Najučestaliji problemi sa stopalima – 6 znakova da nije sve uredu sa zdravljem

-

Jesu li vam stopala uvijek hladna ili van je suha koža stopala, ili imate pukotine na nožnim noktima, ili su vam oteknuti globovi ili vam se javljaju bolovi u stopalu? Sva postavljena pitanja ukazuju na to da postoje određeni problemi sa stopalima koji nam ukazuju na razne bolesti, stoga saznajte šta možete učiniti po tom pitanju.

Stopala su jednako važna kao i ostali dijelovi tijela, a ovo su neki od najčešćih problema sa stopalima koje ljudi imaju.

- Google oglasi -

Problemi sa stopalima

Oteknuti zglobovi – Ako su vam gležnjevi otekli, moguće je da imate edem. Riječ je o pretjeranom nakupljanju tekućine na zglobovima.

Edem i općenito oticanje na nogama najčešće prođe samo od sebe., npr. na kraju dana kad dignete noge i odmorite se. No ako to stanje traje već neko vrijeme, morate posjetiti ljekara.

Nateknuta stopala uobičajeno nastaju zbog dugotrajnog stajanja ili sjedenja. Češće se dogodi u trudnoći. Ne rijetko može biti znak za poremećenu cirkulaciju, zbog proširenih vena ili zbog šećerne bolesti. Problem s bubrezima ili sa štitnjačom također mogu uzrokovati oticanje nogu.

Masaža stopala ima pozitivan uticaj na zdravlje 

- Google oglasi -

Promjene na noktima – Rupice i udubljenja na nožnim noktima nisu samo jedna od “onih stvari na stopalima”. One mogu biti znak i psorijaze. Vrlo je važno održavati kožu hidratiziranom. Birajte prirodnije kreme na bazi aloe vera i prirodnih masnoća jer će one dobro nahraniti kožu.

Ekstremno suha stopala – Ako vaša stopala nisu ekstremno suha zbog gela za tuširanje, vruće vode ili jednostavno starenja, to može biti i znak slabe cirkulacije, koja je rezultat arterijske bolesti. Uslijed nje, arterije čvrsnu, plak se s vremenom nakuplja na stijenama krvnih žila, što naposljetku povećava rizik od srčanog udara.

Pretjerana suhoća može biti i znak atletskog stopala. Stručnjaci smatraju da najprije treba tretirati kožu bogatim i vlažnim kremama kako bi se sa sigurnošću znalo je li riječ o manjku hidracije, ili o nečemu ozbiljnijem. Ako ni svakodnevno hidriranje kremama ne pomogne, treba rješavati problem.

Grčevi u nogama – Obično znače da vam u organizmu nedostaje magnezija, kalcija ili kalija. Može značiti i da vašem organizmu treba više vode tokom dana. Ako se učestalo ponavljaju vjerojatnije je riječ o manjku minerala. Preporučuje se uzimati ih navečer, smatra nutricionistica Cassandra Barns.

Uzimajte više hrane bogate kalcijem – poput jogurta, zelene salate, ribe, orašastih plodova, naranče i tofua. Za pravilnu apsorpciju kalcija važan je vitamin D, kojeg najviše dobivamo od sunca, ali dobro je pojačati unos kroz jaja, maslac, riblje ulje ili avokado.

Hladne noge – Ako konstantno imate hladne noge moguće je da vaša štitnjača ne radi kako treba. Rezultat toga je proizvodnja manje hormona koji su neophodni za regulaciju metabolizma. Nuspojava tog stanja je sposobnost tijela da tijelu omogući dovoljno topline zbog čega vam noge i ruke mogu stalno biti hladne. Također ako redovno imate hladna stopala, to bi mogao biti i znak loše cirkulacije. Važno je noge i ruke zimi dobro zaštititi toplim čarapama i rukavicama.

Crvena stopala kod odraslih – Crvena, bijela ili plava boja na prstima u rijetkim situacijama, može biti pokazatelj reumatoidnog artritisa ili bolesti žlijezda.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Po bakinom receptu: Najbolje liječenje prehlade prirodnim putem

Mnogi od nas naučili su još u djetinjstvu od...

Konačna istina o vitaminima: Koje trebate uzimate, a koji su štetni

Čini se kao jednostavan savjet: Jedite povrće, vježbajte i,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas