ZdravljePrestanite pušiti bez planiranja

Prestanite pušiti bez planiranja

-

prestanak-pusenja-2

Iznenadna odluka o prestanku pušenja 2-3 puta je djelotvornija od planiranja tog velikog dana unaprijed, tvrde nedavno objavljena istraživanja. Mnogo pušača želi da prestane, no nedostaje im motivacije.

Prema Robertu Westu, ključ uspjeha je da motivacija za prestankom postepeno raste, sve do jednog dana kada će se želja za ostavljanjem cigarete neočekivano javiti. Ova saznanja se poprilično sukobljavaju sa ranijim – priznaje autor istraživanja West, ali dodaje da svoje rezultate može potkrijepiti intervjuima sa 1900 pušača i bivših pušača iz Engleske. Predlaže sistem “kap koja prelije čašu” za prestanak pušenja. Ponavljajući izjave poput “Pušenje je preskupo”, “Ne želim pušiti pred djecom”, “Narušavam zdravlje” i drugih, nesvjesno će doći do promjene razmišljanja.

Dakle, prestanak pušenja nije samo fizički uslovljen nego zahtijeva i psihološku transformaciju. “Što me sprječava da prestanem?” i “Ako su drugi mogli, mogu i ja” nove su vodilje na vašem putu ka nepušačkom cilju. U moru navodnih katalizatora nepušenja kojima smo danas preplavljeni, zapamtite da je ljudski mozak taj koji će na kraju odgovoriti na vječno pitanje: “Pušiti ili prestati?”.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

5 KOMENTARI

  • Pušila sam 34 godine, dnevno i po tri kutije. i odlučila danas, sutra prestala i evo uspješno ne pušim već pet godina… i kao da nikada i nisam, nemam želju i nikad zapravo i ne razmišljam o cigaretama.

   odlučite se, prestanite i sretno.

 1. Ja opet prestajem pušit. Opet, zato što već jednom nisam pušio 3 godine, ali sam opet počeo. Što sam sada (kad opet želim prestat) shvatio da sam opet počeo jer sam samo potisnuo želju (za pušenjem), a nisam je savladao. Prvi put kad sam prestajao išao sam naglo tj. samo sam ostavio.
  Dok sada idem polako jer želim shvatit proces u mozgu koji me potiće na pušenje. Prvo sam bio smanjio na ‘najlakše’ cigarete, sada sam na kontroliranom pušenju (zapalim samo kad je iritabilnost nemoguća), i čekam neku motivaciju koja će mi pomoć da prestanem.
  Koliko sam shvatio, nije bitno hoćeš li naglo ili sporo prestat pušit nego da razriješiš u glavi tj. da savladaš, a ne da potiskuješ ‘kliker’ koji te pokrene da pušiš.
  Hvala!

 2. Upravo tako sam i ja prestao. Ima vec skoro dva mjeseca da nisam zapalio cigaretu niti me vise vuce zelja za tim.

  Naglo bez puno razmisljanja, ipak potrebno je ono malo u sebi promozgati i pomiriti se s cinjenicom da nam duhan ne treba u zivotu.

  • Svaka čast Ivane, čestitamo na vašem uspjehu, ali također nam je neizmjerno drago što si podjelio svoje iskustvo s nama.

   Narodni Lijek Team

Odgovori

Novi Sadržaj

8 savjeta za dobar san

Nesanica i problemi sa spavanjem su sve veći problem modernog čovjeka, a ovi savjeti su korisni za dobar i...

Koja hrana povećava temperaturu tijela i tako ga zagrijava

Kad vrijeme zahladi treba znati koja hrana grije tijelo. Naime, postoje namirnice koje griju organizam i koje su idealne...

Stevija je najpopularniji prirodni zaslađivač – 7 činjenica koje niste znali o njoj

Kao što vjerovatno i sami znate već po tome kakvu kafu pijete, nisu ni svi zaslađivači jednaki. Tržište je...

Kako spriječiti njihovu pojavu – Prirodni lijekovi za hemoroide

Hemoroidi su na žalost još uvijek ‘tabu tema’. Mnogi pogođeni ovim stanjem se stide pričati o tome, kako doktoru,...
- Google oglasi -

Ovo su znakovi koji govore da trebate ojačati imunitet

Veliki broj ljudi je neprestano prehlađen, ima problema s dišnim putevima, visokom tjelesnom temperaturom i kašljem. No, neki ljudi...

Najbolji prirodni lijekovi za urinarne infekcije

Urinarne infekcije su jedan od najčešćih razloga posjete liječnika, a njihov najčešći uzročnik je bakterija E. coli. Iako su...

Ovo morate pročitati

Manjak vitamina D tokom trudnoće povećava rizik od multiple skleroze

Manjak vitamina D u trudnoći može povećati rizik od...

20 najboljih savjeta za farbanje jaja

Bilo da jaja farbaju prirodnim ili vještačkim bojama, svake...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas