Recepti od brokule

-

Brokula spada u porodicu kupusnjača i srodnik je kupusa, kelja, kelja pupčara i cvjetače (karfiola). Glavicu čine pupoljci cvjetova koji oblikuju krasnu tamno zelenu rozetu sličnu cvjetači.

Ako na vrijeme ne odrežemo tu “glavicu”, ona će se izdužiti, rasperjati i uskoro se pojavljuju lijepi žuti cvjetići. Cvjetača daje samo jedan “cvijet”, a na brokuli izraste još mnogo pos-tranih manjih cvjetova u pazušcima listova, nakon što odrežemo središnji “cvijet”. Berba brokule traje do mraza, ali su “cvjetići” sve manji i manji.

- Google oglasi -

Nedavno su naše novine bile pune vijesti o senzacionalnom otkriću ljekovitosti brokule i kelja pupčara. Najnovija otkrića uglednog Instituta “John Hopkins” u New Yorku kažu da brokula ima od svih biljaka najviše sulfora-phana, koji snaži obrambenu moć organizma. To je ujedno i preventiva protiv nastanka karcinoma, a znanstvenici najavljuju i upotrebu tog sastojka u liječenju karcinoma.

Za one koji znaju ulogu hrane u obrambenom sustavu organizma ovo otkriće nije nimalo senzacionalno. Odavna se zna za ljekovita svojstva kupusa, kelja i drugih kupusnjača. Sve one imaju približno slična svojstva. Zato su ljudi i uzgojili bezbroj varijeteta iz te porodice. Neke vrste imaju više jednih, neke drugih sastojaka. Zato treba jesti umjereno sve raspoložive varijetete.

Brokula se posebice preporučuje u makrobiotičkoj kuhinji. Dobra je za pluća, trbuh i slezenu. Može se kuhati, pariti, piijati, marinirati za salate i kiseljenje. Najprije stavljajte kuhati stabljiku, prije kraja listove, a nježne cvjetiće posve na kraju. Brokula se može pripremati jednako kao što se priprema cvjetača ili kelj.

priprema

Recepti sa Brokulom:

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Namirnice za i protiv štitnjače

Pravilnim izborom ili izbjegavanjem neke hrane možete pomoći štitnoj...

Suhe kajsije i ljekovita svojstva

Zimi, kad se ionako pretrpavamo kalorijama, suhe kajsije mogu...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas