Herbarium – Ljoskavac

-

 

Nazivi biljke:

Familija: Solanaceae
Narodni: Ljoskavac
Latinski: Physalis alkekengi
Ljekarski: Fructus Alkekengi
Engleski: Chinese lampern plant
Njemački: Judenkirsche
Talijanski: Plloncino, Chichingero
Francuski: La cerise de juif

Nalazište:

Raste po šikarama, živicama, vinogradima i svijetlim šumama.

Opis:

To je oko 50cm visoka biljka, jajoliko trouglastih listova i zvonolikih, zelenkasto-bijelih cvijetova. Plod je crvena sjajna boba, zatvorena u napuhnutu, uglatu čašku narančasto-crvene boje.

- Google oglasi -

Sadrži:

Karatenoid fizalien, koji daje boju čaški, vitamin C, kojega u čaški ima oko 800 mg, a u bobicama oko 100 mg, zatim limunovu kiselinu, šećer i još malo nekoga još neispitanog alkaloida.

Bere se:

Plod sazrijeva u ranu jesen. Kiselkast je i može se jesti, ali treba paziti da nedođe u dodir s vrlo gorkom čaškom. Plod se sabire i suši kraj peći ili u pećnici. Kad je suh pod prstima šuška, ali mora sadržati svoju crvenu boju.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Suhi plod upotrebljava se protiv teškoća pri mokrenju, kroničnog katara mokraćnog mjehura, pijeska i kamenaca mokraćnog mjehura i bubrega. Čaj se priprema od 20 g suhih plodova koji se kuhaju 1-2min. u 1/2 I vode ili vina. Pije se u toku dana, u gutljajima. Nemije se uzimati mnogo, ni često, ni duže vrijeme, jer truje želudac. Dobro je, također, 15 g suhih bobica zdrobiti i kuhati 15min, u 4 dl vode, ostaviti da stoji 2 sata pa procijediti. To se popije u dva obroka, tj. polovica prije zajutarka, a polovica prije večere.
Isto tako, može se 60 g bobica kuhati 5 min, u 1 I vode, zatim to ostaviti poklopljeno da stoji još 10 min. na kraju štednjaka, da ne kipi, pa procijediti. Pije se u malim čašicama nekoliko puta dnevno. U toku 10 dana može se svako jutro, prije jela, pojesti 20-30 zrelih bobica s medom ili pekmezom. Od 300 g bobica, 2 dl vode i 70 dkg meda skuha se pekme z, od kojega se svaki dan ujutro prije jela uzima 100 g u toku10 dana. Jednako je dobro, također u toku 10 dana, svako jutro prije jela popiti 20 g soka od svježih bobica. Ta je biljka osobito djelotvorna protiv podagre, kad u mokraćnim solima ima mnogo oksalata.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Recept za svaki dan – Juha koja TOPI masti!

Ovaj ukusni topli obrok učinit će vas sitim, a...

Za uništavanje korova u vrtu koristite ova prirodna sredstva

Korov je obično biljka koja raste u neželjenom dijelu...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas