Zdravlje Prestanite pušiti bez planiranja

Prestanite pušiti bez planiranja

-

prestanak-pusenja-2

Iznenadna odluka o prestanku pušenja 2-3 puta je djelotvornija od planiranja tog velikog dana unaprijed, tvrde nedavno objavljena istraživanja. Mnogo pušača želi da prestane, no nedostaje im motivacije.

Prema Robertu Westu, ključ uspjeha je da motivacija za prestankom postepeno raste, sve do jednog dana kada će se želja za ostavljanjem cigarete neočekivano javiti. Ova saznanja se poprilično sukobljavaju sa ranijim – priznaje autor istraživanja West, ali dodaje da svoje rezultate može potkrijepiti intervjuima sa 1900 pušača i bivših pušača iz Engleske. Predlaže sistem “kap koja prelije čašu” za prestanak pušenja. Ponavljajući izjave poput “Pušenje je preskupo”, “Ne želim pušiti pred djecom”, “Narušavam zdravlje” i drugih, nesvjesno će doći do promjene razmišljanja.

Dakle, prestanak pušenja nije samo fizički uslovljen nego zahtijeva i psihološku transformaciju. “Što me sprječava da prestanem?” i “Ako su drugi mogli, mogu i ja” nove su vodilje na vašem putu ka nepušačkom cilju. U moru navodnih katalizatora nepušenja kojima smo danas preplavljeni, zapamtite da je ljudski mozak taj koji će na kraju odgovoriti na vječno pitanje: “Pušiti ili prestati?”.

- Google oglasi -

5 KOMENTARI

  • Pušila sam 34 godine, dnevno i po tri kutije. i odlučila danas, sutra prestala i evo uspješno ne pušim već pet godina… i kao da nikada i nisam, nemam želju i nikad zapravo i ne razmišljam o cigaretama.

   odlučite se, prestanite i sretno.

 1. Ja opet prestajem pušit. Opet, zato što već jednom nisam pušio 3 godine, ali sam opet počeo. Što sam sada (kad opet želim prestat) shvatio da sam opet počeo jer sam samo potisnuo želju (za pušenjem), a nisam je savladao. Prvi put kad sam prestajao išao sam naglo tj. samo sam ostavio.
  Dok sada idem polako jer želim shvatit proces u mozgu koji me potiće na pušenje. Prvo sam bio smanjio na ‘najlakše’ cigarete, sada sam na kontroliranom pušenju (zapalim samo kad je iritabilnost nemoguća), i čekam neku motivaciju koja će mi pomoć da prestanem.
  Koliko sam shvatio, nije bitno hoćeš li naglo ili sporo prestat pušit nego da razriješiš u glavi tj. da savladaš, a ne da potiskuješ ‘kliker’ koji te pokrene da pušiš.
  Hvala!

 2. Upravo tako sam i ja prestao. Ima vec skoro dva mjeseca da nisam zapalio cigaretu niti me vise vuce zelja za tim.

  Naglo bez puno razmisljanja, ipak potrebno je ono malo u sebi promozgati i pomiriti se s cinjenicom da nam duhan ne treba u zivotu.

  • Svaka čast Ivane, čestitamo na vašem uspjehu, ali također nam je neizmjerno drago što si podjelio svoje iskustvo s nama.

   Narodni Lijek Team

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

10 puta jači od zelenog čaja: Napitak uz kojeg više nećete biti kao tromi medo

Želite li svoju kafu, čaj, smoothie ali i jela učiniti super zdravima i pomoći vam da tromost...

Borelioza – uzroci, simptomi i prirodno liječenje lajmske bolesti

Lajmska bolest ili borelioza je infekcija uzrokovana bakterijom Borreliom burgdoferi, a prenosi se ugrizom inficiranog krpelja. Najčešća...

Vino od kupine prijeki lijek za malokrvnost i anemiju

Kupinovo vino je od davnina dobro poznato kao vrlo koristan i efkasan lijek za liječenje malokrvnosti (anemija)....

Savjet nutricionista: Ako se ujutru probudite naduti, prvo treba da pojedete i popijete ovo!

Vjerovatno ste se nekada našli u situaciji da se probudite, a stomak vam je užasno nadut i...

Zaprepastićete se kada saznate za šta je sve zdrava zelena salata

Zelena salata (lat. Lactuca sativa) od davnina je čvrsto zauzela svoje mjesto na kuhinjskim stolovima širom svijeta....

Spriječite nadutost stomaka uz ove namirnice – Domaći napitak protiv nadutosti

Nadutost stomaka je neugoda koju obično opisujemo kao osjećaj pretpranosti i napuhanosti u želucu. Čini Vam se...

Preporučeno

Borelioza – uzroci, simptomi i prirodno liječenje lajmske bolesti

Lajmska bolest ili borelioza je infekcija uzrokovana...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas