno je ono malo u sebi promozgati i pomiriti se s cinjenicom da nam duhan ne treba u zivotu.

  • Svaka čast Ivane, čestitamo na vašem uspjehu, ali također nam je neizmjerno drago što si podjelio svoje iskustvo s nama.

   Narodni Lijek Team

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog...

5 razloga da već danas pojedete šaku borovnica

Borovnice se po svojim nutritivnim svojstvima često uspoređuju s goji i acai bobicama. Ipak, često su nam borovnice dostupnije...
- Google oglasi -

Za zdravlje zglobova i protiv osteoporoze koristite ljusku od jaja i limun

Bolovi i ukočenost u tijelu su veoma neprijatne pojave, a prate ih mnogobrojni znaci, koji otežavaju kretanje i izvršavanje...

Biljka troskot veoma efikasan prirodni lijek koji okrepljuje organizam

Raste uz vodu, u jarugama i na vlažnom tlu. Biljka troskot (lat. Polygonum aviculare) veoma je efikasan lijek protiv...

Ovo morate pročitati

Šta je migrena i koji su simptomi?

Migrena je kronična bolest obilježena recidivirajućom srednje do jako...

Očajnica – Macina trava

Macina trava Očajnica, ili tetrljan trajna je biljka uspravne...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas