ZdravljeSavjeti8 savjeta za dobar san

8 savjeta za dobar san

-

Nesanica i problemi sa spavanjem su sve veći problem modernog čovjeka, a ovi savjeti su korisni za dobar i miran san. Danas mnogi ljudi imaju problema sa nesanicom. Za one koji trebaju više vremena za spavanje, koji se tokom noći često bude i tokom dana drijemaju, donosimo nekoliko savjeta kojim će poboljšati svoj ​​san.

Jednokratna nemirna noć nije preveliki problem, osim što se sljedeći dan osjećate razdražljivo ili ispod razine. Ali učinak dugotrajnog nedostatka sna može biti puno ozbiljniji, povećavajući rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa, pretilosti i Alzheimerove bolesti.

- Google oglasi -

Kvalitetan san nam je potreban kako bismo bili zdravi, fizički i mentalno, i kako bismo bez poteškoća mogli obavljati sve dnevne aktivnosti. Međutim svatko od nas je sigurno više puta doživio nesanicu ili neke druge probleme sa spavanjem.

Savjeti za dobar san

Upotrijebite ove savjete za lakši,bolji i mirniji san.

  • Nemojte očekivati ​​da će te zaspati čim legnete na krevet. Da biste zaspali potrebno je najmanje 20 do 30 minuta.

6 biljaka koje su poznate kao odličan lijek protiv nesanice

  • Spavaća soba mora biti isključivo namijenjena za spavanje. Odbacite sve elektroničke uređaje iz spavaće sobe. Ugasite TV, lampu i isključite telefon. Nemojte spavati u dnevnoj sobi ili u kuhinji gdje se nalaze mnogi uređaji. Previše posla, previše nereda i buke može biti uzrok lošeg sna.
  • Potrudite se da u spavaćoj sobi održavate umjerenu temperaturu, ni prehladno niti prevruće. Nemojte zaboraviti ugasiti klimu preko noći. Najbolje je isključiti je u trenutku lijeganja u krevet ili je programirajte da se sama isključi za 30 minuta.
  • Nemojte se prejesti prije spavanja, nemojte konzumirati alkohol ili pića koja sadrže kofein jer će poremetiti vaš san.
  • Redovna fizička aktivnost može poboljšati kvalitetu spavanja. A dobro je svaki dan provesti vrijeme i na otvorenom i udisati svježi zrak.

Pet napitaka za lakši san

  • Potrudite se svake večeri zaspati u isto vrijeme. Dakle, potrudite se svako jutro i ustanite u isto vrijeme.
  • Ako je došlo vrijeme spavanja, a vi ne možete zaspati, ustanite, prošećite, popijte čaj na miru. Poslušajte neku lijepu muziku i opet se vratite u krevet. Izbjegavajte tablete za smirenje.
  • Ako je vaš partner hrkao, razgovarajte s njim kako bi vam omogućio da spavate, tako da možete imati dobar san.
- Google oglasi -

Spriječite hrkanje uz ove savjete

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Šta liječi čuvarkuća? Magična biljka koja liječi mnoge bolesti

Prema drevnom vjerovanju, čuvarkuća štiti kuću i obitelj od...

Blagotvorna kombinacija

Dokazano je da je kombinacija acetilsalicilne kiseline, aktivnog sastojka...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas