Za bolju cirkulaciju u nogama koristite ovaj prirodni lijek

-

Ukoliko imate hladne noge i ruke, blijedu kožu, osjećate težinu i grčeve u nogama, najvjerovatnije imate problema sa cirkulacijom. Prirodni lijek za cirkulaciju u nogama, ali i rukama leži u dobro organizovanoj ishrani, dodavanjem namirnica koje do sad možda niste upotrebljavali i eliminisanjem onih štetnih.

Možda vam se čini da to i nije neki problem, ali ako znamo koja je uloga cirkulacije u našem tijelu, zasigurno ćemo promijeniti mišljenje. Naime, postoje dvije osnovne vrste krvnih sudova, a to su arterije i vene. Arterije prenose svim tkivima i organima neophodni kisik i sve ostale hranjive supstance, dok vene u obrnutom smjeru, znači iz organa, odvode sve štetne nepotrebne materije i ugljen dioksid. Loša cirkulacija znači i lošu opskrbu svih organa, što znači i njihovu slabiju funkciju.

- Google oglasi -

Lošu cirkulaciju danas nazivamo i bolest savremenog čovjeka. Nezdrav način života, loša hrana, pušenje i nedovoljna tjelesna aktivnost najčešći su uzroci ovog problema. Ako tome dodamo i gojaznost, šećernu bolest, visok krvni pritisak i dugotrajno sjedenje, onda se svakako moramo potruditi da cirkulaciju poboljšamo što je više moguće.

Prirodni lijek za cirkulaciju u nogama

Namirnice koje se preporučuju za poboljšanje cirkulacije su: bijeli i crveni luk, maslinovo ulje, crno vino, bobičasto voće i paprike. Također, i začini kao što je cimet, majčina dušica, ružmarin i đumbir znatno poboljšavaju protok krvi. Uz navedene namirnice najvažnije je vratiti u svoj život sve zdrave navike, od pravilne ishrane i tjelesne aktivnosti, pa sve do prestanka pušenja.

Ružmarin je jedna od biljaka koja ima veoma blagotvoran uticaj na poboljšanje cirkulacije. Jedna šoljica čaja od ružmarina dnevno je dovoljna kako biste mogli već nakon mjesec dana osjetiti poboljšanje cirkulacije.

Đumbir je pored svih antibakterijskih svojstava dobar i za samu cirkulaciju. Gingeroli iz đumbira proširuju arterije, te na taj način poboljšavaju rad cirkulatornog sistema i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

- Google oglasi -

Preporučujemo blagu do umjerenu tjelovježbu u trajanju od 30 minuta dnevno. Najbolja stvar za poticanje cirkulacije u nogama je laka i dostupna svima, lagana šetnja.

Još jedna stvar koju možete učiniti a da poboljšate cirkulaciju je piti više svježe vode (najmanje 5 ili 6 čaša dnevno). Pokušajte smanjiti kafu.

Za bolju cirkulaciju u nogama ili u rukama najbolje je primjenjivati toplo-hladni tuš a i lak je način za poboljšanje cirkulacije, a možete ga primjenjivati svaki dan.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Makrobiotička ishrana put do zdravlja

Ovaj način ishrane mnogima djeluje previše rigorozno, ali mu...

Ljubičica

Opis biljke: Ljubica je trajna proljetna biljka s odebljalim i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas